Mustafa Ayranci bedreigt om Armeense Genocide

Doorbraak en de Turks-Nederlandse organisatie Vrijheid en Solidariteit Nederland (ÖDH) verklaren zich solidair met voorzitter Mustafa Ayranci van de linkse Turks-Nederlandse migrantenorganisatie HTIB naar aanleiding van de bedreigingen die hij ontvangt van Turks extreem-rechts na een persbericht over de Armeense genocide van precies 100 jaar geleden. Wij roepen organisaties en individuen op om zich ook solidair te verklaren en ons dat te laten weten.

Door Taylan Devrim, gepubliceerd op www.doorbraak.eu 

Ayranci wordt onder vuur genomen door diverse rechtse en nationalistische Turkse organisaties in Nederland sinds hij namens HTIB een persbericht heeft verstuurd over het honderd jaar na dato nog steeds niet erkennen van de Armeense genocide door de Turkse overheid!

Voorzitter Ali İhsan Ünal van de Stichting Turks Nederlandse Vriendschap, bijvoorbeeld, spuwt zijn gal over Ayranci in Turkstalige media. Hij waarschuwt hem voor de prijs voor die hij gaat betalen voor zijn verraad. Ook de Turkse organisaties die nog met Ayranci om de tafel zouden gaan zitten, worden door hem gewaarschuwd!

Göksel Soyugüzel van de Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie en vice-voorzitter Denizhan Murat Uresin van de Turkse Jongeren Federatie ( bekend van het geweld tegen een Koerdisch centrum in Amsterdam ) beschuldigen Ayranci van landverraad, het oprakelen van oude vetes, het verspreiden van leugens en het creëren van haat!

Ze waarschuwen hun achterban om zich niet door Ayranci en de HTIB te laten provoceren. Dat mag ‘positief’ klinken, maar de ervaring leert dat zulke oproepen door Turks extreem-rechts juist worden opgevat als startsein voor meer geweld. “Niet laten provoceren” is feitelijk codetaal voor het omgekeerde!

In het persbericht veroordeelt HTIB het geweld en de vijandigheid tegen de Armenen, en roept op om daar een einde aan te maken.. Ayranci vraagt de Turkse overheid om te stoppen met de extreem chauvinistische politiek, om de grens met Armenië te openen, en alle historische archieven volledig open te stellen zodat onderzoek naar en een democratisch debat over de Armeense genocide beter mogelijk wordt. HTIB wil ook dat er een open dialoog komt die de vriendschap tussen de twee bevolkingsgroepen moet bevorderen, dat achtergelaten en geroofde bezittingen aan nabestaanden worden teruggegeven en dat schade vergoed wordt. Ook moet er de mogelijkheid komen voor kleinkinderen van gevluchte Armeniërs om het Turkse burgerschap te krijgen zodat ze kunnen terugkeren naar de gebieden waar hun voorouders ooit leefden!

Ayranci heeft inmiddels aangegeven dat het niet de eerste keer is dat hij zulke heftige beledigingen en bedreigingen heeft ontvangen. Hij gaat nader onderzoek doen naar de bedreigers en aangifte tegen hen doen!


Bedreigt om zijn mening door rechtse nationalisten!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme