Het rolmodel van de SP in Noorwegen!

Voor SP leider Jan Marijnissen was de Noorse; Socialistische Linkse Partij ( SV ) een rolmodel. Deze gematigde socialistische partij is deel van de ''Rood Groene'' Coalitie, een politieke alliantie rond de neoliberale sociaal democraten en agrarische democraten. De SV en de Socialistische Partij in Nederland zijn broederpartijen. Beidden behoren tot het reformistische socialistische kamp. Wat Jan Marijnissen in 2006 niet kon bereiken, lukte in Noorwegen wel. De SV kwam in een ( neoliberale ) sociaal democratische regering en droeg ''verantwoordelijkheid'' voor diens asociale beleid!

Op 9 september, gaan de Noren weer naar de stembus. De centrumlinkse regering krijgt het zwaar, want de rechtse oppositie heeft met anti-immigratie ( anti-islamistische ) propaganda veel steun gewonnen. Kapitalistisch links draagt al sinds 2005 verantwoordelijkheid voor neoliberale aanvallen op de levensstandaard van de Noorse arbeiders. Sinds de ondergang van het stalinisme, is ook de Scandinavische sociaal democratie flink verrechtst. Maar niet alleen de sociaal democraten zijn rechtser gaan denken, ook de gematigde socialisten van de Socialistische Linkse Partij ( Sosialistisk Venstreparti ) zijn meegegaan! 

De SV won in 2001 bijna 316,397 stemmen, dat was 12,5% van het totale electoraat. Maar vlak voor de verkiezingen in 2005 koos de SV voor een coalitie en regeringsdeelname onder de vlag van de Arbeidspartij, de Noorse sociaal democraten. Jan Marijnissen was supertrots op de Noorse SV. Hoe graag had hij in de regering gezeten met PvdA en CDA. In tegenstelling tot wat de kranten beweerde in Nederland, wou Marijnissen best meeregeren met Wouter Bos ( PvdA ) en Jan Peter Balkenende ( CDA ). Maar de sociaal democraten en christen democraten vonden de SP niet compromisbereid genoeg!

Echter de SV ging iets doen waar de linkse stemmer niet voor gestemd had. De gematigde socialisten gingen een coalitie aan met de neoliberale Arbeidspartij. Deze ''Rood Groene'' Coalitie werd gevormd net voor de verkiezingen van 2005. Echter de linkse stemmer wou helemaal geen coalitie met neoliberalen. Woedend over dit verraad aan de socialistische principes van de SV, lieten meer dan 83,426 stemmers ( ongeveer 4% van hun stemmers uit 2001 ) de partij in de steek! 

Dankzij de winst van de Arbeidspartij kon de Rood Groene Coalitie, de regering vormen. In plaats van te pleiten voor socialisme, bleef de SV steun geven aan een kapitalistisch Noorwegen. Bij de verkiezingen in 2009 ging het bergafwaarts voor de gematigde socialisten. De socialistische stemmer bleef of thuis of stemde op de kleine Rode Partij. Toch wisten de sociaal democraten wat stemmers weg te halen bij de gematigde socialisten. Vermoedelijk was een deel van de SV stemmers in 2001, eerder sociaal democratisch dan socialistisch van aard. De Arbeidspartij won de verkiezingen en kon met de verzwakte SV en de agrarische democraten in de regering blijven!

Het verraad van de SV aan socialistische principes is nergens zo duidelijk als in hun oorlogsbeleid. Voordat ze deel werden van de ''Rood Groene'' Coalitie, was de SV fel tegen elke oorlog waarin Noorse soldaten zich bevonden. De partij protesteerde tegen de oorlogen die door Amerika gevoerd werden. Mede hierdoor won de partij ook 12,5% van de stemmen in 2001. Maar zodra ze lid werden van de kapitalistische regering, liet de Socialistische Linkse Partij haar radicale anti-oorloglijn vallen. Opeens steunde de partij de oorlogen van de Noorse regering. Dit leidden tot veel woede onder de socialistische SV leden, die fel protesteerde tegen het besluit om de oorlog in Afghanistan te steunen. Maar hun protest sloeg op dove oren. Het gematigde partijbestuur bleef de Noorse regering steunen en al diens oorlogsplannen!

Op het gebied van immigratie is de SV veel te vrijgevend. Zo wou de partijleiding het verbod opheffen voor het dragen van een hijab ( bij islamistische vrouwen ) en tulband ( bij hindostaanse mannen ) bij de politie. Dit zorgde voor veel tegenstand want veel Noren willen geen religieuze symbolen zien bij overheidsdiensten. Ook bleek dat veel SV partijleden behoorde tot een intellectuele elite en liever niet in wijken woonde met veel buitenlanders. Dit terwijl de partijtop juist een felle voorstander is van de multiculturele samenleving. Men bekritiseerde ook de zwakke houding van de SV tegenover het radicale islamisme!

In Noorwegen hebben de gematigde socialisten ( waartoe ook de Nederlandse SP behoort ) aangetoond waartoe ze in staat zijn. Ook Jan Marijnissen wou deel worden van een kapitalistische overheid. De Noorse linkse stemmer weet nu wat de SV gedaan heeft. Het zal de SP niet goed doen mochten ze ooit in een kapitalistische regering komen. Zelfs nu de PvdA in de peilingen daalt is het niet de SP die dat gat vult. De Socialistische Partij blijft vast zitten in haar sociaal democratische opvattingen, die nauwelijks nog socialistisch klinken. Gematigdheid en compromisbereidheid, dat zien we bij de Nederlandse SP en bij Noorse SV. Hiermee bereik je geen socialisme, hiermee verraad je alles waar socialisten voor horen te staan! 

We zullen zien hoeveel linkse Noren er nog op de SV stemmen. Het zal ons revolutionair socialisten niets verbazen als de partij minder dan 4% wint. In 2009 bleef de SV zitten met nog maar 6,5% van de stemmen. Vergelijk dat met 12,5% die ze in 2001 wonnen, voordat ze kapitalistische regeringsverantwoordelijkheid droegen. Socialisten moeten geen verantwoordelijkheid nemen voor kapitalistische politiek. Wij staan niet voor het kapitalisme, maar voor het socialisme en de macht van de arbeidersklasse. Maar dat hebben de Noorse gematigde socialisten vergeten. Ook bij de Nederlandse SP is het socialisme meer een echo uit het verleden!

Update van 10-09-2013: De centrumrechtse oppositie heeft inderdaad de verkiezingen gewonnen. De Arbeidspartij en haar ''Rood Groene'' Coalitie verloren flink. De Socialistische Linkse Partij kreeg 4,1% van de stemmen, dat zijn nog maar 114,987 mensen die SV stemde. Sinds 2001 heeft de partij dus 201,410 stemmen verloren, dankzij haar steun aan de neoliberale Arbeidspartij. De heersende klasse kan dik tevreden zijn. Hoe dan ook, zij winnen elke verkiezing. Of nu de ''Rood Groene'' Coalitie of de rechtse partijen aan de macht  komen!


Dit staat Emile Roemer en zijn 
Socialistische Partij ook te wachten!
Een waarschuwing 
van de Noorse stemmers aan de SP!


Wat was het resultaat van hun regeringsdeelname?
Sinds 2001 verliest de SV aan stemmers.
Noorwegen bleef kapitalistisch en nam zelfs
neoliberale dogma's van de rechtse oppositie over!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme