Historische stad van het Assyrische Rijk, VERWOEST

De historische hoofdstad van het Assyrische Rijk is niet meer. Na bijna 2800 jaar zijn de laatste resten van de stad Nimrud met de grond gelijk gemaakt door de barbaren van de Islamistische Staat. Zelfs hun heilige profeet Mohammed had meer respect voor de restanten van het Assyrische Rijk. Alle kalifaten die na het jaar 600 bestonden deden niet aan nutteloze vernielingen. Nee, de aanhangers van Mohammed toonde respect, iets wat de christenen niet deden met de tempels van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Anno 2015, zijn het radicale soennieten van de islamitische Staat, die een einde maakte aan de ruines en restanten van de historische stad Nimrud in Irak!

In de verhalen van de Bijbel stond de stad bekend als Calah, de Arabieren zouden de oude hoofdstad uiteindelijk Nimrud noemen. Tijdens de Assyrische periode bloeide de stad op. Het was koning Shalmaneser I die de stad stichtte tussen 1274 BC–1245 BC ( BC = Voor de christelijke jaartelling ). Nimrud bleef een belangrijke stad van het Assyrische Rijk. Met 100.000 inwoners was het een grote stad voor die tijd. Tot de komst van Alexander de Grote speelde Nimrud een belangrijke rol, ook al werd Babylon de hoofdstad van het Perzische Rijk!

Het verval begon na de verovering van Perzië door de Macedonische Grieken. Nimrud verloor haar status als groot stad en rond het jaar 150 BC, waren haar paleizen en tempels vervallen tot ruïnes. Tijdens de Hellende periode tot de komst van de Romeinen zorgde niet voor een bloei, Nimrud verdween onder het zand en zou pas in 1760 weer herontdekt worden door Carsten Niebuhr, die de verlaten plek beschreef. De Arabieren noemde de plek; Nimrud waar de oude stad haar huidige naam aan dankt!  

De Britse archeoloog Austen Henry Layard, deed veel opgravingen in de 19de eeuw. Hij legde prachtige standbeelden bloot die 2000 jaar lang onder het zand gelegen hadden. Doordat de stad al voor de komst van de Romeinen was vergeten, waren veel standbeelden en afbeeldingen op de tempels en paleizen nog in een zeer goede staat. Nimrud keerde terug en was tot het jaar 2015 een bewijs voor de prachtige architectuur van het Assyrische Rijk!

613 verschillende objecten werden gevonden, waaronder juwelen en gouden munten. Deze objecten kwamen terecht in de nationale museums van Irak en Groot Brittannië. Toen dictator Saddam Hussein omver werd geworpen in maart 2003, werd het museum geplunderd. Echter de schat van Nimrud bleef gespaard. Tien jaar later kwam echter een radicale groepering op genaamd de Islamistische Staat van Irak, met als doel de volledige vernietiging van alles dat niet zuiver islamistisch van aard is!

Begin 2014 groeide de radicale groep mede door het falen van de Irakese overheid. Uiteindelijk wisten de aanhangers van de Islamistische Staat van Irak bijna 1/3 van het land te bezetten. Nadat dit gelukt was viel Nimrud in hun handen. Anders dan de profeet Mohammed en de oude kalifaten uit het verleden was dit nieuwe kalifaat zeer intolerant tegen symbolen van het niet-islamistische Assyrische Rijk. De huidige Islamistische Staat beweert dat standbeelden van de Assyrische koningen, afgoderij bevordert. Net als de christenen die in Egypte veel schade toebrachten aan de oude tempels, sloegen de cultuur barbaren van de IS erop los. Met hamers, beitels en graafmachines werden muren en standbeelden vernietigd. 2800 jaar oude afbeeldingen werden zonder genade vernietigd!

Uiteindelijk plaatste de barbaren explosieven aan de muren van de ruïnes en in maart 2015, werden de laatste restanten van deze historische plaats in een enorme explosie vernietigd. Revolutionair socialisten verwerpen de wreedheid en de vernielzucht van de Islamistische Staat. Met deze barbaarse daad hebben de islamieten een groot erfgoed van de Irakese bevolking vernietigd. Maar daar geven deze reactionaire islamieten niets om. Zij denken de zuivere islam aan te hangen en wensen alles dat vernietigen dat niet hun soennitische religie bevordert. Maar zelfs soennitische moslims zijn niet veilig voor de terreurdaden van de IS. Niemand is zijn leven zeker!

Maar de Irakese regering maakt de situatie alleen maar erger. Die steunt namelijk op sjiitische milities om de soennitische IS te verslaan. Sjiitische moslims vormen een minderheid in Irak, maar beheersen sinds 2006 de regering. Daarnaast wordt Irak gesteund door Iran, wat ook niet bepaald geaccepteerd wordt door de soennitische meerderheid. Veel sjiitische moslims zijn door de IS barbaren opgejaagd, mishandeld, verkracht, onthoofd en vernederd. Daarom is het niet denkbaar dat veel sjiitische milities uit zijn op wraak. Hierdoor zal het sektarisme alleen maar versterkt worden en kan de IS altijd terugvallen op haat en afkeer tussen sjiitische arbeiders en soennitische arbeiders. Daarom roept Revolutionair Socialistische Media op om samen te trekken tegen de IS barbaren en de corrupte Irakese overheid!

De verwoesting van de historische stad Nimrud is een tragisch resultaat van een sektarische oorlog die Irak en Syrië verscheurd. Het zijn de Koerden in Noord Irak die de laatste bation van secularisme en solidariteit vormen. In de Noord Syrische stad Kobani wisten strijders van de YPG en YPI, de barbaren van de Islamistsiche Staat te verslaan. Ook de Irakese stad Tikrit werd herovert op de IS. Ondanks deze overwinningen, blijven de islamieten steun winnen. Vooral jonge Europese moslims zijn vatbaar. Door het dagelijkse racisme en intolerantie die vele ervaren, komen ze makkelijk in de ban van radicale leiders. Al 160 moslims uit Nederland zijn naar het midden oosten gereisd, om zich aan te sluiten bij de barbaren van de IS!

Het enigste alternatief op de vernielzucht van de IS, is niet dat wij steun gaan geven aan de sektarische Irakese overheid. Ook de bombardementen van het westen zullen de IS nooit verslaan. Het is de solidariteit tussen alle bevolkingsgroepen dat zal leiden naar de overwinning. De Koerden laten dit al zien door samen te strijden tegen de IS barbaren. Arabieren en Koerden vechten zij aan zij in de Volksbeschermingseenheden ( YPG ). Ze worden daarbij gesteund door Koerden van de PKK en zelfs Turkse revolutionairen vechten mee. Als ook soennitische en sjiitische Arabieren dit inzien, is er een grote kans dat de IS vernietigd wordt. Het kapitalistische westen hebben de inwoners van het midden oosten niet nodig. Zeker niet omdat westerse landen indirect verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de Islamistische Staat in Irak en Syrie!Explosieven geplaatst in Nimrud door IS barbaren
In maart 2015 werd de historische stad opgeblazen!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme