De media

De media in een kapitalistisch land kiest nooit de kant van de arbeidersbeweging. De staatsmedia zal de heersende politieke partijen napraten en de commerciële media praat het kapitalisme goed. In landen zoals Nederland is de commerciële media de dominerende media. Zenders zoals; SBS6, de RTL zenders, Net5, Veronica en verder worden veel bekeken. 

RTL Nieuws is de commerciële concurrent van NOS Journaal. Toch is er weinig verschil tussen RTL Nieuws en NOS Journaal. Dat is logisch want beidde zenders zijn burgerlijk ingesteld. Met burgerlijk wordt niet de burgers bedoeld, maar bourgeoisie. Deze bourgeoisie bezit de media. In Italië bezit Silvio Berlusconi 2/3 van alle media in het land. Zijn media zorgt ervoor dat zijn politieke partij, positief wordt neergezet. Zijn media vergiftigd het volk met kapitalistische propaganda en sensatie journalistiek. 


In Nederland is de media ook in bezit van deze bourgeoisie. RTL is bezit van het Duitse mega media imperium; Bertelsmann SE & Co. Deze Duitse media kapitalisten hebben een eigen vermogen van 15,3 miljard ( berekend in 2009 ). SBS6 is samen met Net5 en Veronica eigendom van het Finse; Sanoma. Dit media imperium heeft een eigen vermogen van 6 miljard euro. 


Kort gevat: De Duitse en Finse kapitalisten bezitten onze media. Voor ons revolutionair socialisten maakt het niets uit of het nu Nederlandse of buitenlandse kapitalisten zijn. Feit is wel dat deze media imperialisten, de macht hebben over onze media. Zij bepalen wat er gebeurd met zenders zoals RTL, SBS6, Net5 en Veronica. De meeste mensen geven daar niets om. Ze weten vermoedelijk niet eens dat onze tv zenders eigendom zijn van buitenlandse media imperialisten.   


Naast deze commerciële zenders, zijn er ook de publieke zenders. Deze zijn eigendom van de gemeenschap. Voordat de televisie standaard in elke huiskamer stond had je verschillende radio omroepen. Toen de tv kwam gingen deze ook tv programma uitzender op de publieke zenders. Deze omroepen bestaan nog steeds, maar hebben hun politieke ideologie grotendeels overboord geworpen. 


- AVRO ( Algemene Verenigde Radio Omroep ) de liberale omroep 

- EO ( Evangelische Omroep )  de strengere christelijke omroep
- KRO ( Katholieke Radio Omroep ) de katholieke omroep 
- NCRV ( Nederlandse Christelijke Radio Vereniging ) de protestantse omroep  
- VARA ( Verenigde Arbeiders Radio Amateurs ) oorspronkelijk socialistisch van aard
- VPRO ( Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep ) liberale protestantse omroep

De VARA was vele jaren de radio/tv omroep voor de arbeidersklasse. Echter het socialistische gedachtegoed verdween al snel. Anno 2012 is de VARA meer populistisch bezig en betaald haar presentatoren ver boven het modale inkomen van de Nederlandse arbeider. Een rechts populistische omroep is POWNED. Deze omroep beweert tegen de politieke elite te zijn en is niet bang om mensen lastige vragen te stellen. In werkelijkheid gaat het puur om sensatie. POWNED noemt bijvoorbeeld demonstranten ''gewelddadig'' omdat het bij demonstraties vaak tot conflicten komt met de politie. Alleen omdat sommige demonstranten met stenen gooien en de politie aanvallen, noemt POWNED alle demonstranten ''gewelddadig''. Mensen die Palestina steunen zijn antisemieten in de ogen van POWNED, zo werd ook Gretta Duisenberg een antisemiet genoemd door de sensatie journalisten! 


In de Verenigde Staten van Amerika lijkt de media heel vrij te zijn. In werkelijkheid zijn alle tv zenders, radio stations en kranten, eigendom van drie grote media imperiums. Deze zijn: 


- News Corporation

- The Walt Disney Company  
- Time Warner 

Deze drie media imperiums bezitten de gehele Amerikaanse media. Alle grote kranten, tv stations en radio zenders zijn eigendom van deze drie. Het rechtse Fox News bijvoorbeeld is eigendom van News Corporation van Rupert Murdoch. Newline Cinema van de Lord of the Rings films is eigendom van Time Warner. Disney bezat ook Fox Kids in Nederland, later hernoemd in Jetix en anno 2012 Disney XD. 


In Venezuela is vele jaren een flinke media strijd aan de gang tussen de linkse regering van Hugo Chavez en de rechtse media. De media in Venezuela bestaat uit acht televisie stations. Van deze acht zenders zijn zeven in handen van de bourgeoisie. De kapitalistische media speelde een belangrijke rol tijdens de staatsgreep van 2002. Toen brulde ze dat het volk anti-Chavez was en dat de president terecht afgezet was. Grote leugens, want het volk was juist pro-Chavez en ging massaal de straat op. Ondanks verschillende pogingen om Chavez negatief neer te zetten, bleef het volk de linkse president steunen. Ook nadat Hugo Chavez weer aan de macht gezet werd, hield de kapitalistische media niet op met leugens verspreiden. Tijdens de verkiezingen van 2012, stonden zeven van de acht tv stations aan de kant van de rechtse oppositie! 


Dat is het probleem in een kapitalistische democratie. De media die prive bezit is, zal altijd het kapitalisme steunen. Want de eigenaren van radio en tv stations halen winsten uit reclames en andere bronnen van inkomen. Het socialisme is antikapitalistisch en is tegen het privé bezit van de media. Revolutionair socialisten willen dat de media eigendom is van iedereen en dat elke groep ervan gebruik kan maken. Wij willen niet dat de staat een monopolie krijgt op de berichtgeving, nee! Wij willen een democratische media, waarin niet de mensen met het meeste geld bepalen wat er op tv komt. Onder het kapitalisme bepalen de eigenaars en aandeelhouders wat wij zien en horen op radio en tv! 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme