De jonge keizer en keizerin

Ooit bestond het Koreaanse Keizerrijk. Dit rijk bestond slechts 13 jaar van 1897 tot 1910. Korea heeft slechts 13 jaar als verenigd onafhankelijk land geleefd  voordat de imperialistische Japanners in 1910 bezit namen van het schiereiland. Nu het jaar 2013 aanbreekt is Korea opgedeeld in twee landen. De Republiek Korea en de Democratische Volksrepubliek Korea. Zuid Korea is een burgerlijke democratie, waarin het kapitalisme en rechtse politiek het leven van miljoenen arbeiders bedreigt. Noord Korea aan de andere kant is de informele opvolger van het Koreaanse Keizerrijk. Op papier een ''socialistische'' Juche samenleving, in werkelijkheid een wrede stalinistische monarchie van de ergste soort! 

De ''keizer'' van Noord Korea is Kim Jong Un, een 28 jarige jonge man die in december 2011 het Noord Koreaanse rijk erfde van zijn overleden vader; Kim Jong Il. Deze Kim Jong Il had Noord Korea in 1994 geërfd van zijn vader; Kim Il Sung. Die stichtte in 1948 de Democratische Volksrepubliek Korea en zette zich zelf neer als absolute heerser. 


Kim Jong Un lijkt de politiek van zijn vader voort te zetten. Maar het is nog vroeg om daar over te oordelen. Op dit moment is de jonge keizer verwikkeld in een concurrentie strijd om de macht. De inzet is de heersende; Arbeiders Partij van Korea. Deze politieke partij bepaald namelijk de koers van het land, officieel dan.Want inofficieel is het de Kim familie die alles bepaald. De Arbeiders Partij van Korea heeft sinds de jaren 70 geen daadwerkelijke macht meer. Kim Il Sung zorgde ervoor dat zijn familie leden, belangrijke posten binnen de partij kregen. Zijn zoon Kim Jong Il was al op jonge leeftijd een belangrijke leider van de partij.  
''Grote keizer'' Kim Jong Un heeft nu ook al een vrouw. Deze Ri Sol-ju is sinds 2010 de vrouw van Kim Jong Un. We weten bitter weinig over haar verleden. Ze schijnt een zangeres geweest te zijn en behoort tot de politieke elite van Noord Korea. Ri Sol-ju is ongeveer 24 tot 27 jaar, haar geboortejaar wordt tussen 1985 en 1988 geschat. 

Mensen die haar ontmoet hebben, zeggen dat ze een hele zachtaardige vrouw is. Vermoedelijk weet ze bitter weinig van de gruwheden die elke dag plaats vinden in het Juche ''paradijs''. Als lid van de stalinistische elite moet ze altijd in luxe hebben geleefd. Luxe in Noord Korea betekend meestal een eigen flat, verwarming, televisie en genoeg te eten. Toch is Ri Sol-ju anders dan de meeste vrouwen. Ze draagt geen conservatieve jurken die vrouwen verplicht in het land moeten dragen. Ook is ze wel eens gezien zonder de badge van de Arbeiders Partij op haar kleding! 


Betekend dit dat achter haar jeugdige schoonheid, een onafhankelijk iemand staat? De vraag is ook of Ri Sol-ju echt van Kim Jong Un houdt? Want hun huwelijk was gearrangeerd door de Kim familie met toestemming van Kim Jong Il!   De jonge ''keizerin'' van Noord Korea is op deze foto ( hier boven ) te zien zonder de partij badge met de gezichten van Kim Il Sung en Kim Jong Il. In het Noord Korea van 2012 is Kim Jong Il een ''godheid'' geworden. Zijn vader Kim Il Sung moest plaats maken op het goddelijke altaar voor zijn zoon. Inderdaad, want overal waar ''godheid'' Kim Il Sung nr.1 was moet hij nu het goddelijke domein delen met zijn zoon. Waar je ook komt je zult nooit meer Kim Il Sung alleen zien, Kim Jong Il staat altijd naast hem!

Terwijl Kim Jong Un en Ri Sol-ju in luxe leven, lijdt het volk van Noord Korea armoede. De inefficiënte planeconomie kan de eisen van de staat niet meer vervullen. Dit is niet de schuld van de planeconomie, het is de schuld van de Juche ideologie die elke handel met het buiten tot een minimum wil beperken. De productiemiddelen zijn hulpeloos verouderd en draaien al meer dan 40 jaar met verlies!


Maar de armoede en de ellende van het Noord Koreaanse volk krijgt Kim Jong Un niet te zien. Het is ook maar de vraag of hij echt weet wat er gebeurd. We weten dat hij geboren moet zijn rond 1984 en dat hij van 1996 tot 2001 in Zwitserland studeerde. Toen hij in 2001 terugkeerde naar Noord Korea was hij vermoedelijk 17 of 18 jaar. Het is onwaarschijnlijk dat hij ooit iets opgemerkt heeft van hoe de wereld naar Noord Korea kijkt. Kim Jong Un is niets voor niets gekozen door zijn vader om hem op te volgen!


Het stalinistische Noord Korea vuurde in december 2012 weer een raket de ruimte in. De hele wereld was weer in onrust, want blijkbaar mogen alleen grote landen raketten afvuren. Begin 2012 probeerde Noord Korea ook al een raket af te vuren, maar dat mislukte. Deze keer is het nog onduidelijk of het de raket gelukt is om de ruimte te bereiken. Toch is de lancering een grote imago overwinning voor Kim Jong Un. Daarmee versterkt hij zijn imago bij het volk als ''grote leider''. 


Maar de werkelijke machthebbers zijn vermoedelijk nog steeds de leden van de Nationale Defensiecommissie. Kim Jong Un is de voorzitter van de Nationale Defensiecommissie, maar of hij een pure alleenheerser is kan op dit moment nog niet gezegd worden. Want de generaals zijn ook erg machtig!


Op 17 december 2012 was Ri Sol-ju weer te zien bij de herdenking aan het overlijden van Kim Jong Il. Ze droeg nu wel een conservatieve jurk en was duidelijk zwanger. Dit is misschien haar tweede kind, want er wordt verteld dat ze al in 2010 een kind van Kim Jong Un had gekregen. Nu ze een moederrol moet gaan vervullen lijkt het erop dat ze zich meer conservatiever zal moeten kleden. Of ze dat ook echt gaat doen is af te wachten! 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme