Doodsbedreiging voor documentairemaker om Zwarte Piet

Dit had de Amerikaanse documentairemaker niet verwacht. Een doodsbedreiging en racistische reacties van blanke Nederlanders omdat hij een documentaire maakt over het racistische icoon; Zwarte Piet. Net als veel Amerikanen geloofde hij de leugen dat Nederland, een ''liberaal'' en ''tolerant'' land was. Nadat hij echter kennis maakte met het dogma ''Zwarte Piet'' moest hij ondergaan hoe racistisch en minachtend veel blanke Nederlanders zich gedragen, tegenover zwarte activisten en tegenstanders van Zwarte Piet. Ook hij kreeg racisme en een doodsbedreiging over zich heen, net zoals Quinsy Gario! 

De Amerikaan Roger Williams woont in Nederland en besloot om een documentaire te maken over hoe Nederlanders met Zwarte Piet omgaan. In Amerika is dit fenomeen niet langer acceptabel, zeker omdat het doet denken aan het diepe racisme dat kenmerkend was voor de VS, ongeveer 100 jaar geleden. Terwijl Nederlandse genoten van Zwarte Piet, lachte men in Amerika om de grappen van de witte man, verkleed als ''domme neger''. Blanke komedianten die zich zwart verfde om komisch over te komen. Dit werd black face genoemd, waarbij blanke acteurs grappen uithaalde en gingen praten als ''negers''. Ook Zwarte Piet is precies zo afgebeeld, als de black face acteurs uit 1915!

Alleen naïeve mensen zien geen racisme in black face. Zeker als je kijkt naar de typische ''neger oorbellen'', de rode lippen, het zwart krullend haar en het volledige zwarte gezicht. Het verhaaltje dat dit komt door het roet uit de schoorsteen wordt niet erkent door Roger Williams, die snapt dat het hier gaat om een afleidingstrucje. Kinderen moeten namelijk niet de link leggen tussen Zwarte Piet en een zwart iemand, daarom is dat verhaaltje verzonnen waarom Piet zwart is!

Maar kinderen doen dat toch wel. Zo worden genoeg zwarte kinderen op school uitgescholden voor Zwarte Piet. Ook volwassenen krijgen ermee te maken zoals de moeder van Quinsy Gario. Zij werd het Zwarte Pietje van haar werk genoemd. Er zijn genoeg verhalen hierover, alleen wil de blanke meerderheid die niet horen. Zij klampen zich wanhopig vast aan hun dogma dat Zwarte Piet geen racisme is, omdat hij aardig doet tegen alle kinderen. Dat mag dan wel zijn, maar dat haalt niet weg dat hij het uiterlijk heeft van hoe men in 1850 naar zwarte mensen keek! 

Dit staat nog los van het enorme racisme dat tegenstanders over zich heen krijgen. Zwarte Nederlanders wisten hiervan en hielden daarom strategisch elke jaar hun mond dicht. Zo bang waren ze om geïsoleerd te worden van hun blanke vrienden en buurtgenoten. Quinsy Gario besloot om het taboe op verzet te doorbreken en wordt sindsdien gehaat, geminacht, bedreigt en uitgescholden. Enkel en alleen omdat hij vindt dat we een Sinterklaas feest moeten hebben zonder Zwarte Piet. Maar Gario is niet de enigste, ook de presentatrice van het Sinterklaas Journaal kreeg te maken met haatmails omdat ook zij vond dat Zwarte Piet niet meer kon!

Punt is dat voorstanders erg intolerant en racistisch over komen. Dit is een feit en kan niet genegeerd worden. Tegenstanders doen niet aan haat en intolerantie, wij willen juiste en Sinterklaas feest voor alle etnische groepen, zonder dat zwarte families zich onprettig voelen bij het aanzien van blanke mensen die aan black face doen, rond 5 december. De voorstanders spreken steeds over traditie, maar daar heeft de Amerikaan: Roger Williams geen behoefde aan. In zijn geboorteland brullen racisten dat het afschaffen van de slavernij ook tegen tradities inging. Dit was een oorzaak voor het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog in 1861. Toen de staatsvlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika uiteindelijk werd neergehaald van monumenten en overheidsgebouwen dit jaar, brulde veel blanke Amerikanen dat dit een schande was. De vlag van HUN Confederatie stond niet voor racisme, maar voor traditie was hun mening!

Wat Williams opviel is hoe blanke Nederlanders eerst beweren dat hij een ''onschuldig'' kinderenfeest wil verpesten om hem daarna een ''zwarte aap'' te noemen. Racisme zit dus diep geworteld in de Nederlandse cultuur zeker als het gaat om Zwarte Piet. De Amerikaan meent dus een gevoelige snaar geraakt te hebben. Hij hoopt dat zijn documentaire zal leiden tot kritiek vanuit Amerika naar Nederland. Want dat de Nederlandse overheid hier niets tegen doet, baart hem zorgen. Het doet denken aan de jaren 60, toen de Amerikaanse overheid glashard weigerde om iets te doen aan het racisme. Pas na massademonstraties begon men met het afschaffen van de Apartheid wetten in de zuidelijke staten. In Zuid Afrika zou pas in 1994 een einde aan Apartheid komen!

In een dreigbrief kreeg Roger Williams te lezen dat hij beter kon oprotten, anders zou hij een kogel in zijn rug krijgen. Tegenstanders moeten veel lef hebben om zich in het openbaar uit te spreken tegen Zwarte Piet. Want de overweldigde meerderheid van dit land steunt namelijk het icoon en kijkt de andere kant op, wanneer er racistische opmerkingen en bedreigingen wordt geuit naar zwarte activisten. Dat types zoals Quinsy Gario en Roger Williams enkel en alleen steun ontvangen van een zeer kleine groep dappere activisten en anti-racisten, toont aan hoe slecht het gesteld is met dit land. 

Dat komt omdat men in Nederland nooit echt stil heeft gestaan bij het leed van racisme. Herdenkingen aan de slavernij worden vaak door families van zwarte slaven herdacht, met enkele politici. Maar het land staat niet massaal stil bij het feit dat het Koninkrijk der Nederlanden tot één van de laatste landen behoorde die de slavernij afschaftte. Nederlanders staan elk jaar stil bij het herdenken van de slachtoffers uit de Tweede Wereld Oorlog, maar niet bij de slachtoffers van hun kolonialisme en racisme. Erger nog ze eren die veteranen die ons kolonialisme gingen verdedigen in Indonesië! 

Revolutionair socialisten hebben zich altijd tegen black face uitgesproken en dus ook tegen Zwarte Piet. Helaas valt op dat binnen de ''Sociaaldemocratische'' Partij van Emile Roemer, geen animo heerst om tegen dit racisme te vechten. Want bijna alle leden van de SP steunen Zwarte Piet, omdat het traditie is. Hier zien we precies waarom de modale SP'er eigenlijk geen socialist is, maar een soort nationale sociaal democraat. Nationaal in de zin dat hij tradities uit eigen land steunt en dus bereid is om racisme te steunen in naam van traditie. Ook de monarchie wordt al gesteund door een meerderheid van de SP leden, wat elke socialist zou moeten afwijzen!

Laten we hopen dat de documentaire van Roger Williams op CNN, veel reacties zal losmaken in de Verenigde Staten. Want daar heerst vooral het beeld dat Nederland een ''progressief'' en ''tolerant'' land is. Na de vele haatmails en doodbedreigingen tegen zwarte activisten, wordt het tijd dat Amerika wakker wordt uit die illusie!



 Deze ''zwarte aap'' moet oprotten, anders riskeert hij een kogel!
Aldus de bedreiging die Roger Williams ontving!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme