40 jaar na de overwinning in Vietnam

30 april 1975, een dag die weinig Nederlanders zich zullen herinneren. Het was dan ook geen dag waar Nederland iets mee had. Maar duizenden kilometers van Europa verwijderd voltrok zich de laatste fase in een conflict dat sinds 1945 bezig was. De Vietnam Oorlog duurde in feite van 1945 tot 1975. Twintig jaar vocht het Vietnamese volk tegen koloniale en imperialistische grootmachten. Frankrijk tot 1954 en de VS tot 1975. Het kapitalistische westen had met de deling van Vietnam gehoopt dat het kapitalisme in Zuid Vietnam actief kon blijven. Op 30 april 1975 maakte Noord Vietnamezen een einde aan deze illusie!

Het kapitalisme zou echter niet lang wegblijven. In 1986 begon stalinistisch Vietnam met kapitalistische hervormingen. Anno 2015 is de ''Socialistische'' Republiek Vietnam een staat met enorme sociale ongelijkheid en kapitalistische uitbuiting, van miljoenen Vietnamese arbeiders. De overwinning van 1975 is slechts een propagandaleus voor de heersende stalinisten gebleven. Toch wist het land zich los te rukken uit de klauwen van het westerse imperialisme!

Ter eren van al die Vietnamezen die stierven in de strijd tegen kolonialisme en imperialisme werd vandaag de Vietnamese vlag uitgehangen. Niet ter eren van de staats-kapitalistische overheid van dat land, maar ter eren van de overwinning op 30 april 1975!Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme