Abvakabo FNV houdt stand, media aanvallen zullen volgen

De vakbond Abvakabo FNV houdt stand en weigert een akkoord te tekenen. Mark Rutte wil keiharde bezuinigingen doorvoeren in de zorg, waardoor 50.000 zorgwerkers ontslagen worden. Abvakabo FNV is de grootste vakbond voor ambtenaren, zorgwerkers en semi-overheid arbeiders. Anders dan de andere vakbonden is Abvakabo FNV meer militant en niet bereid om ontslagen zomaar te aanvaarden. Dit terwijl de andere vakbonden van de FNV een ''sociaal'' akkoord sloten met werkgevers nog niet zo lang geleden! 

Abvakabo FNV is de tweede grote vakbond van Nederland, alleen FNV bondgenoten is groter dan Abvakabo FNV. Met 335.000 leden vertegenwoordigd de vakbond een groot deel van de arbeiders die bij de overheid werken. Vooral in de zorg sector wil de overheid veel bezuinigingen doorvoeren, hierdoor verliezen 50.000 mensen hun baan. Voor de mensen die zorg nodig hebben is dit zeer slecht nieuws, want met minder personeel is er minder hulp! 


´´In dit zorgakkoord wordt een groot deel van de thuiszorg afgebroken en hierdoor verliezen 50.000 medewerkers hun baan. Maar ook in de verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg zullen tienduizenden medewerkers hun baan verliezen en nog meer cliënten hun zorg. In tijden van historische werkloosheidscijfers kan Abvakabo FNV niet verantwoorden dat hier met steun van de vakbond nog tienduizenden ontslagen in de zorg bij komen´´


Abvakabo FNV na hun weigering om het zorgakkoord tussen bonden en overheid te tekenen! 


Hiermee houdt Abvakabo FNV zich sterk, ondanks vorige aanvallen van media imperialisten op de ´´rebelse´´ houding. Want de media houdt niet van opstandige arbeiders. Nu Abvakabo FNV weigert om een deal te sluiten met de overheid moeten acties volgens. Een staking van 24 uur zou een goed begin zijn. Arbeiders in de zorg moeten laten zien dat ze het niet pikken. Zorg is een belangrijk onderdeel van de maatschappij, als die strak commercieel moet gaan denken dan krijgen wel Amerikaanse toestanden. Bedenk eens, ziekenhuizen die met elkaar concurreren, dokters die denken als zakenmensen en alleen maar kijken naar de cijfers en kosten van medicijnen. Daarom zeggen revolutionair socialisten ook ´´eerst de mensen, niet de winsten´´


De media zal niet blij zijn met deze weigering. Abvakabo FNV zal militant genoemd worden en een ''obstakel'' zijn voor ''noodzakelijke'' bezuinigingen. Ook de andere vakbonden zullen niet blij zijn met houding van Abvakabo FNV. Die vinden dat compromissen met de kapitalisten klasse noodzakelijk zijn. Zo diep zit de sociaal democratische illusie dat je met compromissen veel bereikt. De laatste 23 jaar hebben we gezien wat er door compromissen is bereikt. Neoliberalisme, privatiseringen, werkeloosheid en armoede. Dit terwijl de super rijken alleen maar rijker werden!


Het is goed om te zien dat niet alle vakbonden van de FNV zich laten misleiden door compromissen met de overheid en de werkgevers. Natuurlijk is Abvakabo FNV is super militant, maar ze tonen wel strijdvaardigheid. Dat is iets wat vakbonden de laatste 23 jaar vooral missen, strijdvaardigheid.  De verrechtsing van de sociaal democratie en de ondergang van het stalinisme, heeft ook de vakbeweging geraakt. Wij revolutionair socialisten vinden dat de vakbonden zich los moeten koppelen van de sociaal democratische partijen, want PvdA is mede veroorzaker van deze ellende en niet de oplossing!


Binnen de Federatie Nederlandse Vakbonden is een felle strijd aan de gang tussen de gematigde vakbondsleiders rond de huidige voorzitter Tom Heerts en de voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk. Heerts is de man geweest die met de kapitalisten dat ''sociaal'' akkoord sloot, een akkoord dat de klassenstrijd tot 2016 moest uitstellen. Tom Heerts behoort duidelijk tot de gematigde FNV terwijl van Brenk een sterke rug houdt tegen het kabinet en de kapitalisten. De vernieuwede FNV krijgt binnenkort een nieuwe voorzitter. Voor de arbeidersklasse is Corrie van Brenk een betere kandidaat dan Tom Heerts, die is namelijk bereid om veel sociale zekerheden te offeren. Het is echter nog maar de vraag of de FNV leden bereid zijn om te strijden voor hun rechten!
Abvakabo FNV's voorzitster Corrie van Brenk
een sociaal democraat die nog moed toont! 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme