Communistische partijen die heulen met de bourgeoisie en kapitalistische regeringen

De Communistische Partij van de Russische Federatie ( CPRF ) is de opvolger van de Communistische Partij van de Sovjet Unie ( CPSU ). De partij werd opgericht in 1993 en ziet zich als opvolger van CPSU. Toch is de partij niet revolutionair ingesteld. De partij is Russisch nationalistisch en helemaal pro-Stalin. De CPRF roept niet op tot revolutie en is niet tegen de vrije markt dictatuur. Hun electoraat bestaat voornamelijk uit ouderen, die zich niet thuis voelen in het kapitalistische Rusland. De partij wordt daarom gezien als een partij voor nostalgische ouderen die terug willen naar de tijd van het stalinisme.

De Communistische Partij van Oekraïne ( CPO ) zit op dit moment ( 2011 ) in  de Oekraïense regering. Ze laten daarmee duidelijk zien, dat ze geen revolutionaire partij zijn. De CPO is tegen het westen en zeer positief over Rusland. Net als de CPRF is de CPO nostalgisch naar de sovjet tijd en haalt haar electoraat uit ouderen, die door het kapitalisme in de steek gelaten zijn. Maar een alternatief bied de partij niet, ze steunen de neoliberale regering van Viktor Fedorovych Yanukovych.

De Progressieve Partij van het Werkende Volk is volgens haar statuten een communistische partij. Maar net als de meeste stalinistische partijen, heulen ze met de locale burgerij. De AKEL levert de president van Cyprus, maar socialistisch is het land niet. Het kapitalisme eist ook van de Cyprische communisten dat ze buigen voor de wil en wet van de vrije markt. Daarom is de AKEL eerder sociaal democratisch te noemen dan echt revolutionair marxistisch. De ondergang van het stalinisme zal de degeneratie van de partij zeker versneld hebben.  

De Communistische Partij van de Republiek Moldavië is opgericht in 1993 na de val van de Sovjet Unie. De partij ziet zich als opvolger van de Communistische Partij van Moldavië, die de ‘’Socialistische’’ Sovjet Republiek van Moldavië bestuurde. De arbeiders bleven de partij steunen, maar de partijleiding nam een neoliberale houding aan en voerde geen socialisme in. Bourgeoisie staatssymbolen bleven bestaan en de sociale ongelijkheid verdween niet onder ‘’communistisch’’ bestuur. De partij verloor haar meerderheid bij de verkiezingen van 2009 en moest in de oppositie. Nu heersen rechtse partijen over Moldavië!  

De Zuid Afrikaanse Communistische Partij ( SCAP ) heerst samen met het ANC over Zuid Afrika sinds 1994. Maar Zuid Afrika is niet socialistisch, in tegenstelling het land bleef kapitalistisch. Het Afrikaans Nationaal Congres ( ANC ) pleegde verraad aan haar socialistische principes en de SACP deed niets tegen dit verraad. Al 17 jaar is de partij een spreekbuis voor het ANC en haar kapitalistische politiek. De SCAP is eerder sociaal democratisch dan marxistisch.

De Communistische Partij van Sri Lanka zit in de regeringscoalitie van president ( dictator ) Percy Mahendra "Mahinda" Rajapaksa. President Rajapaksa voerde een barbaarse oorlog tegen de Tamil bevolking van noord Sri Lanka. Na jaren van bloedige conflicten tussen de nationalistische sinhalese president en de separatistische Tamil Tijgers, won uiteindelijk President Rajapaksa. De communistische partij vindt het blijkbaar prima om deel te zijn van een neoliberale nationalistische coalitie, die een bevolkingsgroep discrimineert en onderdrukt.   

Het Volksbevrijdingsfront is een communistische partij in Sri Lanka, die ook in de regeringscoalitie van President Rajapaksa zit. Blijkbaar vindt revolutionair links het prachtig om mee te werken met deze dictator. Het Volksbevrijdingsfront is nationalistisch en ‘’marxistisch’’, net als de meeste stalinistische partijen in ontwikkelingslanden.   

De Syrische Communistische Partij is een blokpartij binnen het Nationaal Progressieve Front in Syrië. Ze zijn verplicht om de leidende rol van de Ba’ath Partij te aanvaarden en mogen niets doen dat tegen de heerschappij van dictator; Al-Assad. De SCP steunt de Syrische overheid.

De verburgerlijking van de communistische partijen zorgde ervoor dat veel arbeiders in India, het verschil niet meer zagen tussen de communisten en kapitalistische partijen. In 2011 verloor de Communistische Partij van India ( Marxistisch ) enorm veel steun in de Indische provincie; West Bengal. Daar was de CPI(M) als deel van het Linkse Front, 34 jaar aan de macht geweest. Maar altijd voerde de communisten gematigde politiek. Uiteindelijk gingen ze zelfs neoliberale bezuinigingen doorvoeren, op toch al armoedige bevolking. De kiezers zagen het verschil niet meer tussen de CPI(M) en de kapitalistische partijen. De Communistische Partij van India ( Marxistisch ) verloor de verkiezingen en moest de oppositie in. West Bengal wordt nu door de aanhangers van het kapitalisme bestuurd.

Verrader partij nummer 1, de Chinese Communistische Partij. Ooit opgericht als partij voor het proletariaat, degenereerde de CCP eerst in een maoïstische en later in een kapitalistische partij. Mao Zedong was de eerste stalinistische leider van China. Hij won de Chinese burgeroorlog en stichtte de Volksrepubliek China. Na Mao’s dood namen reformisten de macht over. Deng Xiaoping besloot om een markt economie in te voeren in China. Dankzij die markt economie groeide China uit tot een wereldmacht. Maar de rijkdom kwam vooral te liggen bij een nieuwe bourgeoisie. Deze bourgeoisie vertrouwt op de communistische partij, om hun rijkdom en status te beschermen. 

De Communistische Partij van Brazilië is één van de twee Braziliaanse communistische partijen. De PCdoB zit in de regeringscoalitie van de Arbeiders Partij ( PT ). Brazilië is echter nooit socialistisch geworden. De coalitie rond de PT bleef de burgerij trouw en liet het kapitalisme met rust. De PCdoB steunt daarmee een reformistische koers.

De Communistische Partij van Wit-Rusland werd in 1996 gesticht en steunt de autoritaire bourgeoisie president; Alexander Grigoryevich Lukashenko. Verder is de partij een voorstander van een unie tussen Rusland en Wit-Rusland. Revolutionair is de partij niet te noemen, net als de Russische stalinisten is ook deze partij zeer trots op Stalin en op het sovjet verleden van Wit-Rusland. Kritiek op Lukashenko heeft de partij niet, steun onder de arbeidersklasse ook niet. De communistische partij is nostalgisch en eerder een stalinistisch echo uit het verleden.

De Communistische Partij van de Italianen werd in 1998 gesticht. De partij ontstond toen Italiaanse communisten, weigerde om de regeringscoalitie van Romano Prodi te verlaten. De Heropgerichte Communistische Partij wou de regering verlaten, omdat die te veel neoliberale handelingen doorvoerde. Parlementaire ‘’communisten’’ rond Armando Cossutta wouden echter deel van de regering blijven. Ze stichtte daarom de PCI. De partij is dus ontstaan omdat pro-bourgeoisie ‘’communisten’’ de kapitalistische regering van Prodi aan de macht wouden houden.

De Arbeiders Partij van Korea, bestaat voornamelijk alleen op papier. Want in werkelijkheid is de partij ondergeschikt aan de Kim Dynastie, die de ‘’Democratische Volksrepubliek’’ Korea besturen. De partij werd in 1945 opgericht toen de communistische partijen van noord en zuid Korea fuseerde. Van Stalin kreeg de 36 jarige Kim Il Sung het recht om Noord Korea als alleenheerser te besturen. Na de Koreaanse oorlog bleef Kim de absolutie leider. Kim Il Sung maakte de partij en de staat tot zijn slaven en liet iedereen oppakken die kritiek op hem had. Anno 2011 is de Arbeiders Partij van Korea nog steeds aan de macht, officieel dan!

De Communistische Partij van Vietnam had tot 1975 de naam Arbeiders Partij van Vietnam. De partij is alleenheerser over Vietnam, maar van socialisme is niet te spreken. Ook de partijideologie is niet revolutionair van aard. Vietnamees nationalisme was altijd al de drijvende kracht geweest achter Ho Chi Minh en de hele strijd tijdens de Vietnam oorlog. Na 1986 voerde de communistische partij de markt economie weer in. Vietnam heeft nu een kapitalistische economie, terwijl een communistische partij heerst. Karl Marx zou zich in zijn graf omdraaien. 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme