Het tweede witte terreur van de KMT

De Chinese Nationalistische Partij ook wel Kuomintang ( KMT ) is een conservatieve partij op Taiwan. Oorspronkelijk een linkse nationalistische partij, tegenwoordig conservatief rechtse en neoliberaal. De misdaden van Mao Zedong en zijn Chinese Communistische Partij kent bijna iedereen wel. Maar de misdaden van de KMT zijn minder bekend. Dat is logisch omdat onze media graag bericht deed over de misdaden van stalinistische regimes om zo het marxisme in een slecht daglicht te stellen. Echter over de massamoorden van het anticommunisme wordt weinig berichtgeving gedaan. Zeker als je bedenkt dat Taiwan ( Republiek China ) tot 1972 een bondgenoot van het westen was en gezien werd als de enigste legitieme overheid van geheel China! 

Het eerste witte terreur van de KMT vond plaats in 1927. Na de dood van de linkse Sun Yat-sen werd Chiang Kai-Shek leider van de Chinese nationalisten. De partij van Sun Yat-sen had een alliantie gevormd met de Chinese Communistische Partij. Op bevel van Moskou waren de communisten gaan samenwerken met de nationalisten tegen de krijgsheren. Maar Chiang Kai-Shek was felle anticommunist en moest niets weten van het linkse gedachtegoed van Sun Yat-sen!

Op 12 april 1927 vielen KMT soldaten de gebouwen van de CCP binnen in Sjanghai. Meer dan 500 communisten werden meteen vermoord en 5.000 ''verdwenen''. Vermoedelijk zijn die allemaal uiteindelijk gedood door de soldaten van Chiang Kai-Shek. In totaal werden 70.000 Chinezen vermoord, waarvan 50.000 lid waren van de CCP. Met deze massamoord op communisten begon de Chinese burgeroorlog die tot 1949 zou duren. Tussen 1937 en 1945 was er een staak het vuren, toen werkte Mao Zedong en Chiang Kai-Shek samen tegen de Japanners!

De eerste massamoord op Chinese communisten kwam totaal onverwacht. Slechts 10.000 communisten waren nog in leven na april 1927. Critici van de samenwerking tussen KMT en CCP hadden gelijk gekregen, echter niemand had kunnen voorzien wat de nationalisten van plan waren. Mao Zedong overleefde het witte terreur en zou de absolute leider van de CCP worden. Dat begon in 1931 toen hij voorzitter werd van de Chinese Sovjet Republiek, vier jaar later was zijn macht volledig en bepaalde hij wat er binnen de CCP gebeurde. Pas na Mao's dood in 1976 zou de partij weer ruimte krijgen voor debatten!

Na de capitulatie van Japan in augustus 1945, stonden de twee partijen weer tegen elkaar. Maar er was groot verschil. Het Chinese Volksbevrijdingsleger had veel steun onder de arme boeren. Hoewel het nationalistische leger meer soldaten had en betere wapens, kreeg het alleen steun van de rijken en de bourgeoisie in de steden. Veel boeren hadden echter genoeg van Chiang Kai-Shek wiens regering enorm corrupt was. De rijken waren echter blij met de corrupte overheid, want de KMT was zeer kapitalistisch en steunde de eigenaren van grote ondernemingen. Ook de VS was heel positief en gaf politieke steun aan Chiang Kai-Shek!

In 1946 hervatte de burgeroorlog zich. Al snel groeide het leger van Mao Zedong en Chiang Kai-Shek merkte dat hij slechtere kaarten had. Overal in China ontstonden opstanden tegen het KMT bewind. Met veel geweld sloeg de kapitalistische dictator alle opstanden neer. Bijzonder wreed was het neerslaan van de opstand op het eiland Formosa ( Taiwan ). Op 27 februari 1947 kwamen de Chinezen op het eiland in opstand tegen de KMT. Dit had verschillende oorzaken, maar een belangrijke oorzaak was mismanagement van de economie en corruptie. In augustus 1945, waren de nationalisten nog binnen gehaald als bevrijders, maar al snel groeide de haat tegen de corrupte nationalisten leiders die alle politieke en economische macht aan zich zelf gaven!

Terwijl het volk van Formosa steeds minder te eten had, werden duizenden kilo's aan voedsel verscheept naar het vasteland. Want de soldaten van het Nationale Revolutionaire Leger hadden eten nodig. Eind februari 1947 was de maat vol en het proletariaat kwam in opstand tegen de nationalistische bestuurders. De opstand begon toen politie agenten een theehuis binnenvielen en diens eigenaresse intimideerde. Toen de Chinezen de eigenares te hulp kwamen, schoten de politie agenten op hun. Een Chinees werd gedood en hiermee was de bom gevallen. Woedend over de politieke en economische situatie op het eiland kwamen duizenden in opstand!

Volkscomités werden opgesteld, democratisch gekozen en bestuurd door het werkende volk. De rechtse KMT zag het gevaar voor deze volks-opstand en sloeg met zwaar geschut terug. Duizenden werden gedood door de kogels van de nationalisten. Er wordt uitgegaan van minimaal 10.000 doden en maximaal 30.000 doden. De eisen van de volkscomités waren heel socialistisch van aard, daarom was de rechtse KMT ook zo bang voor deze opstand. Gouverneur Chen Yi verloor de controle over grote delen van het eiland. Wekenlang heerste het volk en werden democratische beslissingen genomen. Maar het Nationale Revolutionaire Leger kwam terug en vanaf 8 maart 1947, werden duizenden inwoners van Formosa vermoord door de soldaten van Chen Yi. Eind maart beval de gouverneur, dat alle politieke leiders die niet tot de KMT behoorde uitgeschakeld moesten worden. Ongeveer 3.000 leden van politieke organisaties werden opgepakt en geëxecuteerd!

Generaal dictator; Chiang Kai-Shek zei tegen de Amerikanen dat de opstand een ''communistische staatsgreep'' voorstelde. Tot 1987 was dit de officiële versie die ook gesteund werd door de Amerikanen. Schuld waren die '''smerige communisten'' van Mao Zedong, brulde de KMT leiders en het westen slikte dit als zoete koek. Dat de communisten iets met de opstand te maken hadden is grote onzin. Mao's leger was nog niet in staat om de nationalisten te verslaan in 1947. Pas in het jaar 1995 bood de hervormde KMT verontschuldigen aan voor de massamoord. Dictator Chiang Kai-Shek heeft nooit verontschuldigingen aangeboden. Hij vluchtte in 1949 naar Formosa en stichtte daar een anticommunistisch bewind, hij stierf in april 1975! 

In het westen staat het eiland bekend als Taiwan, terwijl het KMT bewind zich nog steeds de Republiek China noemt. Door de massamoord zijn er ethische spanningen ontstaan tussen de Taiwanezen en de Han Chinezen. Vooral de aanhangers van de Republiek China werden geminacht en gehaat door de ethische bevolking van het eiland. De 40 jarige anticommunistische dictatuur zorgde ervoor dat kritiek op de KMT verboden was, maar tegenwoordig staan er monumenten ter herinnering aan de massamoord van 28/2/1947!Veel opstandelingen werden geboeid en geëxecuteerd 
Ongeveer 15.000 werden gedood in slechts 14 dagen!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme