Apartheid en racisme in de VS

Niet alleen Zuid Afrika had een apartheid stelsel. Nee, ook de Verenigde Staten van Amerika deed aan het scheiden van de rassen. Zo moesten zwarte mensen achterin de bus zitten en hun zit plaats afstaan aan blanken als een bus vol zat. Zwarten en blanken werden zo veel mogelijk van elkaar gescheiden, dat allemaal omdat men vond dat blanke Amerikaan, meer waard was dan de zwarte Amerikaan. Deze vorm van racisme bleef ook na de burgeroorlog ( 1861-1865 ) bestaan. Pas na 1968 begon de Amerikaanse overheid met het afschaven van deze apartheid wetten. In dit socialistische bericht gaan we dieper in het racisme van de VS en ontmaskeren we de bastion van de ''democratie en de mensenrechten'' als racistische staat! 

Wie anno 2013 ontkent dat Amerika nog racistisch is, die moet eens gaan luisteren naar hoe bepaalde blanke groepen denken over zwarten. Vooral strenge protestantse christenen zijn nog diep racistisch. In hun wereld is de zwarte man afkomstig van Kane, de broer van Abel. Deze Kane vermoordde zijn zoon en God straften hem hierdoor. Volgens deze christenen zijn de zwarte mensen ontstaan uit de afstammelingen van Kane. Dit werd vooral gepropagandeerd door de Church of Jezus Christ of Latter-day Saints, ook wel de Mormonen Kerk genoemd. Tegenwoordig is de LDS ( Mormonen ) niet meer racistisch, maar de kerk heeft bijna 130 jaar zwarten gezien als minderwaardig! 


George Corley Wallace Jr was gouverneur van Alabama in 1963. Hij was een vurige aanhanger van de Amerikaanse apartheid. Als overtuigde liberaal democraat vond hij dat zwarte studenten geen recht hadden op les in blanke universiteiten. We zeggen hier duidelijk dat Wallace een democraat was. Want de Democratische Partij van de VS, steunde de apartheid net zo hard als de Republikeinse Partij! 


Wallace liet zijn racisme goed zien. In 1963 ging hij pal voor de deur van de universiteit van Alabama staan, om symbolisch verzet te bieden tegen twee zwarte studenten die zich wouden inschrijven. Op bevel van de Amerikaanse president ging gouverneur Wallace opzij. Maar dit incident bewijst het diepe racisme dat heerste bij de bourgeoisie van de VS. Het waren dan ook niet de burgerlijke democraten, die een einde maakte aan de apartheid. Nee, het waren linkse jongeren en revolutionair linkse partijen. Felle demonstraties tegen apartheid zorgde uiteindelijk ervoor dat na 1968 het scheiden van de rassen meer en meer afgeschaft werd!


Echter tussen 1865 ( einde burgeroorlog ) en 1968 was het heel normaal dat blanken met minachting naar de zwarten keken. Blanken vonden dat de zwarten gewoon een ''dom'' en ''minderwaardig'' volk waren. De protestantse kerken voedde die haat, door in kerken te prediken over de ''superioriteit'' van het blanken ras. Het is daarom ook logisch dat de zwarten nooit in de blanke kerken kwamen. Die hadden hun eigen kerken, waar bijvoorbeeld Dr. Martin Luther King zijn prediken hield tegen apartheid en de Vietnam Oorlog!  


Een groep die vooral profiteerde van het racisme tegen zwarten was de Ku Klux Klan. Deze KKK was enorm machtig tussen 1914 en 1944. In de jaren 20 waren ongeveer vier miljoen Amerikanen lid van deze racistische protestantse groep. Haar oorsprong vindt de KKK in het zuiden van de VS, in de voormalige Confederale Staten van Amerika. De eerste KKK leden waren militairen geweest uit het zuidelijke leger. Deze hadden een diepe minachting voor de zwarten en waren felle tegenstanders van het afschaven van de slavernij!


De eerste KKK hield zich bezig met angst en terreur. Zwarten werd bang gemaakt door de angstaanjagende maskers die KKK leden droegen. De eerste Klan werd in 1870 uitgeschakeld toen de Amerikaanse overheid actie ondernam tegen de racisten  Echter in 1915 dook de KKK weer op en bloeide tijdens de eerste vier jaar van de jaren 20! 


David Curtiss "Steve" Stephenson, een KKK ''Grand Dragon'' zorgde ervoor dat bijna iedereen de Klan in de steek liet. Een verkrachtingszaak in 1924 maakte voorgoed een einde aan het brave burgerlijke karakter die de KKK propagandeerde. In de cel gaf Stephenson  ook de namen vrij van bekende Amerikanen, die lid geworden waren van de KKE. Het schandaal zorgde ervoor dat vele de Klan verlieten. Slechts een kleine groep radicale racisten bleef bestaan! 


Deze radicale KKK leden begonnen in de jaren 40 en 50 een heksenjacht op zwarten en iedereen die anti-KKK was. De politie keek meestal de andere kant op, want het ging toch om zwarten. Hierdoor kon de KKK veel aanslagen plegen en daarbij heel wat onschuldigen doden. In 1930 waren nog maar 30.000 mensen lid van de Klan, vergelijk dat met 1924 toen er vier miljoen lid van waren. David Stephenson heeft de KKK min of meer verwoest en dat is maar goed ook! 


Één van de eerste mensen die landelijk bekend werd met haar verzet tegen apartheid was Rosa Parks. Deze 42 jarige vrouw  weigerde op te staan voor een blanke man in de bus. In het jaar 1955 moesten zwarte mensen opstaan voor blanken als ze op een stoel zaten die voor blanken was gereserveerd. Rosa Parks weigerde om op te staan en werd gearresteerd door de racistische politie. Ze werd het voorbeeld van verzet en veel jonge zwarte Amerikanen begonnen burgerlijke ongehoorzaamheid te vertonen. De blanke politie was genadeloos en sloeg hard terug met veel arrestaties en intimidaties.  Echter het verzet zou nooit gebroken worden!


Uiteindelijk weigerde veel zwarten om nog langer met de bus te reizen. Hierdoor dreigde de busmaatschappij failliet te gaan. Dus werd in 1956 besloten om de scheiding der rassen af te schaven bij de busmaatschappij. In totaal hebben meer dan 40.000 zwarte mensen in Montgomery, meer dan 354 dagen niet met de bus gereisd. Sommigen gingen gewoon vaak 20 kilometer lopen naar school en werk. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad van de stad Montgomery om de apartheid in bussen af te schaven!


Ondanks haar bekendheid werd Rosa Parks nooit rijk. Ze doneerde veel geld aan de burgerrechten beweging en moest zelfs om geld vragen, vooral omdat haar ziektekosten erg hoog waren. Parks werd 92 jaar oud en stierf in 2005! 


In de jaren 70 begon Amerika meer progressief te worden. De Democratische Partij zette zich neer als de partij van de burgerrechten. President Jimmy Carter kan gezien worden als de meest progressieve president. Echter met de opkomst van Ronald Reagan leek de burgerrechten beweging een flinke tegenstander te krijgen. Inderdaad, want Ronald Reagan moest niets hebben van de afkeer die het Congres had voor de apartheid in Zuid Afrika! 


In 1986 sprak Reagan zijn veto uit over een wet die de apartheid veroordeelde. Echter de meerderheid van de Amerikaanse Senaat besloot om de veto niet geldig te verklaren. Zo kwam het dat de VS onder Ronald Reagan besloot om apartheid in Zuid Afrika te veroordelen. Reagan was natuurlijk niet blij dat de Amerikaanse politiek zich negatief uitsprak over Zuid Afrika. De Republikeinen wisten dat de racistische Zuid Afrikanen belangrijke anticommunisten waren! 


Tegenwoordig bestaat racisme nog steeds. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika kijken blanken nog neer op zwarten. Het zijn vooral kleine conservatieve dorpen, waar de afkeer van zwarten nog gepredikt wordt. Nationalisten mixen het Christendom met hun eeuwen oude haat tegen joden, communisten en zwarten. Binnen de conservatieve Republikeinse Partij zitten enkele zwarten, maar die zijn vooral rijk en worden alleen gebruikt om de Republikeinen neer te zetten als neutraal. In werkelijkheid doen Republikeinse politici aan allerlei trucs om het leven van zwarte arbeiders moeilijk te maken. Het conservatisme in de VS wordt steeds meer racistischer. Vooral na 2008 toen Barack Obama president werd! 


De Tea Party is ook een voedingsbodem voor racisme. Onder Bill Clinton was er nooit spraken van een Tea Party. Nee, de Tea Party werd pas machtig doen Obama president van de VS werd. Zijn donkere huidskleur moet voor veel conservatieven een doorn in het oog geweest zijn. Toen Obama eenmaal president was, liet het kapitalisme de Tea Party los. Honderdduizenden kwamen demonstreren tegen Obama, die een ''smerige socialist, communist en fascist'' genoemd werd. Één van de Tea Party leiders was Glenn Beck! 


Deze presentator bij Fox News verspreidde allerlei complot theorieën over progressieve Amerikanen. Zo was Obama een ''marxist'' omdat zijn vader socialistisch dacht. Alle Democraten waren socialisten en natuurlijk waren alleen anticommunistische conservatieven de ''Patriottistische Amerikanen''. Glenn Beck verdiende ondertussen 32 miljoen dollar bij Fox News, terwijl hij grote kritiek had op het elitaire leventje van Obama en zijn familie. Uiteindelijk ging Beck zelfs voor Fox News te ver. Het kapitalisme merkte dat hij te paranoïde werd, want de sponsoren trokken zich terug en wouden niet meer hun reclames uitzenden in het programma van Glenn Beck!


Anno 2013 heeft de Tea Party in kracht afgenomen. Zeker nadat Amerika weer voor Barack Obama koos in november 2012. Echter het racistische deel van de Republikeinen blijft groeien. Een geheim racisme dat niet zo snel zichtbaar is. Echter achter de schermen doen de Republikeinen alles om het de niet-blanken moeilijk te maken. Dat doen ze vooral omdat ze weten dat de Democratische Partij de meeste stemmen haalt bij de niet-blanke groepen. Zelfs onder de meer conservatieve Latijn Amerikanen is de Democratische Partij populairder geworden!


De economische crisis versterkt het racisme ook. Vooral in de zuidelijke staten van Amerika heeft men een pest hekel aan illegale migranten  Vooral Mexicanen die de grens oversteken op zoek naar werk in de VS. Ze worden illegale buitenlanders genoemd en geminacht door een groot deel van het conservatieve publiek. Dat de conservatieven dom zijn bewijst al hun racisme. Dat de blanke Amerikaan zijn baan verliest is niet de schuld van de Mexicaan maar van de blanke kapitalist. Die neemt liever een goedkope illegaal in dienst, die hij/zij flink kunnen uitbuiten. Want zonder al die illegale arbeiders, zou de hele economie van de zuidelijke staten in elkaar storten. Maar dat vergeten die domme conservatieven! 


Amerikanen noemen zich dan wel het land van de vrije mensen, maar dat is een leugen. Wie niet sterk staat op de kapitalistische arbeidsmarkt heeft pech gehad. Sociale zekerheid is er alleen voor mensen met geld. Kijk niet vreemd op als je duizenden dollars moet betalen aan gezondheidszorg per jaar. De vrije markt is God en concurrentie is Koning!


Waarom tolereren de Amerikanen dit racisme en kapitalisme? Omdat ze gehersenspoeld worden. Al vanaf het begin van de VS doet de bourgeoisie aan kapitalistische propaganda. Vooral Amerikaans nationalisme heeft een rechtse houding. Wie tegen ''good old'' Amerikaanse hebzucht is, wordt neergezet als een ''smerige'' communist. Want daar draait het kapitalisme ook op; anticommunisme. Vooral na 1917 werd het communisme neergezet als de grootste vijand van de VS. Tijdens de koude oorlog was de Sovjet-Unie inderdaad een bastion tegen het VS imperialisme. Toen de USSR wegviel in 1991, brulde het Amerikaanse kapitalisme dat ze gewonnen hadden. Dit wordt nog steeds door veel Amerikanen gelooft, zeker omdat Fox News, CNN en MSNBC daar wel voor zorgen. De gehele media is ook in bezit van drie machtige media bedrijven!


- News Corporation

- Disney 
- Time Warner

Deze drie media imperialisten beheersen de Amerikaanse media. Disney is bekend van haar kinderfilms en animatie programma's. Maar in werkelijkheid is dit media imperium niet zo kindvriendelijk. Ook Walt Disney was een keiharde kapitalist, gericht op winsten en hebzucht. News Corporation is eigendom van Rupert Murdoch en staat bekend om zijn conservatieve houding. Time Warner is laatste in de rij en bezit filmstudio's zoals New Line Cinema, bekend van de The Lord of the Rings! 




De hoogste levensstandaard in de wereld
was er alleen voor de blanken 

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme