Strijd om Oekraïne

Sinds december 2013 is het onrustig in Oekraïne, een voormalige Sovjet republiek en diep verdeeld tussen ethische Oekraïners en ethische Russen. Het land Oekraïne werd in 1917 gesticht toen het Russische Keizerrijk ophield met bestaan. Er waren twee groepen die streden om de macht toen der tijd. De lokale bourgeoisie van de Oekraïense Nationale Republiek en de arbeidersraden van de Oekraïense Volksrepubliek van Sovjets. De nationale republiek kon de eerste sovjet ( raden ) republiek vernietigen in maart 1918, echter de arbeidersraden sloegen in 1919 terug en stichtte de Oekraïense Socialistische Sovjet Republiek. Pas in 1990 zouden rechtse nationalisten weer aan de macht komen in Oekraïne. Het huidige conflict is een resultaat van ethische verdeeldheid en de opstand tegen de pro-Russische president, die in februari 2014 afgezet werd. Nu vechten pro-Russische groepen in het oosten van het land tegen de regering in Kiev, die bestaat uit rechtse nationalisten, liberaal conservatieven en aanhangers van de Europese Unie! 

Anno mei 2014 is de situatie in het oosten van Oekraïne gespannen. Het Oekraïense Leger is een offensief begonnen tegen separatisten van de Volksrepubliek Donetsk, een staat uitgeroepen door pro-Russische Oekraïners die in de stad Donetsk wonen. In oost Oekraïne spreekt men voornamelijk Russisch en het afzetten van de pro-Russische president Viktor Fedorovych Yanukovych, viel bij velen in slechte smaak. Want Yanukovych was democratisch gekozen en had het recht volgens hun om Oekraïne te besturen. Echter de ethische Oekraïners wouden niets met hem te maken hebben, ze kwamen in opstand wat de ''Euromaidan'' beweging werd genoemd. De Europese Unie steunde deze beweging omdat die pro-Europa was en anti-Rusland!


''Euromaidan'' bestond uit verschillende anti-Russische groeperingen. We kunnen voornamelijk drie opnoemen:


- Een liberaal conservatieve groep rond de voormalige vice president Yulia Volodymyrivna Tymoshenko. Deze groep is voornamelijk pro-Europa en liberaal conservatief!


- Een rechts nationalistische groep, vooral bekend om hun anti-Russische, xenofobe, homofobe, racistische en vooral antisemitische opvattingen!


- Verschillende activisten die tegen corruptie en machtsmisbruik vochten!


Nadat Viktor Fedorovych Yanukovych werd afgezet, namen leden van ''Euromaidan'' de macht over in Kiev. Echter doordat veel ministersposten gevuld werden door extreem rechtse nationalisten, voelden de ethisch Russische bevolking zich niet veilig. In de Krim namen separatisten de macht over en met Russische steun werd de Republiek Krim een onderdeel van de Russische Federatie. De nationalistische regering in Kiev kon weinig doen, omdat de meeste bewoners zich tegen Oekraïne keerde en voor Rusland stemde!


De Krim was Kiev kwijt, ook al veroordeelde de internationale gemeenschap de handelingen van de Russische Federatie. Nu etnische Russen zagen dat de Krim zich had los gerukt, kwamen ook ethische Russen in oost Oekraïne in opstand. Ze worden voornamelijk gedreven door angst voor de rechtse nationalisten, die in Kiev samen met liberaal conservatieven en EU aanhangers heersen. De nieuwe regering is anti-Russisch en maakt dat duidelijk kenbaar. Etnische Oekraïners vinden dat prachtig, zeker omdat een pro-Russische regering de laatste verkiezingen won. Het Kremlin in Moskou weet de angst van de Russen in Oekraïne genadeloos uit te buiten. Rusland haalt het fascisme uit de kast en beweert dat de regering in Kiev volledig racistisch van aard is. Men gebruikt hiervoor de uitspraken van de voormalige Sociaal-Nationale Partij van Oekraïne, deze partij was openlijk nazistisch en zeer anti-Russisch. In 2004 veranderde de partij van naam en heet nu ''Vrijheid'' ( Svoboda ). De nieuwe partij heeft het nazisme ( officieel ) opzij gelegd, maar hun rechts nationalisme en haat tegen Rusland blijft bestaan!


Rusland kan door het feit dat de Kiev overheid veel rechtse nationalisten als ministers heeft, angst zaaien onder de etnische Russen. Het doel van dictator Vladimir Poetin is het versterken van de Russische invloed in Oost Europa, invloed die het land na 1991 zo goed als kwijt raakte. Viktor Fedorovych Yanukovych wou de banden met Rusland versterken en werd hierdoor onder andere afgezet. Vladimir Poetin erkent de nieuwe overheid in Kiev niet en beweert dat deze regering niet legitiem is. In feite heeft hij hierin gelijk, de overheid in Kiev is niet gekozen, maar heeft zich zelf aan de macht gezet. Ook worden partijen die als pro-Russisch gelden vervolgt door rechtse nationalisten. Zo ook de conservatieve; Partij van de Regio's en de stalinistische; Communistische Partij van Oekraïne. Door deze ondemocratische gang van zaken, voelen de etnische Russen zich versterkt in hun oppositie tegen Kiev!


In de stad Donetsk is het vooral onrustig. Separatisten hebben verschillende overheidsgebouwen in genomen en de vlag van hun Volksrepubliek Donetsk gehesen. De separatisten hebben aangegeven voor drie opties open te staan. 1: Deel worden van een federaal Oekraïne, 2: Deel worden van de Russische Federatie of 3: een zelfstandige republiek worden. Kiev wil echter niet met de Volksrepubliek Donetsk praten en stuurt het leger op de separatisten af. Die worden echter gesteund door een groot deel van de bevolking, die zich als menselijk schild opstellen tegen Oekraïense militairen. Tot nu toe zijn 16 separatisten gedood bij gevechten, daarnaast zijn 46 pro-Russische activisten gedood. Zeven soldaten van het Oekraïense Leger zijn gesneuveld en drie Mi-24 helikopters zijn neergehaald!


Naast het Donetsk Oblast ( provincie ) zijn ook in het Luhansk Oblast onrusten. 68% van de bevolking in Luhansk spreekt Russisch en is fel gekeerd tegen de regering in Kiev. Zeker omdat de nationalistische regering, het Russisch afgeschaft heeft als regionale taal. Dit heeft natuurlijk alleen maar de woede versterkt, zeker omdat de etnische Russen het omverwerpen van Yanukovych zien als een fascistische staatsgreep. Er woed ook enorme media oorlog tussen de aanhangers van Kiev en de etnisch Russische separatisten. De Oekraïense media noemt de separatisten allemaal ''coloradokevers'' en ''Russisch tuig'', terwijl de Russische media de aanhangers van Kiev als ''fascisten'' en ''Bandera Junta tuig'' omschrijft. Stepan Andriyovych Bandera was een rechtse nationalist die tussen 1942 en 1949 tegen de Sovjet-Unie vocht. Voor ethische Oekraïners is hij een held, zeker omdat Bandera als martelaar stierf. De stalinistische NKVD dode hem in West-Duitsland waar hij naartoe vluchtte. Echter voor de Russen was Bandera een wrede nationalist, die haat predikte tegen Russen en ook ethische Polen. Stepan Andriyovych Bandera wou een Oekraïne alleen voor ethische Oekraïners!


Revolutionair socialisten zijn fel tegen dit conflict, zeker omdat beidden groepen fout bezig zijn. Kiev is rechts nationalistisch en laat zich leiden door haat tegen Russen. Ook is Kiev bereid om enorme bezuinigingen door te voeren op last van het Internationaal Monetair Fonds. Echter de separatistische etnische Russen laten zich leiden door groot Russisch chauvinisme en het idee dat Rusland de oplossing is voor hun problemen. Alsof het Kremlin beter omgaat met hun arbeiders. Dictator Vladimir Poetin gebruikt de angst en woede van ethische Russen om de invloed van Rusland te vergroten. De arbeiders worden tegen elkaar uitgespeeld, etnische Oekraïense arbeiders aan de ene kant en etnische Russische aan de andere kant. Het is natuurlijk fout van Kiev om het Russisch als regionale taal te verbieden, deze zet is puur nationalistisch, bedoeld om een etnische minderheid te onderdrukken. Echter de Russisch sprekende separatisten tolereren de meningen van ethische Oekraïners net zo min niet. Demonstraties van etnische Oekraïners worden met geweld neergelagen door leden van separatistische milities!


Oekraïne mist een arbeiderspartij die zich tegen het Oekraïense nationalisme en groot Russisch chauvinisme keert. Politiek links is vreselijk zwak in dit conflict. Rechts nationalisme en ethische haat domineren de media. We hebben dit eerder gezien in de jaren 90, tijdens de oorlog in Joegoslavië. Toen stonden etnische Serviërs tegenover de andere volkeren van Joegoslavië. Met brut geweld wouden de nationalistische Serviërs voorkomen dat Joegoslavië uit elkaar viel. Etnisch zuiveringen vonden overal plaats, met als gevolg veel massamoorden. Zover is het nog niet gekomen in Oekraïne, maar als ethische haat groeit zo ook de intolerantie. De meerderheid van de bevolking in de Luhansk Oblast en Donetsk Oblast spreekt Russisch, het Oekraïens is een minderheidstaal in die provincies. In westerse provincies van Oekraïne zijn al politieke partijen die als pro-Russisch worden gezien ( vooral de conservatieven en stalinisten ) verboden!


Er zijn helaas revolutionairen binnen politiek links, die kritiekloos de kant van de separatisten kiezen. Bijna alle stalinistische partijen in het westen kiezen de kant van Moskou ( alweer ). In plaats van te pleiten voor arbeiders eenheid en een arbeiderspartij, beweren de stalinisten dat alleen Oekraïners fout bezig zijn. Ze zeggen dit omdat de VS en de EU, de kant kiezen van de nationalistische overheid. De anti-imperialisten vinden dat de separatisten goed zijn omdat ze strijden tegen het westerse imperialisme. Wij revolutionair socialisten zien dat anders. De separatisten worden verzorgt door Rusland en volledig ondersteund door het Kremlin. Vladimir Poetin stelt zich op als grote ''hoeder'' van deze separatisten, achter de schermen bepaald Moskou wat er gebeurd. Denk maar niet dat de Volksrepubliek Donetsk zou kunnen bestaan zonder financiële steun vanuit Rusland!


Onze alternatieven zijn duidelijk:


- We staan voor een multi-etnische arbeiders partij 

- Een partij op een socialistisch programma, tegen nationalisme en chauvinisme 
- Voor de nationalisatie van de productie middelen onder een raden-democratie 
- Voor een democratische planeconomie en een einde aan de anarchie van de markten 

Het hoofdkwartier van de Communistische Partij van Oekraïne in Kiev,
geplunderd door rechtse nationalisten ( zie de hakenkruizen )! 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme