Rechts autoritair Europa

Links Europa, Socialistisch Europa, Communistische EU.  Dat brullen de rechtse types in de media. Maar wie goed oplet merkt dat het juist de EU is die neoliberaal en rechts bezig is. Niet alleen de EU, maar bijna alle leden van die EU zijn rechts en neoliberaal. Hoezo links Europa? 

De website http://www.politicalcompass.org geeft heel mooi aan hoe rechts en kapitalistisch Europese regeringen zijn. Als we het politieke spectrum bekijken dan zien we dat bijna alle EU landen in het rechtse autoritaire straatje staan. Dat is een logisch gevolg van 22 jaar neoliberalisme en autoritair optreden tegen mensen die zich verzetten tegen het kapitaal. Neem de harde maatregelen tegen demonstranten, het keihard oppakken van mensen die verdacht worden van fraude. Terwijl de banken en de grote bedrijven bijna 20 jaar nodig hadden om een economische crisis te veroorzaken.

De meest rechtse landen in de EU zijn ex-stalinistische landen, zoals Hongarije, Polen, Letland en Estland. Maar ook de regeringen van Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn erg autoritair en kapitalistisch. Nederland behoorde tot de meest liberale en minst autoritaire landen van de EU. Dat is goed te zien op het politieke spectrum ( afbeelding ). Nederland staat het laagst van alle EU overheden.

Maar dat is niet positief. Het bewijst weer eens dat alle EU landen rechts autoritair zijn. Geen enkel land is links, zelfs niet centrumlinks. Allemaal zijn ze rechts, neoliberaal en autoritair. Het klinkt gek, autoritaire EU landen! Want democratie en mensenrechten horen meestal niet bij autoritaire landen. We kijken echter ook naar hoe de overheid mensen in de gaten houdt en hoe tolerant de gemeenschap is tegenover homo's en tegenover persoonlijke vrijheden. Dan blijkt opeens dat veel landen het niet zo nauw nemen met persoonlijke vrijheden. Onder het motto van ''terrorisme bestrijding'' worden veel vrijheden tegengewerkt. In Polen bijvoorbeeld is de macht van de conservatieve katholieke kerk enorm groot. De katholieken haten homoseksualiteit en zijn fel tegen abortus en een seculiere overheid!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme