Drama op zee, 950 bootvluchtelingen verdronken

Nee, geen dramatisch Titanic verhaal met een schip dat in twee uur zinkt. Geen luxe, maar wel genoeg drama. Een boot met meer dan 1000 vluchtelingen uit het midden oosten is gekapseisd in de nacht van zaterdag op zondag ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Elke maand proberen kansloze mensen hun geluk te zoeken in Europa. De neoliberale EU zit echter niet op hun te wachten en behandeld ze als criminelen. Zodra ze opgevangen worden landen vele in een concentratiekamp. Amnesty International heeft daarom ook felle kritiek op het Europese vluchtelingenbeleid!

Sinds de Arabische opstanden is de levensstandaard voor veel Arabische arbeiders enorm verslechterd. Vooral in Libië waar de imperialistische interventie leidde tot chaos en een tweede burgeroorlog. De Libische Arabische Jamahiriya van Gaddafi gebruikte de olie inkomsten om Libië redelijk welvarend te maken voor een Arabisch land. Echter na 2011 verviel het land in chaos. De rebellen die Gaddafi omver geworpen hadden keerde zich tegen elkaar. Milities en stammen konden het niet eens worden en conflicten laaide in mei 2014, uit tot een tweede Libische burgeroorlog!

Veel arbeiders proberen het chaos en de gevechten te ontvluchten. Vele doen dat in kleine bootjes waarmee ze proberen Europa te bereiken. Deze bootjes zijn niet geschikt voor de open zee. Bij de eerste grote golf slaan ze om waardoor vele terecht komen in het water en verdrinken. Het Italiaanse eiland Lampedusa, is waar de bootvluchtelingen proberen te komen. Ze hopen allemaal op een plek in het in hun ogen ''welvarende'' Europa!

Er is een groep Arabieren die profiteert van de wanhoop. Deze kleine groep uitbuiters en mensensmokkelaars ''verdienen'' goudgeld door vluchtelingen mee te nemen in hun boten. De ramp bij het eiland Lampedusa is veroorzaakt doordat de mensensmokkelaars, veel bootvluchtelingen in het ruim hadden gestopt. Vermoed wordt dat 1000 mensen gepropt waren in het ruim van de boot. Toen te veel naar een bepaalde kant liepen draaide de boot om en zonk, slechts 28 konden gered worden. Deze ramp toont aan hoe vreselijk wanhopig veel vluchtelingen zijn om het midden oosten te ontvluchten!

Schuld aan hun ellende is ook het westen. Westerse leiders hebben zich enorm bemoeit met het midden oosten. Het westen steunde de Libische, Tunesische en Egyptische dictators. Gaddafi in Libië werd dankzij NAVO luchtsteun verslagen. Maar toen de rebellen tegen elkaar gingen vechten, schonk het westen geen aandacht meer aan Libië. Sinds 2011 proberen duizenden het chaotische land te ontvluchten. De vluchtelingen geven enorm veel geld aan mensensmokkelaars om over te steken naar Europa. Men denkt dat het westen enorm welvarend is en dat men er werk en zekerheid kan vinden. Deze illusie wordt een nachtmerrie als ze opgepakt worden en in een kamp gepropt worden. Duizenden zitten nog vast, puur omdat Europa niet weet wat ze met al die vluchtelingen moeten!

Syriërs behoren ook tot de groep bootvluchtelingen. Net als in Libië is de Syrische Arabische Republiek een chaotisch onveilig land. Meer dan 200.000 mensen zijn gestorven sinds de burgeroorlog in 2011 losbarstte. 3,5 miljoen Syriërs zijn het terreur van Bashar Al-Assad, de rebellen en de Islamistische Staat ontvlucht. Vele proberen via bootjes, het Europese continent te bereiken. Cyprus is voor vele een plek waar ze hopen te komen. De Syrische boten zijn vaak overvol met vluchtelingen en hierdoor zeer kwetsbaar. Een verplaatsing van gewicht kan tot catastrofe leiden. Zo ook de boot met 1000 vluchtelingen, die zonk bij Lampedusa!

Door de economische crisis spelen rechtse populisten en nationalisten op de aanwezigheid van veel vluchtelingen. Kapitalisten maken er misbruik van door deze mensen onderbetaald in dienst te nemen ten kosten van Europese arbeiders. Die voelen zich in de steek gelaten en geven de buitenlandse arbeiders de schuld. Dit terwijl het de kapitalistische overheid is, die toe laat dat ondernemers buitenlandse arbeiders uitbuiten!

Revolutionair socialisten zijn van mening dat iedereen recht heeft op een veilig thuis. Vluchtelingen zijn hier welkom en moeten ook niet in een kamp terecht komen. Mensen die armoede en oorlog ontvluchten hebben alles verloren, toch kijken westerse mensen op hun neer. Rechtse partijen zoals de PVV van Geert Wilders willen de grenzen sluiten voor niet-Europese volkeren. Daarbij heeft de PVV geen moeite met het uitbuiten van buitenlanders door westerse kapitalisten, diezelfde kapitalisten die Wilders gewoon steunt. Want zijn PVV is een rechtse partij en een voorstander van het kapitalisme!

Armoede en oorlog zijn de oorzaken voor het feit dat vele proberen te vluchten. Het is daarom ook schandalig dat veel westerlingen zo minderwaardig over deze mensen praten. ''Weer enkele uitkeringen minder'' lees je bij de reacties, ''Waarom 28 gered, dat zijn 28 te veel'' schrijft een ander. Nederlanders denken dat al die bootvluchtelingen, ''luie mensen'' zijn die van ''onze'' welvaart willen snoepen. De haat tegen buitenlanders is een resultaat van de armoede die ons land groeit. Mede mogelijk gemaakt door het verraad van de sociaal democratie en het neoliberalisme dat onzekerheid verspreidt. Daarnaast nemen kapitalisten graag goedkope arbeiders uit het buitenland aan, want dat spaart op loonkosten. In plaats van vluchtelingen aan te vallen, moeten wij de ware vijand ontmaskeren. Die vijand is namelijk het kapitalisme, het rechtse populisme en mensen zoals Wilders die de werkende klasse willen verdelen door haat te zaaien!Libische bootvluchtelingen op weg naar Europa. Ze vluchten
voor het chaos, de oorlog en de armoede. Libië was tot 2011
één van de betere Arabische landen om te leven!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme