We kunnen met zekerheid zeggen dat dit het werk is van de Kim Jong Il garde. De rol van Kim Jong Un hierin is ( nog ) onbekend, wel weten we dat Noord Korea onder Kim Il Sung zich aan het verdrag hield. Pas na diens dood begon het noorden zich agressiever op te stellen. Het was Kim Jong Il die de politiek van ''het militair eerst'' invoerde. Dat houdt in dat militairen gezien worden als de revolutionaire voorhoede van het volk. Dit is niet alleen totaal anti-communistisch, maar ook anti-socialistisch. Want de enigste revolutionaire voorhoede zijn de arbeiders. Echter in het totalitaire Noord Korea zijn de militairen verheven tot voorhoede. Een logische zet, want de Kim familie heeft het militair nodig om aan de macht te blijven!
De recente agressie van Noord Korea kan ook een reactie zijn op de hardheid van de Zuid Koreaanse politiek. In de vorige jaren gedroeg Zuid Korea zich tolerant en bleef respectvol tegenover Noord Korea. Zelfs toen het noorden een aanval opende op Zuid Koreaans gebied, bleef het zuiden rustig. Echter de laatste jaren is de anti-noordelijke retoriek gegroeid. Naast de klassieke anticommunistische taal van conservatieven, vindt nu ook de Zuid Koreaanse arbeidersklasse dat men zich harder moet opstellen tegenover Noord Korea. De eerste vrouwelijke president van het land ( en dochter van dictator Park ) zal misschien wel een hardere lijn volgen dan haar voorgangers!
In het noorden gaat het lijden door. De wrede juche monarchie is het perfecte voorbeeld van stalinistische degeneratie. Toen de ''Democratische'' Volksrepubliek Korea werd gesticht was het land een klassieke misvormde ''arbeiders-staat''. Dat houdt in dat de economie in dienst stond van de gemeenschap en niet draaide op kapitalistische principes. Dankzij deze planeconomie kon Noord Korea zich sneller herstellen dan Zuid Korea na de burgeroorlog. Echter de bureaucratische dictatuur en het wegvallen van de Sovjet-Unie zorgde voor een economische crisis!
Kim Il Sung liet in de jaren 70 het marxisme leninisme ( stalinisme ) afschaven. Bijna dertig jaar was het noorden een volksrepubliek volgens de principes van het klassieke stalinisme. Maar Kim Il Sung had zijn eigen stalinistische ideologie ontwikkeld en deze juche ideologie verving het officiële marxisme leninisme in 1972. Karl Marx en Vladimir Lenin verdwenen dan ook heel snel uit het Noord Koreaanse leven. Hun boeken werden niet meer verkocht en portretten van de twee communistische denkers langzaam verwijderd uit het Noord Koreaanse straatbeeld. De laatste twee portretten van Karl Marx en Vladimir Lenin verdwenen in 2012. In het huidige Noord Korea zijn alle verwijzingen naar het marxisme leninisme verdwenen!