De strijd om Israel

In mei 1948 werd in het voormalige Britse Palestina de staat Israël gesticht. Na duizenden jaren kregen de aanhangers van het joodse geloof een eigen staat. Echter was er ook nog een andere groep mensen die zich in Brits Palestina hadden gevestigd: de Palestijnen. 

De Verenigde Naties wouden twee staten stichten in Brits Palestina, een joodse staat en een Palestijnse staat. Echter de Arabische buurlanden waar onder Egypte, waren het er helemaal niet mee eens dat een joodse staat werd opgericht in het islamitische midden oosten. Om te voorkomen dat een joodse staat opgericht zou worden, vielen de Arabische landen Israël aan. Die eerste oorlog werd een nederlaag voor de Arabische landen, echter Jordaan en Egypte namen controle over de West Bank en de Gaza strook.

In 1956 was het weer raak. Woedend over het feit dat Nassar ( President van Egypte ) het Suez Kanaal nationaliseerde, nam Israël zijn kans om de Palestijnse gebieden weer terug te veroveren. Maar moest uiteindelijk terugdeinzen voor de steun van de VN aan de Egyptenaren. In 1967 tijdens de 6 daagse oorlog veroverde Israël de Palestijnse gebieden, plus de Sinai Peninsula. Toen werd Palestina bezet en begon de strijd tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger.

Sinds de oprichting van Israël en de bezetting van de Palestijnse gebieden zijn er veel Palestijnse bewegingen ontstaan. De meeste zijn islamitische en linkse nationalistische bewegingen. Het Populaire Front voor de Bevrijding van Palestina bijvoorbeeld, is een linkse nationalistische  leger dat zich tegen Israël keert.  Een ander Palestijns links nationalistisch leger is het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina

Naast linkse nationalistische milities kent Palestina ook islamitische bewegingen en milities. De bekendste van allemaal is Hamas, of in het Arabisch: De islamitische verzetsbeweging. Hamas is een fascistische islamitische beweging die veel steun heeft van arme burgers in Gaza en in andere Palestijnse gebieden.  Hamas wenst de verwoesting van Israel en wil een islamitisch Palestina stichten. Ze beheersen de Gaza strook als een eenpartijstaat met islamitische fundamentalistische wetten.     

Hamas en Fatah vechten als sinds jaren om de macht in de Palestijnse gebieden. Hamas is islamitisch fundamentalistisch en Fatah is meer sociaal democratisch nationalistisch. Hamas heeft veel steun omdat Fatah vaak corrupt is, daardoor steunen veel arme burgers Hamas.
Sinds 2007 heerst Hamas in de Gaza strook, ze wonnen de democratische verkiezingen die gehouden werden in de Palestijnse gebieden. Maar Hamas weigerde om de gewapende strijd op te geven en Fatah weigerde Hamas de macht in de West Bank. Zo werden de Palestijnse gebieden verdeeld tussen een Hamas Gaza en een Fatah West Bank.

Israël probeert ondertussen om Hamas van alle kanten te verwoesten. Ze voeren luchtaanvallen uit om de burgers van Gaza angst aan te jagen. Eind 2008 valt Israel de Gaza strook aan om Hamas te elimineren. Israël is sinds 1967 voortdurend in conflict geweest met Palestijnse en Arabische milities. Het land geniet enorm veel steun van het religieuze Amerika, dat Israël niet alleen politiek ondersteunt, maar ook op militair gebied.

Het is algemeen bekend dat Amerikaanse rechtse politici Israël steunen. President George Bush ( 2001-2009 ) steunde tijdens zijn bewind Israël volledig en keurde alleen de misdaden van de Palestijnen af. Dat Israël Palestijnse burgers en kinderen vermoord, heeft hij nooit zo hard veroordeeld als de raket aanvallen van de fundamentalisten.

Israël is een burgerlijke democratie, hoewel Palestijnen vaak als minderwaardige burgers behandeld worden door Joodse kolonisten.  De Knesset is het parlement van Israël  waarin de sociaal democraten, liberalen en zionisten een regering vormen.  De religie is voor de zionisten een belangrijk onderdeel van Israël  Joodse wetten worden belangrijker geacht dan niet joodse gebruiken. De scheiding tussen kerk en staat is nog niet volledig in Israël  Ondanks dat slechts 10 procent van Israël zwaar joods is, hebben die 10 procent zwaar gelovige joden redelijk wat invloed op de Knesset.

Zionisme is een ideologie die uit gaat van een groot Israël ( huidig Israël  plus Palestina en Jordanië ).  Het is een ideologie die religieus nationalistisch is. Klassiek  Zionisme is een totalitaire ideologie, die uitgaat van een theocratie, een staat gebaseerd op de regels van het Jodendom. Zionisme kent ook een socialistische versie, het Arbeidszionisme. Echter is dit Zionisme is net zoals de sociaal democratie in Europa verrechtst.

Over het algemeen steunen de westerse landen Israël  In de tijden van de koude oorlog, steunde de Sovjet Unie ( 1922-1991 ) de Arabische landen en het westen steunde Israel. Nu is het nog steeds zo dat wij betere banden hebben met Israël, dan met de Palestijnse leiders.
Wie tegen Israël is wordt al snel
een antisemiet genoemd! 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme