Rijken opnieuw rijker – terwijl wij inleveren

De gratis bladeren van Metro tot Spits praten er vaak over. ''Wij hebben te welvarend geleefd'' beweert de Spits, dus ''we moeten inleveren''. Deze gratis bladeren ( bestaande uit 1/3 reclame troep ) propaganderen de leugen dat de werkende klasse boven haar stand geleefd heeft. Een grove leugen, want het is niet de arbeiders klasse geweest die de laatste 23 jaar rijker geworden is. 

''De bezuinigingen maken zo pijnlijk duidelijk wat we stiekem allemaal al wisten. We hebben op te grote voet geleefd. De welvaartsstaat zoals we die hebben ingericht is niet langer op te brengen. Voorzieningen waarvan iedereen dacht er recht op te hebben verdwijnen of worden versoberd''  Dat schrijft Spits journalist; R. Oving. Die is blijkbaar van mening dat de werkende klasse zich moet aanpassen aan de neoliberale ellende die de markten al 23 jaar over ons heen werpen! 


De armoede waarin Rutte en Samsom ons willen werpen wordts steeds duidelijker. Terwijl Mark Rutte met zijn 12.000 euro per maand goed rond kan komen, moet een arbeidersgezin  met een modaal inkomen flink boeten. Huren worden overgelaten aan de vrije markt, het eigen risico in de zorg gaat omhoog en bejaarden kunnen niet meer zomaar naar verzorgingshuizen. Lachend lopen Mark Rutte en Diederik Samsom over het binnenhof, trots als pauwen! 


Anders dan de SP heeft de PvdA geen afdracht regeling  Dat houdt in dat PvdA tweede kamer leden, lekker kunnen genieten van hun 8.900 euro per maand. Leuker wordt het zeker want de belastingen zijn verlaagd en daar profiteren ook zij van. Alleen de leden van de SP zullen voelen hoe erg de neoliberale aanvallen zijn. Zij verdienen namelijk een modaal inkomen voor hun werk en staan daarmee op gelijke hoogte met de werkende Nederlander die modaal verdient. 


Een stukje van de Internationale Socialisten! 


Terwijl het kabinet Rutte-Samsom draconische bezuinigingen aankondigt op zorg, onderwijs en sociale zekerheid, groeit het aantal miljonairs doodleuk door. Dit blijkt uit onderzoek van Van Lanschot bankiers en de nieuwe Quote 500. De elite geniet van een leven waarvan de rest hooguit droomt.

Het rapport van Van Lanschot is gemaakt in samenwerking met het CBS en onderzoeksbureau GfK. Dit meldt dat er 92.000 huishoudens meer dan een miljoen kunnen besteden, en dat hun vermogen is gegroeid sinds het begin van de crisis. De trend is internationaal. Ook in Groot-Brittannië bijvoorbeeld neemt het vermogen van de allerrijksten toe terwijl Cameron bezuinigt.

Miljonairs bezitten gemiddeld 3,4 miljoen per huishouden (in 2007 nog 2,9 miljoen), wat gezamenlijk neerkomt op meer dan 40% van al het particuliere vermogen. Ook binnen deze groep is het bezit weer scheef verdeeld: ‘Het gezamenlijk vermogen van de vijftig rijkste families van Nederland is € 44.125.000.000’, wat 41% is van het totale vermogen van de 500 rijkste families, schrijft de Quote. Saillant detail is dat 67% van de miljonairs officieel werkloos is.

Echt nivelleren betekent het geld bij deze groep halen. Zo zou een vermogensbelasting van maar 5% op de miljonairs van Nederland de hele bezuinigingsoperatie van 16 miljard euro overbodig maken en dus zowel de middeninkomens als de onderkant ontzien. Dat is wat socialisten onder nivelleren verstaan en zodra daar sprake van is mag De Telegraaf met recht Marx erbij halen.
Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme