Seattle kiest weer voor Kshama Sawant

Na twee jaar gewerkt te hebben in de gemeenteraad van Seattle, stond Kshama Sawant van Socialistisch Alternatief weer voor de strijd om haar zetel. Dit keer werd ze uitgedaagd door Pamela Banks, een lid van de Democratische Partij die gesteund werd door het bedrijfsleven. Wat vooral een groot verschil is tussen de twee vrouwelijke kandidaten, was dat Sawant openlijk socialistisch is en Banks ( ondanks haar progressieve uitstraling ) geld aannam van grote bedrijven. Sawant weigerde om donaties te aanvaarden van de rijken en het kapitaal. Volgens de laatste berichten is het haar gelukt om Pamela Banks te verslaan!

Pamela Banks is behoorlijk progressief, zelfs voor de neoliberale Democratische Partij is ze eigenlijk te links. Je kan haar het beste met een GroenLinkser vergelijken binnen de VVD. Ze krijgt bijvoorbeeld de steun van de LGBT gemeenschap in Seattle. Anders dan in Nederland zoeken veel progressieven hun heil binnen de Democratische Partij. Revolutionair socialisten zijn altijd van mening geweest dat dit een foutieve tactiek is. Want de Democraten zijn altijd aanhangers geweest van het neoliberalisme. Kshama Sawant behoort tot een andere klasse progressieve Amerikanen dan Pamela Banks. Sawant is openlijk socialistisch, revolutionair socialistisch. Ze is niet lid van de Democratische Partij, maar van Socialistisch Alternatief. De Amerikaanse afdeling van het Comité voor een Arbeiders Internationale!


Echter ondanks dat beide vrouwen links te noemen zijn, is er wel verschil. Pamela Banks accepteert geld van het kapitalisme om te gebruiken tegen Kshama Sawant. Daarnaast staat Banks niet negatief tegenover het kapitalisme, Sawant daarin tegen wel. De strijd in District 3 van Seattle was dus tussen een zeer progressieve Democraat en een revolutionair socialist. Nu zou je denken dat de meeste Amerikanen zouden kiezer voor een aanhanger van het kapitalisme. Omdat vele in Europa denken dat alle Amerikanen heilig overtuigd zijn dat het kapitalisme werkt. Deze mythe begint echter langzaam uit elkaar te vallen en vooral jongeren merken, dat de markt economie hun geen toekomst kan garanderen. Seattle is daarnaast een progressieve stad, waar de radicaal rechtse; Republikeinse Partij geen enkele machtsfactor is. Alle gemeenteraadsleden zijn Democraten, met uitzondering van Kshama Sawant!

De race om de gemeenteraadszetel in District 3 was behoorlijk spannend. Omdat de strijd echt ging tussen kapitaal en arbeid. Hoe progressief Pamela Banks ook is, ze werd betaald door het kapitalisme om die ''lastige socialist'' te verslaan. Zeker omdat Kshama Sawant ervoor heeft gezorgd dat er een minimumloon van 15 dollar per uur komt in Seattle. Veel kapitalisten ergeren zich hier aan, omdat ze hierdoor minder winsten voor zichzelf overhouden. Dus werd er veel geld gedoneerd aan Banks om Sawant te verslaan. Als je kijkt naar de donaties van beide kandidaten, dan valt op dat Sawant vooral kleine donaties heeft gekregen van maximaal 100 dollars. Terwijl de donaties van Banks vaak groter waren dan 1.000 dollars. Zo doneerde de directeur van Alaska Airlines ( die in Seattle woont ) een grote som geld, om Sawant en haar socialistische politiek te verslaan!

Waar veel huisbazen bang voor zijn is vaste huurprijzen. Door de liberalisatie van de huurmarkt zijn veel huurders meer geld gaan betalen. Dit nekt vooral de arbeidersklasse, die meer kwijt zijn per maand aan huur. Kshama Sawant wil dat de gemeente ervoor zorgt dat de huurprijzen niet verder stijgen, waar de huisbazen fel tegen zijn. Ook in Nederland stijgen de huurprijzen per jaar. Revolutionair socialisten pleiten daarom voor een stop op huurverhogingen. Dit is ook een rede waarom het kapitaal, zoveel geld doneert aan Pamela Banks. Die willen liever een Democraat ( die ze kunnen beïnvloeden ) dan een socialist, die zich fel tegen het kapitalisme uitspreekt!

Terwijl de radicaal rechtse Republikeinen, de Democraten blijven omschrijven als ''gevaarlijke socialisten'' zie je in Seattle, juist hoe echte socialisten het opnemen tegen de Democraten. Nationaal is de sociaal democraat; Bernie Sanders in de race voor de nominatie van de Democratische Partij voor de aankomende presidentiële verkiezingen. Sanders noemt zich een ''democratische socialist'', maar is in feite een klassieke sociaal democraat. Hij wil een sociaal-kapitalisme opbouwen, waarbij de macht van het kapitalisme beperkt wordt door sociale wetgeving. Voor de super rijken en de Republikeinen is dit een nachtmerrie, omdat de heersende klasse dan veel geld en vooral macht kwijt zal raken. Daarom zullen ze alles op alles stellen om Hilary Clinton te laten winnen. Die is een gematigde Democraat en een voorstander van het neoliberalisme!Kshama Sawant is opnieuw gekozen in District 3 van de stad; Seattle

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme