De Amerikaanse eenpartijstaat!

De Verenigde Staten van Amerika zijn een plutocratie waarin het grote geld bepaald wie gekozen wordt en wie niet. Er is anno 2012 nauwelijks verschil meer tussen de neoliberale Democratische Partij en de conservatieve; Republikeinse Partij. Beidde partijen zijn lakeien van de grote Amerikaanse bedrijven. Het zijn die bedrijven die de macht over Amerika hebben en niet de politici.


Als we kijken naar de politieke standpunten van Obama en Mitt Romney dan is het verschil echt minimaal. Natuurlijk is Mitt Romney een kapitalistische robot, maar ook Obama kan er wat van. Zijn naaste adviseurs zijn allemaal conservatief ingesteld, echte liberalen aan zijn kant heeft Obama niet! Volgens www.politicalcompass.org/uselection2012 is er weinig verschil meer tussen de rechtse Democraten en de rechtse Republikeinen. Daarmee kun je zeggen dat de USA een eenpartijstaat is geworden. Verschil tussen Democratische kandidaten en Republikeinse kandidaten wordt steeds kleiner!

Natuurlijk is er nog vrijheid van meningsuiting, zolang je geen gevaar wordt voor de grote bedrijven kun je en mag je alles zeggen. Maar als je gevaarlijk wordt ( bijvoorbeeld de Occupy Protesten van 2011 ) dan zullen de grote bedrijven via hun propaganda zender; Fox News de grootste leugens over je in de wereld brengen. Fox News is een rechts conservatief kanaal, eigendom van Rupert Murdoch. Deze kapitalist bezit 1/3 van de Amerikaanse media. Samen met het Disney Empire en Time Warner bestuurd hij wat de Amerikanen op TV zien!


Ondertussen proberen de conservatieven in Amerika, de neoliberalen van Obama neer te zetten als radicaal linkse socialisten. In honderden kranten en nog meer posters wordt Barack Obama neerzet als een tweede Stalin! De Republikeinse leugen machine draait overuren om de conservatieve Amerikaan vol te proppen met leugens over de Democraten. Want de echte Obama is geen socialist. Hij is een VVD'er en dat zegt genoeg. Hij is misschien zelf conservatiever dan de VVD, want echt liberaal is hij op sommige punten niet!


Bijvoorbeeld is Obama pas zeer recent een voorstander geworden van het homohuwelijk. Maar in de eerste vier jaar van zijn presidentschap was hij geen voorstander van het homohuwelijk. Het is nog maar de vraag of hij er echt in gelooft. Want net als alle andere presidenten is ook Obama een christen en gelooft hij in de Bijbel.


Hoewel de Democratische Partij nog veel progressieve types kent, is de leiding van de partij duidelijk conservatief liberaal. Je kunt het vergelijken met de voormalige arbeiderspartijen van Europa. De Nederlandse; Partij van de Arbeid, had een arbeiders basis. De partijleiding van de PvdA is echter altijd kapitalistisch geweest/gebleven.


Vroeger had je twee duidelijke partijen in Amerika.


- De Democratische Partij; progressief, liberaal en seculier

- De Republikeinse Partij; conservatief, traditioneel en christelijk

Maar de laatste 20 jaar is er veel veranderd. Alle politieke partijen zijn verrechtst. Van de sociaal democraten in Europa, tot de liberalen in Amerika. Allemaal zijn ze neoliberaal geworden. Het neoliberalisme is ook door de Democratische Partij omarmd. De Republikeinse Partij daartegen degenereerde volledig in een partij van zakenmensen en elitaire types. Zelfs echt conservatief is de Grand Old Party ( GOP ) niet eens meer. Ze zijn spreekbuizen geworden voor hun donoren zoals de steenrijke Koch Brothers. Republikeinse politici schijnen alles te doen voor geld. Het is niet ongewoon dat politici van de GOP ongeveer 500.000 tot 1.000.000 dollars krijgen van lobbyisten om te pleiten voor rechtse politiek.


In de Senaat van Amerika zitten bijna alleen miljonairs. Steenrijke rechtse Democraten en elitaire Republikeinen. Allemaal beweren ze voor het Amerikaanse volk te zijn, maar in werkelijkheid leven ze in hun eigen rijke droomwereld. Een wereld zonder armoede, zonder angst voor ontslag, zonder zorgen en zonder financiële problemen. De senatoren van Amerika zijn rijk en kunnen onmogelijk begrijpen wat de werkende klasse voelt. Als een rechtse Democraat een wet invoert die het kapitalisme meer macht geeft dan krijgt hij/zij meteen 500.000 dollars als beloning. Als de elitaire verzekeringsbedrijven hun premies verhogen dan merken de senatoren dat niet. Die hebben speciale gezondheidsverzekering van de overheid. Veel rechtse Republikeinen die zo anti-overheid zijn, maken wel dankbaar gebruik van staatsgezondheidszorg.


De Plutocratie in Amerika is de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Dat heeft vooral te maken met het regime van George W Bush dat tussen 2000 en 2008 aan de macht was. Bush deed precies wat het kapitalisme eist. Na 11 september 2001 wou het grote geld oorlog, zo kon de wapenindustrie nog rijker worden. Dus viel George W Bush Afganistan binnen. In maart 2003 wou het kapitaal oorlog met Irak om de olie. Bush viel samen met zijn rechtse vriend; Tony Blair de Republiek Irak binnen!


Obama kon breken met het regime van Bush. Maar dat deed hij niet. De lage belastingen voor het bedrijfsleven bleven bestaan. Ook de oorlog in Afghanistan gaat verder. Na vier jaar Obama is er weinig tot niets veranderd. Ja, de Amerikanen moeten nu een gezondheidsverzekering hebben. Maar Obama stelde geen eisen aan de verzekeringsbedrijven. Die kunnen nog steeds elke premie vragen voor hun zorg. Terwijl wij al met €100 tot €120 per maand zitten, zijn de premies in Amerika al snel €212 voor mensen die ongeveer $10.000 dollar per jaar verdienen. Voor werkende mensen die meer dan $29.000 dollar verdienen  is de premie al snel $900!


De Democratische Partij wil voortdurend compromissen maken met de elitaire Republikein. Obama heeft bijna drie jaar verspild aan compromis politiek. Toen wonnen de Republikeinen de meerderheid in het Congres ( USA parlement ) en zo werd Obama gedwongen om bij elke wet te onderhandelen met de partij van het grote geld en de super rijken!


In Nederland gaan de mensen op 12 september naar de stembus. De race is vooral tussen de neoliberale VVD en de sociaal democratische SP. Bij ons gaat het nog tussen rechts en links. Ook al vindt USP-RSM dat de Socialistische Partij van Emile Roemer steeds sociaal democratischer wordt!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme