Het dogma van Zwarte Piet

Er zijn weinig echte dogma's nog over in Nederland. Religie is niet meer almachtig, God en Kerk worden door veel Nederlanders niet meer gezien als het centrale deel van hun leven. Er is echter een dogma waar helaas de meeste Nederlanders nog achterstaan. Een racistisch dogma dat jarenlang niet bekritiseerd werd. Mensen die dat wel durfde kregen felle reacties, soms zelfs racistische afkeer van Nederlanders die vonden dat hun kritiek niet terecht was. We praten hier over Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas. 

Kinderen kennen Zwarte Piet als het hulpje van de ''goedheiligman''. Een aardige zwarte man die cadeautjes komt langs brengen op 5 december. Niemand in Nederland ziet daar racisme in en toch is het zo. Want Zwarte Piet wordt neergezet als een zwarte man, met felle rode lippen, krullend zwart haar en oorbellen. Nederlanders zoeken er niet veel achter, maar als je kijkt naar hoe Zwarte Piet eruit ziet dan merk je al snel dat dit niet helemaal zuivere koek is!

De eerste afbeeldingen van Zwarte Piet ontstonden na 1850. Sinterklaas is ouder, maar Zwarte Piet ontstond pas na de 19de eeuw. Hij werd afgebeeld als een dienaar/hulp van Sinterklaas en terwijl Sint in zijn grote boek schreef, was het Zwarte Piet die de praktische handelingen uitvoerde. Tot het einde van de 20ste eeuw was er ook maar één Zwarte Piet naast Sinterklaas. Dit veranderde pas na de tweede wereld oorlog en rond het jaar 2000, was het normaal dat Sinterklaas altijd meer dan genoeg Zwarte Pieten in dienst had!

In de Verenigde Staten van Amerika werden zwarten neergezet als ''dom'' en ''gek''. Racistische komedie genaamd ''Blackface'' was heel populair in de VS rond 1850, precies het zelfde jaar dat Zwarte Piet in Nederland geïntroduceerd werd. Het is geen toeval dat de zwarte knecht van Sinterklaas precies zo afgebeeld werd als zwarte slaven in de VS. Blanke komedianten vonden het prachtig om hun gezichten zwart te maken, hun lippen rood te verven en ''gek'' neger gedrag te tonen. Dit zien we ook het Sinterklaas feest waar de Zwarte Pieten soms als ''dom'' en ''gek'' neergezet worden. Ze hadden ook geen karakter of eigen individualiteit, omdat ze toch allemaal knechten waren van Sinterklaas. Pas rond het jaar 2000 kregen enkele Zwarte Pieten een eigen persoonlijkheid. Zoals Testpiet, Profpiet, Wegwijspiet, Hoofdpiet en Muziekpiet!

Nederlanders zeggen dat veel zwarte Nederlanders van Afrikaanse afkomst geen probleem hebben met Zwarte Piet. Dat beeld is echter maar gedeeltelijk waar. Zeker omdat de zwarten in Nederland opgegroeid zijn met de dogma rond Zwarte Piet. Wie als zwarte Nederlander wel vond dat Zwarte Piet racistisch van aard was, kreeg meteen de woede van bijna alle blanke Nederlanders over zich heen. Daarom hielden vele ook hun mond, want je komt niet aan het Sinterklaas feest brulde men!

Het toppunt van dit dogmatisme kwam in 2012 toen Quinsy Gario merkte wat vrijheid van meningsuiting betekende als het gaat om het Sinterklaas feest. Gario is een Nederlander van Surinaamse afkomst. Een kunstenaar en net als veel Nederlanders opgegroeid met het Zwarte Piet dogma. Hij begon zich in te zetten voor een niet-racistische Zwarte Piet en dat werd hem niet in dank af genomen. Volgens Quinsy Gario begon zijn strijd toen zijn moeder op haar werk, doodleuk werd uitgemaakt voor ''het zwarte pietje''. Niet alleen zijn moeder kreeg te maken met dit soort racistische uitspraken. Ook kinderen van Afrikaanse afkomst worden soms gepest en uitgescholden voor ''Zwarte Piet'' door blanke kinderen!

Quinsy Gario besloot om tijdens de intocht van Sinterklaas in 2012 te demonstreren. Dit werd verboden, hij kreeg te horen dat een spandoek niet toegestaan was. Politie agenten zeiden tegen hem en zijn vrienden, dat hij niet aan het Sinterklaas feest mocht komen. Toen besloten ze om een trui te dragen met de woorden: ''Zwarte Piet is racistisch''. Een politie agent gaf hun toestemming om langs de kant te wachten, maar toen de ''goedheiligman'' er aan kwam besloot de politie om Sinterklaas te ''beschermen''. De agenten eiste dat Gario en zijn vriend vertrokken, toen ze weigerde werden ze door drie agenten hardhandig aangepakt. De politie agenten sleepte Gario over de grond en voerde hem af. Helemaal volgens Apartheid style werd Quinsy Gario afgevoerd omdat hij op zijn trui had staan: ''Zwarte Piet is racistisch''!

Op Twitter kreeg Quinsy Gario veel haat berichten. Blanke Nederlanders riepen dat hij het land uit moest en zijn bek moest houden, ook vonden enkele dat hij maar weer slaaf moest worden. Dit terwijl Gario een Nederlands paspoort heeft en gebruik maakte van de vrijheid op meningsuiting. Echter het Zwarte Piet dogma werd voorgezet en Quinsy Gario was in de ogen van bijna alle blanke Nederlanders een ''idiot'' een ''vijand van dit kinderfeest''. Precies, men gebruikt kinderen om een racistische dogma in leven te laten. Want kinderen zijn toch niet racistisch? beweren de aanhangers van Zwarte Piet. Het tegendeel is waar, kinderen kunnen racistisch zijn en er zijn genoeg verhalen over zwarte kinderen die door blanken uitgescholden worden voor Zwarte Piet. Het probleem is dat vele daar niet tegen protesteren, puur omdat ze bang zijn om door de blanken neergezet te worden als ''anti-Sinterklaas'' en het ''verpesten van een Nederlandse traditie''

Revolutionair socialisten vinden dat Quinsy Gario gelijk heeft. Zwarte Piet is ontstaan uit een racistische karikatuur van zwarte mensen, zoals men dat rond 1850 deed. ''Blackface'' was heel populair in het westen en werd pas 50 jaar geleden als racistisch erkend. Zelfs nog in de jaren 50 deden blanken aan dit soort racistische komedie, door hun gezichten zwarte te maken en met rode lippen gekke stunten uit te halen. Allemaal omdat men in 1850, de zwarte Amerikaan als minderwaardig aanzag. Vergeet niet dat de slavernij nog bestond in zowel de VS als in Nederland. Pas rond 1870 werd die afgeschaft in Nederland en dat zelfs nog in stappen. Echt 100% vrij van slavernij was het Koninkrijk der Nederlanden pas na 1900!

Dat blanke Nederlanders een racistische dogma in leven laten is echt fout. Daarom is het goed dat er nu mensen zoals Quinsy Gario opstaan. Want het is fout dat een kinderfeest misbruikt wordt om een racistische karikatuur van zwarten in leven te laten. Zwarte Piet hoeft niet weg, maar hij moet minder zwart en geen typische ''Blackface'' eigenschappen bezitten. Kinderen maken zich zelf ook niet 100% zwart als ze Zwarte Piet zijn bij de intocht. Er zijn maar weinig kinderen die zich volledig zwart laten maken, hun lippen fel rood verven, zwart krullende pruik opdoen en typische ''neger'' oorbellen dragen. Dat is Zwarte Piet, zoals hij door mensen wordt gezien en dat is inderdaad racistisch!Deze man moet het land uit vinden enkele Nederlanders
omdat hij iets doet dat tegen hun dogma ingaat

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme