Paniek en angst bij de Griekse kapitalisten

Paniek en angst, dat moet heersen bij de top van de Griekse elite. Hun angst is goed zichtbaar in de campagne die ze voeren tegen SYRIZA, een linkse partij die de grootste dreigt te worden in Griekenland. SYRIZA is fel tegen de bezuinigingen die de EU en het IMF afdwingen op de Griekse bevolking. Door de crisis is de armoede flink gegroeid en revolutionair links is populairder geworden. SYRIZA wil breken met de bezuinigingslogica en daar schrikt de elite van. Zij vrezen dat de partij van Alexis Tsipras verder gaat en socialisme realiseert in Griekenland. Dus beginnen ze met een lastercampagne tegen SYRIZA vol met leugens, onwaarheden en anticommunisme!

De investeringsmaatschappij; Capital Group zegt in een uitgelekte email dat de politiek van SYRIZA zelfs erger zou zijn dan ''communisme''. Het Europese kapitalisme doet er alles aan om de Grieken bang te maken. Ook buitenlandse investeerders vrezen de politiek van SYRIZA. Wat ze vooral vrezen is het feit dat Alexis Tsipras symbool staat voor verzet tegen de bezuinigingen die Europa op dwingt. In reactie op een dreigde overwinning van SYRIZA bij de aankomende verkiezingen, heeft het IMF alle steun aan Griekenland opgeschort!

Griekenland lijdt onder extreme kapitalistische politiek. Sinds 2009 voert het land een rechts beleid gericht op bezuinigingen en privatiseringen. Armoede en ellende voor de Griekse arbeiders is enorme toegenomen. Bijna de helft van de arbeiders leeft in armoede. Vele moeten rondkomen van een uitkering die niet hoger is dan 600 euro netto per maand. Modaal inkomen voor mensen die wel een baan hebben komt niet hoger dan 1000 euro netto per maand!

Deze rechtse politiek wordt gevoerd door de conservatieve partij; ''Nieuwe Democratie'' en de (a)sociaal democratische; Pan-Helleense ''Socialistische'' Beweging ( PASOK ). In het begin was een tweede sociaal democratische partij genaamd ''Democratisch Links'' deel van de rechtse overheid. Maar ''Democratisch Links'' verliet de regering in protest tegen het sluiten van de publieke omroep. Die werd een slachtoffer van de bezuinigingen. Echter in principe steunen alle pro-Europese sociaal democraten in Griekenland, de eisen van de Europese Centrale Bank en het IMF!

Revolutionair links in Griekenland is fel tegen de bezuinigingen, terecht. Het Griekse volk lijdt al jaren onder stijgende armoede. Dit is vooral zichtbaar door lagere lonen en hogere kosten voor levensonderhoudt. Prijzen voor levensmiddelen zijn niet langer in Griekenland. Rondkomen van 600 euro netto in de bijstand is niet te doen als de huurprijzen al 600 euro per maand zijn. Werken biedt ook geen zekerheid, zeker als het ene bedrijf na het andere mensen ontslaat. Kinderarmoede is in zes jaar gegroeid van 25% naar 43%!

Op dit moment is vooral de voormalige Coalitie van Radicaal Links, de stijgende ster. Onder de naam SYRIZA begon deze beweging als coalitie van radicaal linkse partijen. De grootste partij binnen SYRIZA was Synaspismos ( Coalitie van Linkse Bewegingen en Ecologie ). Synaspismos ontstond uit oppositie groepen binnen de Communistische Partij van Griekenland. Hoewel de communistische partij trouw bleef aan het stalinisme na 1991, splitste zich een deel van de partij af. Deze delen werden uiteindelijk Synaspismos!

SYRIZA ontstond in 2004 toen Synaspismos met andere radicaal linkse groepen de Coalitie van Radicaal Links oprichtte. Ze stonden in duidelijke oppositie tegen PASOK, de sociaal democratische partij van Griekenland. In het begin won SYRIZA weinig arbeiders stemmen, omdat PASOK nog gezien werd als de partij van de arbeid. In 2009, won de coalitie slechts 4,6% van de stemmen. PASOK won 43%!

Echter de arbeidersklasse werd verraden. PASOK stelde zich in dienst van de Europese bezuinigingsdrift. Op bevel van de Europese Centrale Bank moest de Griekse overheid, neoliberale handelingen doorvoeren om geld te mogen lenen. De markt moest het leven gaan bepalen, marktwerking moest in alle sectoren heersen, dat waren de eisen van de EU. De sociaal democraten onder George Papandreou deden wat Europa eiste. Woede en afkeer was het resultaat. Griekse arbeiders voelde zich verraden en kozen de kant van SYRIZA in de verkiezingen van mei en juni 2012!

Echter doordat een meerderheid van de Grieken ( nog ) stemde op zowel PASOK, ''Nieuwe Democratie'' als ''Democratisch Links'', werd een neoliberale coalitie bestaande uit die partijen opgericht. Leider van de coalitie regering werd ''Nieuwe Democratie'', die maar al te graag het Europese kapitalisme van dienst zijn. De conservatieven willen voorkomen dat de rijken de crisis gaan betalen. Volgens hun moest iedereen in Griekenland meebetalen, natuurlijk valt de klap het hardst bij werkende mensen die toch al niet veel verdienen. Een rijke Griek kan best 100 tot 200 euro extra per maand aan vaste lasten kwijt, maar een arbeider met een inkomen van rond de 1000 euro netto komt flink in de problemen!

De sociaal democratie in Griekenland zit flink in de problemen. Tot 2009 was de Pan-Helleense ''Socialistische'' Beweging de grootste sociaal democratische partij. Echter door de crisis en de dramatische nederlagen bij de verkiezingen splitste zich sociaal democraten af van PASOK. De eerste was Democratisch Links, dat wel bereid bleek om de bezuinigingen te steunen. In 2015 komt de Beweging van Democratische Socialisten in leven. Opgericht is deze derde sociaal democratische partij door ex-PASOK leider; George Papandreou, de man die de arbeidersklasse verraden heeft in 2009. Papandreou is een bekende naam binnen de Griekse sociaal democratie. Zijn vader was de oprichter van PASOK in de jaren 70, toen de partij nog een links profiel had!

Met zijn ''Beweging van Democratische Socialisten'' probeert George Papandreou weer steun te winnen die hij verloor nadat PASOK hem opzij zette. Natuurlijk is zijn beweging niet socialistisch van aard. Papandreou is een voorstander van de EU en daarmee de bezuinigingen. Dat hij socialistisch zou zijn is pure misleiding. Maar zijn naam geeft hem bekendheid en misschien weet hij stemmers weg te snoepen van PASOK en ook SYRIZA. Linkse stemmers zouden echter beter moeten weten dan stemmer op sociaal democraten. PASOK, ''Democratisch Links'' en deze ''Beweging van Democratische Socialisten'' bieden de arbeidersklasse niets anders dan dezelfde bezuinigingen die ''Nieuwe Democratie'' steunt!

SYRIZA heeft de historische taak om een socialistische regering te vormen. Echter Alexis Tsipras blijft vaag over zijn doelen. Hij lijkt zelfs bereid om bepaalde bezuinigingen te steunen, dit terwijl de Griekse arbeiders fel tegen zijn. Zijn gematigdheid is een groot probleem, waardoor ook de KKE ( communistische partij ) weigert om met SYRIZA samen te werken. Het sektarisme van de stalinisten ligt in oude vijandigheid, die heerst tussen de KKE en het oude Synaspismos, die de dogma's van het stalinisme verwierpen in 1991. 

De KKE was tot kort de grootste radicaal linkse partijen van Griekenland. Echter de partij weigerde om afstand te nemen van hun dogma's. Dit komt vooral omdat de KKE als stalinistische partij, heilig ervan overtuigd is dat afstand nemen van het marxisme-leninisme, zoals dat door de Sovjet-Unie is gevoerd meteen leidt tot anticommunisme en capitulatie. Zij vinden dan ook dat Synaspismos het marxisme verraden heeft door afstand te nemen van de Sovjet-Unie en de zogenaamde ''socialistische'' landen! 

Revolutionair socialisten zijn van mening dat de KKE en SYRIZA samen moeten optrekken. Een socialistische coalitie tussen de twee partijen is een noodzaak voor een toekomstige socialistisch Griekenland. De KKE heeft gelijk dat SYRIZA te gematigd is voor een echte socialistische partij en Alexis Tsipras lijkt te flirten met verraderlijke partijen zoals ''Democratisch Links''. Echter SYRIZA wordt gezien als een alternatief op de partijen van bezuinigingen en EU dwang. Daarom moet er een coalitie gevormd worden op een revolutionair socialistisch programma. Echter als de KKE dogmatisch blijft geloven in haar eigen gelijk, dan blijft radicaal links verdeeld. Socialisme kan opgebouwd worden in Griekenland, er is daar steun voor!

Als SYRIZA een socialistische coalitie afwijst dan heeft de KKE het recht om Alexis Tsipras neer te zetten als klassenverrader net als George Papandreou. Radicaal links moet samenwerken om een socialistische regering mogelijk te maken. PASOK en ''Nieuwe Democratie'' zullen leugens en onwaarheden verspreiden om de Griekse stemmer bang te maken. De kapitalistische media doet dat nu al, ook internationaal. SYRIZA wordt neergezet als ''gevaarlijk'' voor de Griekse economie. De beurzen doen ook mee en lopen in het rood, allemaal om mensen bang te maken om vooral niet op SYRIZA te stemmen. Het is een hetze die het kapitalisme voert om de angst voor radicaal links te vergroten!

Ondertussen is wel duidelijk dat de groep rond partijleider Tsipras zich gematigder wil opstellen. Een exit uit de Eurozone steunt SYRIZA niet meer, ook wil de partijtop gaan onderhandelen met de Europese Centrale Bank. Revolutionair socialisten vrezen dat dit reformisme uiteindelijk zal zorgen voor massieve desillusie onder de arbeidersklasse als een SYRIZA regering aan de macht komt. Extreem rechts kan er van profiteren mocht Tsipras geen diepgaande veranderingen brengen. Daarom pleiten revolutionair socialisten voor een socialistische revolutie, maar daarvoor is een arbeiderspartij nodig. SYRIZA kan die partij worden als ze pleit voor revolutionair socialisme en het EU kapitalisme volledig afwijst. Maar wil Alexis Tsipras dat wel? Dat is de vraag. Nieuwe verkiezingen staan gepland voor 25 januari 2015!


Nee, dit is geen armoedig oost Europees land. Dit is Griekenland
ooit een land dat mensen kon voeden. Verraden door conservatieven en (a)sociaal democraten aan het Europese kapitalisme!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme