SYRIZA draait verder naar rechts

Waar menige revolutionair socialisten bang voor waren is uitgekomen. De Griekse politieke partij; SYRIZA die de verkiezingen van 25 januari won, draait steeds meer naar rechts. Oorspronkelijk was SYRIZA een coalitie van partijen die linkser waren dan de sociaal democratie. De Coalitie van Radicaal Links werd daarom als een serieuze bedreiging gezien voor het Europese kapitalisme. Maar die bedreiging is helemaal niet zo erg als het lijkt. De partij wil niets liever dan compromissen zoeken met de Europese Unie, daarnaast heeft SYRIZA de rechts conservatieve; Prokopis Pavlopoulos voorgedragen als president van Griekenland!

De compromisbereidheid van SYRIZA is enorm zorgwekkend. Dat Alexis Tsipras een coalitieregering opstelde met de rechts populistische ANEL ( Onafhankelijke Grieken ) was al erg genoeg. Maar dat hij nu ook een rechtse conservatief aanstelt als president van het land, is echt onacceptabel. Prokopis Pavlopoulos is lid van ''Nieuwe Democratie'', de conservatieve partij die volledig achter de neoliberale bezuinigingen staat. ''Nieuwe Democratie'' wil voldoen aan de eisen van Europa en heeft hierdoor voor veel armoede gezorgd bij de bevolking. Zo groeide kinderarmoede van 20% in 2009, naar 40% vorig jaar!

Links binnen SYRIZA moet actie ondernemen om de gematigde koers van de partij te veranderen. De Communistische Tendentie heeft al opgeroepen tot verzet tegen de zwakke houding van Alexis Tsipras. Dit is meer dan noodzakelijk omdat SYRIZA sinds ze aan de macht zijn, helemaal geen socialistisch programma heeft uitgevoerd. Van een radicaal linkse regering is daarom ook geen spraken. Er zijn geen nationalisaties uitgevoerd van productie middelen, er is geen spraken van een Helleense Socialistische Republiek. Als SYRIZA echt iets wil veranderen dan moet dat nu gebeuren, voordat de Griekse arbeiders volledig gedesillusioneerd raken in politiek links!

In Nederland steunt de ''Sociaaldemocratische'' Partij op het succes van SYRIZA. Maar de SP is net zo compromis bereid als de gematigde socialisten van Tsipras. Emile Roemer en Alexis Tsipras begonnen hun politieke loopbaan als stalinisten. Beiden sloten zich aan bij stalinistische partijen. In 1980 werd Roemer lid van de toen nog maoistische SP, hij was van 1980 tot 2007 voorzitter van zijn afdeling. De SP voerde toen nog het stalinisme en zag zich als een revolutionaire partij. Alexis Tsipras werd op 14 jarige leeftijd lid van de Communistische Jeugd Liga van de Communistische Partij van Griekenland ( KKE )!

Eind jaren 80 werd SYNASPISMOS opgericht. Een coalitie tussen de KKE, Grieks Links en de Partij van het Democratische Socialisme. Deze linkse coalitie kwam in een flinke crisis toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. De KKE weigerde in te zien dat het stalinisme mislukt was en verliet hierop de coalitie in 1991. Alexis Tsipras bleef echter binnen SYNASPISMOS. Hij werd leider van de jeugd organisatie van de partij in 1999 en acht jaar later zou hij partijleider worden. Maar sinds hij lid werd van SYNASPISMOS kwam Tsipras nooit met een duidelijk socialistisch profiel. Net als Emile Roemer is hij een leider die niet revolutionair denkt en via hervormingen probeert het systeem iets socialer te maken!

Griekse arbeiders willen echter geen compromissen, geen gepraat en geen gematigdheid. Maar ze vragen zich terecht af of SYRIZA wel de macht van het kapitalisme durft te breken. Die angst is terecht omdat de voormalige ''Coalitie van Radicaal Links'' veel gematigder is gaan praten sinds ze aan de macht zijn. Toch is het Europese kapitalisme nog niet overtuigd dat SYRIZA van goede wil is. Rechtse kranten brullen dat men Alexis Tsipras hard moet aanpakken en dat hij maar gedwongen moet worden om neoliberaal te denken!

De Europese Commissie wil ook niet buigen en eist dat Griekenland zijn miljarden aan schulden terug betaald. Griekenland heeft geen keus, of ze betalen dit geld en zorgen hierdoor voor meer armoede, of ze breken met de Europese Unie wat alleen onder het socialisme kan lukken. Want een kapitalistisch Griekenland buiten de EU zal ook niets veranderen. Griekse rijken zullen juist proberen om hun geld te verplaatsen buiten het land om zo nieuwe belastingen te ontwijken. Groot kapitalisten zullen dreigen met kapitaalvlucht als Alexis Tsipras het minimumloon verhoogt naar 750 euro per maand ( dat is nu nog 683 euro per maand )!

Het is aan de arbeiders om SYRIZA naar links te trekken. Daarvoor zijn stakingen, acties en verzet noodzakelijk. SYRIZA's parlementsleden moeten onderdruk gezet worden zodat ze overgaan tot radicaal linkse politiek. Alexis Tsipras moet begrijpen dat hij niet gekozen is om te dansen volgens de wil en wet van het kapitalisme. Als voormalig lid van de KKE had hij moeten waar Marx en Lenin voor stonden. Helaas is het marxisme binnen de KKE altijd een dogma geweest. De stalinisten willen alleen samenwerken als zij de dienst uitmaken. Dit sektarisme was de oorzaak voor het feit dat Alexis Tsipras een coalitieregering opstelde met de rechtse populisten van de ANEL, omdat de KKE glashard weigerde om samen te werken. Het waren de stalinisten die een socialistisch Griekenland niet wouden opbouwen, omdat zij als junior partner niet de volledige regie konden voeren!Weer een stap naar rechts. Prokopis Pavlopoulos is aangesteld
als nieuwe president door Alexis Tsipras!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme