De schijn-democratie van het Koninkrijk Bhutan

Weinig mensen kennen het kleine Koninkrijk Bhutan. Dit boeddhistische koninkrijk ligt tussen India en China ( Tibet ). In 1907 werd het Koninkrijk Bhutan gesticht en erkend door het Britse imperialisme. Net als het Koninkrijk Tibet was het Koninkrijk Bhutan een absolute theocratie. Een boeddhistische theocratie waarin een koning alle macht bezat. De koning van het land wordt ook wel de Draken koning genoemd en had tot 2008 alle politieke macht in het land!

Bhutan heeft een oppervlakte van 34.900 km2 en bezit een bevolking van 742.000 inwoners. Het is een heel dunbevolkt land dat leeft van landbouw, industrie bezit men nauwelijks en de hoofdstad; Thimphu heeft net 79.000 inwoners. Bhutan speelt geen grote rol van betekenis in de wereld politiek. 


Tot 1999 was het verboden om een televisie toestel te bezitten en ook toegang tot het internet was streng verboden. De absolute monarchie isoleerde het land bijna 100 jaar van de buitenwereld. Draken Koning Jigme Singye Wangchuck was het die brak met het isolement van zijn voorvaders. Aan het begin van de 21ste eeuw begon hij met de modernisering van Bhutan!


Ondanks enkele moderniseringen bleef het land zeer conservatief, ook onder Wangchuck. Iedereen is verplicht om 14de eeuwse kleding te dragen en wie ook maar kritiek heeft op de Draken Koning wordt opgepakt en opgesloten. Politieke partijen werden dan ook vervolgt door de veiligheidsdiensten. Groot zijn die niet bepaald, want het Koninkrlijke Leger heeft slechts 6.000 soldaten in dienst. Maar door de achter gesteldheid van het land en de absolute monarchie, is het volk van Bhutan vast blijven zitten in middeleeuwse denk patronen net zoals Noord Korea! 


Alle huizen in Bhutan zijn gebouwd volgens traditionele architectuur. Je zult geen gebouwen zien van westerse makelarij. In elk gebouw zie je boeddhistische elementen, dat is ook logisch want het boeddhisme is de staats-religie en wordt door een meerderheid van alle inwoners beoefend. 


Toch is Bhutan niet helemaal conservatief en achter gesteld. De gezondheidszorg is gratis in het land, ook voor toeristen. Daarmee is het Koninkrijk Bhutan veel progressiever dan de meeste westerse landen, waar men veel geld moet neerleggen voor een gezondheidsverzekering. Natuurlijk is de gezondsheidszorg niet zoals westerlingen gewend zijn, maar het is een feit dat het gratis is en men geen geld hoeft te betalen voor een dokter of een operatie. Hoewel Bhutan arm is en onder ontwikkeld, heeft men toch ervoor gekozen om de gezondheidszorg gratis te maken. Marktwerking heerst dus niet in deze sector van de Bhutaanse economie. 


Het is in het land verboden om te roken. In 2004 besloot de Draken Koning dat roken slecht was en dus verboden moest worden. Sinds dat jaar is het dus verboden om een sigaret te roken in het land. In een westers land zou niemand het durven om roken te verbieden, maar in het Bhutan van 2004 was de Draken Koning het die de politiek bepaalde!


In het jaar 2008 deed Jigme Singye Wangchuck afstand van de troon. Hij benoemde zijn 28 jarige zoon; Khesar Namgyel Wangchuck tot opvolger. Hij werd daarmee het jongste staatshoofd van alle landen. Pas in december 2011 zou Kim Jong Un van Noord Korea, die titel overnemen. 


De jonge koning begon met een politieke transformatie. Hij wou van het land een burgerlijke ''democratie'' maken. USP-RSM zegt dat het hierbij gaat om een schijn-democratie, want alleen pro-monarchistische partijen mogen bestaan in het rijk van de Draken Koning. Partijen die een republiek nastreven of die tegen de Draken monarchie zijn, worden nog steeds vervolgt!


Khesar Namgyel Wangchuck wil geen echte democratie in zijn land, maar een schijn-democratie. Een democratie waarin de Draken Koning nog steeds veel macht behoudt, maar waar alles lijkt op democratie. Echter iedereen die naar de waarheid wil luisteren ziet al snel de leugens die de Draken Koning verspreid. Er zijn slechts twee legale partijen in het Koninkrijk Bhutan anno begin 2013. Dat zijn de:


Volksdemocratische Partij; Een sociaal liberale partij, die beweert voor de mensenrechten op te komen. In werkelijkheid steunt de partij de monarchie en de Draken Koning. Bij de verkiezingen van 2008 won de partij slechts 2 van de 47 zetels!


- Bhutaanse Vrede en Vooruitgangspartij; Een monarchistische conservatieve partij die 45 van de 47 zetels in het parlement van Bhutan bezit. De partij is conservatief en pro-monarchistisch! 


Een sociaal democratische oppositiepartij genaamd de; Bhutaanse Volkspartij mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. De Draken Koning wil alleen loyale politieke partijen legaliseren. De Bhutaanse Volkspartij is niet loyaal en daarom mogen ze niet meedoen met de verkiezingen. Een typisch geval van een schijn-democratie!


Revolutionair links bestaat in Bhutan alleen in de vorm van de; Bhutaanse Communistische Partij ( Marxistisch-Leninistisch-Maoistisch ). De maoisten willen van het Koninkrijk Bhutan, een volksrepubliek maken volgens maoistische richtlijnen. Ze bevechten daarom de monarchistische overheid en worden ''terroristen'' genoemd. Echter hun fout ligt in de stalinistische opvatting dat het land eerst een echte burgerlijke democratie moet worden, voordat het socialisme zijn intrek neemt. In Nepal hebben de maoisten ook een reformistische lijn gevolgd. Nepal kon socialistisch worden, maar de maoisten kozen voor een burgerlijke democratie, in plaats van een socialistische raden-democratie. Dat is hun zwakte en de beperking van het maoïsme!


Draken koning; Khesar Namgyel Wangchuck heeft veel politieke macht afgestaan aan het parlement  Maar daar zitten allemaal pro-monarchisten. Deze monarchisten luisteren naar de Draken koning en dus bezit de monarchie nog veel macht. USP-RSM noemt dat een schijn-democratie. Zeker omdat nog veel middeleeuwse wetten heersen. Vrouwen zijn niet gelijk aan de man. Homoseksualiteit is per wet verboden, maar gelukkig wordt deze wet in werkelijkheid niet uitgevoerd. Toch blijft het Koninkrijk Bhutan zeer conservatief en traditioneel. Zelfs na vijf jaar van ''democratie'' blijft de Draken koning zeer machtig. Het westen is echter heel positief over deze ''democratische'' ontwikkelingen. Natuurlijk hopen westerse landen dat de monarchisten ook pro-kapitalistisch worden en neoliberale politiek zullen voeren!


Zolang de dictatuur van de monarchisten bestaat, blijft Bhutan een ondemocratisch land. Draken koning; Khesar Namgyel Wangchuck kan zeggen wat hij wil, maar vrijheid van meningsuiting wil hij toch liever niet. Nee, hij wil een democratie waarin het volk doet wat hij wil. Dat is schijn-democratie en dat is precies hoe het Koninkrijk Bhutan er tegenwoordig uitziet. Een ''democratie'' voor monarchisten en aanhangers van de Draken koning en voor niemand anders!! 




Het Draken Koninkrijk Bhutan
Een schijn-democratie 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme