De zwakheid van de vakbonden

Vakbonden zijn anno 2013 niet altijd juist bezig. Veel arbeiders in Nederland en in de westerse wereld voelen zich niet aangetrokken tot een vakbond. Dat was anders in het verleden, toen vakbonden nog deel uit maakte van de arbeiders beweging en de klassenstrijd. Maar de laatste 30 jaar zijn de vakbonden gedegenereerd tot compromis sluitende instituten. In plaats van strijd en solidariteit, kiezen de bonden voor het slechte kwaad. Dit was weer het geval toen het sociale akkoord gesloten werd. De vakbonden accepteerde dat de kosten van de crisis bij de werkende klasse werd gelegd in ruil voor wat kleine garanties, waar VVD niet garant voor bleek te staan. In Schotland tonen de Britse vakbonden dezelfde zwakte als de Nederlandse bonden!

De Ineos Company is eigendom van de miljonair en uitbuiter Jim Ratcliffe. Een typische kapitalist die eigenaar is van twee super yachten kostprijs 150 miljoen euro en een privé villa van 6 miljoen euro. Maar Jim Ratcliffe heerst ook over het leven van 800 vaste arbeiders en 2000 flex arbeiders, die werken op de Petrochemical Plant in Grangemouth. Omdat het moederbedrijf beweerde dat de Petrochemical Plant verlies draaide moest het gesloten worden. De arbeiders die daar werkte, pikte dit niet en gingen in staking!


Via de kapitalistische media viel de directie de stakers aan. Ze zouden niet ''verantwoordelijk'' bezig zijn beweerde Ineos Company. De media steunde het bedrijf en beweerde dat een sluiting noodzakelijk was omdat men beweerde verlies te draaien. In werkelijkheid lagen de zaken anders. De Petrochemical Plant maakte in 2012 nog een winst van 6 miljoen euro en had plannen om uit te breiden. Toen de arbeiders probeerde te achterhalen hoe het zat met de financiële administratie kregen ze te maken met een labyrint van directie bureaucratie en tegenwerkingen!


De arbeiders werden vertegenwoordigd door de Unite Vakbond. Op aanraden van de Socialist Party in Schotland eiste enkele arbeiders dat ze toegang kregen tot de financiële administratie van de Petrochemical Plant in Grangemouth. De arbeiders geloofde er niets van dat hun bedrijf verlies draaide. Men vermoeden dat de directie, de 
Petrochemical Plant wou sluiten om elders goedkoper te gaan produceren. Het moederbedrijf zei dat de Unite Vakbond akkoord moest gaan met hun eisen, dan zouden ze misschien besluiten om de Petrochemical Plant in Grangemouth te laten!

Doordat de Unite Vakbond geen strijdbare strategie ontwikkelde, gingen ze akkoord met de eisen van de kapitalisten. De lonen mogen niet stijgen tot 2016 eiste Ineos Company, verder komen er geen bonussen voor arbeiders ( wel voor de directie ), het pensionplan wordt overhoop gehaald en er komt een verbod op stakingen voor drie jaar. Dit heeft de Unite Vakbond geaccepteerd om 800 vaste arbeiders en meer dan 2000 flex arbeiders aan het werk te houden. Wat moeten de kapitalisten tevreden zijn. Hun leugentje heeft gewerkt, nu kunnen ze de lonen drie jaar op peil houden en zijn stakingen van de tafel!


Tijdens de drie dagen van conflict tussen arbeiders en de directie, heeft de Ineos Company veel gebruik gemaakt van de kapitalistische media. In de rechtse kranten brulde men dat de Petrochemical Plant ongeveer 10 miljoen Britse ponden verlies draaide per maand. Een grote leugen bleek na onafhankelijk onderzoek. Richard Murphy een accountant, kwam na drie dagen onderzoek er achter dat de Petrochemical Plant helemaal geen verlies draaide. Dat werd duidelijk toen Ineos Company na haar overwinning glashard beweerde dat de Petrochemical Plant nog zeker 15 tot 20 jaar goed kom draaien. Dit terwijl ze op 23 oktober nog brulde dat het bedrijf 10 miljoen Britse ponden verlies draaide per maand. Deze hele zet van Ineos Company was een actie puur gericht tegen de arbeiders en de vakbonden. Dat het bedrijf van Jim Ratcliffe kon winnen lag aan de zwakheid van de Unite Vakbond die niet de confrontatie aandurfde met de rechtse tabloids!


Nu moeten arbeiders leven met een loon dat tot 2016 niet zal stijgen. Hun pensionplan is van tafel en ze mogen niet staken. Wat kan Ineos Company in drie jaar tijd allemaal nog voor asociale streken uitvoeren? We weten het niet. Wel is duidelijk dat de Unite Vakbond geen strijdbare actie durfde te ondernemen. Men accepteerde de eisen die het kapitalisme stelde. Hier door groeit het vertrouwen van kapitalistische uitbuiters zoals Jim Ratcliffe. Maar het vertrouwen in de vakbond zal er niet beter op worden. Nu is het klassenbewustzijn iets beter in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland, maar ook daar zal deze nederlaag de vakbeweging geen goed doen!  


Unite had moeten eisen dat ze toegang kregen tot de administratie van de Petrochemical Plant. Dan waren ze er achter gekomen dat Ineos Company loog. Maar dat deden ze niet, pas na drie dagen kwam een onafhankelijke accountant daar achter. De vakbond koos echter eieren voor hun geld en accepteerde de eisen van Ineos Company. Veel leden van de Unite Vakbond zullen geschrokken zijn door deze nederlaag. Richard Murphy zei dat Ineos Company in 2012, een totaal winst had geboekt van bijna 2 miljard euro!Engels artikel op Socialistworld.net


Jim Ratcliffe, kapitalistische uitbuiter! 
Eigenaar van twee luxe yachten en een villa
terwijl bijna 2800 arbeiders hun baan dreigde te verliezen!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme