Rechtse sociaal democraten niet blij met Jeremy Corbyn

De rechtse partijleiding van de Arbeidspartij in Groot Brittannië is in shock. Jeremy Corbyn heeft de race om het partij voorzitterschap gewonnen. Corbyn is een socialist die altijd fel tegen de neoliberale houding van zijn partij streed. Een zeldzaam figuur binnen de Britse sociaal democratie, die onder Tony Blair verrechtst en haar linkse veren inruilde voor rechtse opvattingen. Jeremy Corbyn heeft zich altijd verzet tegen ''New Labour'' en nu de verrechtste sociaal democraten een verkiezing verloren hebben zoeken jongere partijleden naar een nieuw gezicht. Maar is deze Corbyn in staat om van de verrechtste Arbeidspartij weer een arbeiderspartij te maken?

De Arbeidspartij ( Labour Party ) is een neoliberale partij. Jeremy Corbyn mag zich dan nog wel een socialist noemen, maar de meeste gekozenen zien zich niet als socialist. Erger nog ze zijn niet eens meer sociaal democratisch te noemen. De meeste steunen neoliberale opvattingen, zoals besparingen en privatiseringen. Daarnaast zijn ze aanhangers van het westerse imperialisme en nauwelijks te onderscheiden van hun conservatieve tegenstanders!

Dat Corbyn nu partijvoorzitter geworden is, betekend een omslag. Britse sociaal democraten willen weer links zijn, althans dat willen de partijleden. De partij bonzen natuurlijk niet, die zijn veel te blij met hun elitair salaris en extraatjes die ze krijgen als vertegenwoordigers van het Britse volk. Want in werkelijkheid steunt de Arbeidspartij eerder de kapitalisten dan de arbeiders. Dit was 26 jaar geleden nog anders. Toen was de partij nog een arbeiderspartij, zij het met een kapitalistische leiding!

Kan dit onder Jeremy Corbyn veranderen? Dat is de vraag die revolutionair socialisten stellen. Want het hele partijapparaat van Labour is enorm kapitalistisch en behoorlijk tegen socialistische opvattingen. Corbyn moet keihard zijn en zo nodig hooggeplaatste partij bonzen royeren. Dit is noodzakelijk om duidelijk te maken dat de Arbeidspartij weer een linkse partij is en het neoliberalisme afwijst. Rechtse sociaal democraten zullen moord en brand schreeuwen, dat is ook precies hoe de oude Arbeidspartij verrechtste in de jaren 80!

Tony Blair voerde dan wel New Labour in, maar het was de rechtse partijleider Neil Kinnock, die de basis legde voor Blair. Deze Kinnock begon een heksenjacht op revolutionair socialisten binnen de Arbeidspartij, met de bedoeling de partij te zuiveren van alle marxisten. Ze gebruikte het argument dat Labour te links was geworden en hierdoor nooit meer een verkiezing zou kunnen winnen. Dit was niet juist omdat Labour juist stemmen verloor omdat het geen socialisme wou opbouwen in de jaren 70. Dat gaf de conservatieven uiteindelijk de overwinning en bracht Thatcher aan de macht. Niet omdat de partij te links was, maar omdat de sociaal democraten niet wouden breken met het kapitalisme en imperialisme!

Neil Kinnock wou af van het linkse gedachtegoed, de Arbeidspartij moest een ''sociaal'' liberale partij worden, een D66 partij. Maar men ging natuurlijk veel verder dan dat. In de jaren 90 na de implosie van het stalinisme, had het socialisme niets meer te bieden volgens Neil Kinnock. Wel blijft de Arbeidspartij zich omschrijven als ''democratische socialistische partij'' was opmerkelijk is aangezien de meeste sociaal democraten zich niet meer omschrijven als socialistisch!

Politieke analisten in Groot Brittannië lachen nog om Jeremy Corbyn. Ze zeggen dat hij zijn linkse opvattingen niet in daad om kan zetten. Simpel weg omdat je niet socialistisch mag denken, dat is gewoon ''Not Done''. Kijk maar naar SYRIZA in Griekenland. De voormalige Coalitie van Radicaal Links beloofde een einde te maken aan de bezuinigingen, maar capituleren toen ze hete voeten kregen van EU hardheid. Wat Jeremy Corbyn wil met de Arbeidspartij gaat lijnrecht tegen de neoliberale dogma's in. Aangezien geen enkele grote Britse politieke partij tegen dit asociale systeem vecht, denken de neoliberalen dat ze veilig zijn!

De nieuwe partijleider zal keihard moeten zijn. Rechtse sociaal democraten in het parlement zullen zich verzetten, zal Jeremy Corbyn dan durven knokken? Maar hij heeft de steun van de partijleden en de jongeren, als Corbyn lef toont en strijdvaardig blijft dan kan hij slagen. Echter om een socialistisch alternatief te presenteren is meer nodig dan klassieke sociaal democratische taal. Gaat de Arbeidspartij zich nu tegen de bezuinigingen keren en wat met die gekozenen die de bezuinigingen en rechts beleid voeren in naam de Labour? Want de Arbeidspartij wordt nog steeds gedomineerd door rechts denkende sociaal democraten!

Zal de PvdA ooit zo'n linkse leider krijgen als Jeremy Corbyn? Vermoedelijk niet omdat er geen linkse vleugel meer bestaat. Binnen de Britse Arbeidspartij waren nog altijd principiële socialisten als Corbyn actief. Zwaar in de minderheid, maar wel actief. Welk PvdA lid van de Tweede Kamer noemt zich nog een socialist? Die zitten anno 2015 toch allemaal bij de SP. Daarnaast is er in Groot Brittannië nooit een links alternatief geweest op Labour. Veel Britse arbeiders hebben jaren totaal foutief op de Arbeidspartij gestemd met de gedachte dat deze partij hun interesses zou waarborgen. Dit deden ook veel Nederlandse arbeiders met de PvdA in 2012. Maar de sociaal democratie is niet meer links, de meeste sociaal democraten zijn neoliberaal en maar al te graag bereid om het kapitalisme van dienst te zijn!

Wat moet als eerste gebeuren? Partijleider Corbyn moet meteen alle gekozenen ten orde roepen die bereid zijn om de neoliberale bezuinigingen van de Conservatieve Partij te steunen. Weigeren ze om te gehoorzamen dan genadeloos royeren. Wie als Labour lid bereid is om rechtse opvattingen te steunen, hoort niet thuis in een partij die verzet aankaart tegen het neoliberalisme. Er zijn genoeg gemeenteraden waar Labour een meerderheid heeft. Daar moet het verzet tegen besparingen beginnen. Ooit kwam de stad Liverpool in verzet tegen het besparingsbeleid van Thatcher. De gemeenteraad onder Labour weigerde om de bezuinigingen uit te voeren. Thatcher en de media waren razend. Uiteindelijk werd de gehele Labour afdeling van Liverpool geroyeerd door het rechtse partijbestuur onder Neil Kinnock! 

Nu zijn de rollen omgedraaid, nu staat weer een socialist aan de top van de Arbeidspartij. Maar kan Labour weer een partij van de arbeidersklasse worden? Socialistische opvattingen worden gemarginaliseerd en stigmatiseert in de kapitalistische media en het vereist veel doorzettingskracht, om tegen de regen van onwaarheden over het socialisme in te gaan. Rechtse politici hebben het veel makkelijker dan principiële socialisten. Zij worden niet keihard aangepakt door presentatoren wiens doel het is om het socialisme zwart te maken op televisie. Jeremy Corbyn zal schoonschip moeten maken, te beginnen met het royeren van alle Blair aanhangers. Dat zou zoette wraak zijn voor wat die rechtse sociaal democraten in de jaren 80 deden!Een jongere Jeremy Corbyn, hier opgepakt door de politie
omdat hij demonstreert tegen Apartheid!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme