28% voor socialistische kandidaat in Washington DC

Nog nooit was het een socialistische kandidaat gelukt om zoveel stemmen te winnen. Kshama Sawant van Socialistisch Alternatief won 28% van de stemmen in Washington DC 43st district. Haar tegenstander was de ''progressieve'' neoliberaal Frank Chopp. Die met steun van het bedrijfsleven en massieve donaties meer campagne kon voeren dan Sawant. Chopp won de verkiezingen in het 43st district, maar 28% van de stemmers keek dwars door zijn neoliberaal imago heen! 

Frank Chopp werd al 18 jaar steeds herkozen in het 43ste district. Hij wordt gezien als een ''progressieve liberaal'' wat hem populair maakte. Zijn republikeinse tegenstander kon het nooit van hem winnen. Maar ook Chopp begon in de ban te raken van het neoliberalisme. Dat zorgde voor veel woede onder de arbeiders van het 43st district in Washington DC. 


Toch stemde men steeds op Frank Chopp omdat hij gezien werd als minder kwaadaardig, dan de republikeinse kandidaten. Maar in november 2012 kwam een kandidaat die Frank Chopp durfde uit te dagen. Niet met ''progressieve liberale'' taal, maar met socialistische taal. Inderdaad Kshama Sawant daagde Chopp uit met socialistische principes en het lukte haar om 28% van de stemmen te winnen! 


Dit is een historisch moment. In het antisocialistische Amerika, in het hart van het Amerikaanse imperialisme ( Washington DC ) wint een socialistische kandidaat 28% en dat nog wel in een district dat progressief liberaal is. Dat Kshama Sawant niet zou winnen was duidelijk. Want Frank Chopp kreeg veel geld van het bedrijfsleven en is al 18 jaar senator voor het 43st district. Hij kreeg in de eerste maand al meteen 100.000 dollar aan donaties. Kshama Sawant kreeg slechts 10.000 dollar! 


Uiteindelijk won Frank Chopp, maar met 28% van de stemmen is zijn troon niet meer 100% stabiel. Ook al zal de kapitalistische media er niet over praten, toch is het socialisten gelukt om 28% van de stemmen te winnen. Het ultraconservatieve; Fox News zal deze steun voor socialistische idealen niet leuk gaan vinden. Vermoedelijk zullen ze er niet over praten, om zo te voorkomen dat hun kijkers het echte socialisme zien! 


Ondertussen deed de reactionaire bourgeoisie alles om Kshama Sawant dwars te zitten. Zo mocht de naam; Socialistisch Alternatief niet op het stembiljet staan. De kiescommissie gebruikte ondemocratische methodes om te voorkomen dat Socialistisch Alternatief te zien was op het stembiljet. Pas na flinke protesten gaf de kiescommissie toe. 

Ook de werkgever van Sawant probeerde haar dwars te liggen. Sawant is professor aan het Seattle Central Community College. Ze geeft daar les in economie  maar de directie besloot om midden in de campagne, haar contract niet te verlengen. Pas na protesten van leerlingen en aanhangers van Sawant, moest het Seattle Central Community College erkennen dat professor Sawant niet ontslagen mocht worden. Ook werden rechtse; lesboeken vervangen in de economie lessen. Deze lesboeken verheerlijkte het kapitalisme en beweerde dat het socialisme niet werkte! 

Dat het kapitaal alles zal doen om socialisten dwars te zitten is niet nieuw. In 1918 werd de leider van de Socialistische Partij in Amerika veroordeeld tot drie jaar cel. Zijn misdaad was dat hij tegen de eerste wereld oorlog was. Verder werden verschillende linkse mensen ontslagen en vervolgt tijdens de Rode Angsten in de periodes 1919-1921 en 1947-1957. In deze periodes deed de Amerikaanse overheid aan wreed anti-socialisme en liet men communisten en socialisten vervolgen. De kapitalistische pers verzon grove leugens en moedigde mensen aan om communisten en socialisten te haten Een slachtoffer van deze antisocialistische actie was Charlie Chaplin, die na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet terug mocht naar Amerika in 1952. De reactionaire politieke leiders en het antisocialistische klimaat, maakte een leven in de VS voor hem onmogelijk. Chaplin stierf in 1977 in Zwitserland! 


Kshama Sawant zal de strijd voor socialisme voort zetten. Deze 28% is een mooi begin voor een socialistische kandidaat. Zo blijkt maar weer eens dat ook in het antisocialistische USA mensen vatbaar blijken voor het socialisme. Ondanks bijna 100 jaar van antisocialisme en anticommunisme, zijn toch 20.000 stemmers in het 43st district ervan overtuigd dat het democratisch socialisme van Socialistisch Alternatief een toekomst heeft! Amerikaanse afdeling van het
Comité voor een Arbeiders Internationale!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme