Nederlandse staat verkoopt SNS Reaal aan Chinese kapitalisten

Verzekeraar SNS Reaal wordt overgenomen door de Chinese verzekeraar Anbang. Dat is nu besloten en goedgekeurd door de Nederlandse staat die eigenaar was van de verzekeraar Reaal. Normaal gesproken hoort een neoliberale overheid geen bedrijven in bezit te hebben. Maar in 2013 werd belastinggeld gebruikt om het noodlijdende SNS te redden. Nu verkoopt onze kapitalistische staat ( met verlies ) SNS Reaal aan Chinese kapitalisten. De Anbang Insurance Group behoort tot de grootste spelers op de verzekeringsmarkt en heeft in de afgelopen jaren veel westerse banken en verzenkaars opgekocht!  

Revolutionair socialisten zijn tegen het privé bezit van banken en financiële instellingen. Ook verzekeraars horen publiek bezit te zijn onder democratische controle. Echter de neoliberale politieke partijen denken daar heel anders over. Volgens hun logica zorgt concurrentie voor lager polissen en premies. Een grote leugen want in werkelijkheid zorgt concurrentie voor een verspilling van geld en tijd. Daarnaast ontstaan uiteindelijk toch monopoliën zodra één of meerdere bedrijven de concurrentie uitgeschakeld hebben!

Sinds de jaren 80 is het kapitalisme weer legaal in China. In slechts 30 jaar heeft de Volksrepubliek China een enorme groei doorgemaakt. 120 miljoen Chinezen kregen een westerse levensstandaard en konden luxe producten kopen. Miljarden worden verdient door gebruik te maken van loonslaven, die in veel fabrieken voor zeer weinig loon werken. Kapitalisten in de Volksrepubliek China gedragen zich behoorlijk elitair en wreed, bij hun gaan de winsten voor de mensen. Dit wordt allemaal gesteund door de Chinese ''Communistische'' Partij, die er geen probleem mee heeft dat miljoenen arbeiders uitgebuit worden!

Verzekeraars behoren tot dezelfde groep kapitalisten die geld boven alles stellen. Zo veel mogelijk binnenhalen en zo min mogelijk uitkeren, dat is hoe een verzekeraar denkt. Dit terwijl een verzekering juist zekerheid hoort te geven. Maar in een neoliberale economie draait alles om hebzucht en het behalen van enorme winsten. Zijn die winsten te laag dan volgen reorganisaties en meestal ontslagen. Want men is nooit tevreden met minder winst!

Zorgverzekeraars zijn het ergste. Deze groep speelt met het leven van mensen. De premies voor goede zorg zijn hoog, minimaal 100 euro per maand voor een budget polis waarvan niet alle medische ingrepen vergoed worden. De enorme groei van de zorgkosten is een direct resultaat van de marktwerking die in de jaren 90 werd ingevoerd. Tegenwoordig bezit een kleine groep zorgaanbieders, een monopolie op de Nederlandse zorgmarkt. Ja, de zorg is een markt en uw gezondheid levert geld op!

Neoliberale politici zeggen dat door concurrentie de prijzen lager worden. Maar dat blijkt steeds onjuist te zijn. Achter de schermen doet men aan prijsafspraken en zo betaald de consument zich blauw aan hoge premies voor zijn zorg. Nog geen 30 jaar geleden was het normaal om 50 gulden ( 22 euro ) per maand te betalen aan een basis zorgverzekering. De politiek zegt dan wel dat men strenge regels opstelt om de ''solidariteit'' te behouden, maar achter de schermen doet de politiek vooral wat de grote bedrijven uitkomt!

Daarnaast is er een eigen risico in de zorg van 375 euro, dat wil de politiek verhogen naar 400 euro. Veel arbeidersgezinnen kunnen het al niet meer aan, de hoge kosten voor hun zorgverzekeringen. 800 euro per maand is een gezin van vier al kwijt, voor een goede zorgverzekering. Dan praten we niet over een zogenaamde budget verzekering waar niet alle medische kosten van vergoed worden. Als het eigen risico nu ook naar 400 euro gaat komen vooral 1,4 miljoen Nederlanders in de problemen. Deze groep leeft namelijk van minder dan 17.000 euro bruto per jaar!

SNS Reaal wordt nu bezit van de Anbang Insurance Group. We kunnen met zekerheid zeggen dat de Chinezen geen sociaal hart hebben. Maar dat hebben verzekeraars over het algemeen niet. Sinds 2013 zijn veel Nederlandse verzekeraars bezig met grootschalige reorganisaties. Waarbij vooral men wil snijden in de loonkosten. Bij de grootste zorgverzekeraar van Nederland, verliezen meer dan 4.000 arbeiders hun baan tussen nu en 2016!

Natuurlijk voelt de top hier niets van. Directeurs en aandeelhouders verdelen de winsten en laten de arbeiders opdraaien als het fout gaat. 4.000 banen weg bij Achema, terwijl hun directeur een basissalaris van 550.000 euro ontvangt, plus nog zeker 500.000 aan beloningen en pensiongeld totaal ongeveer 1 miljoen euro! Maar dit salaris is niet extreem, alle directeuren in de zorgmarkt verdienen meer dan 200.000 euro per jaar. Daarnaast is het niet ongewoon om hoge bonussen te geven aan de top. Dit terwijl arbeiders vrezen voor massa ontslagen en langdurige werkeloosheid! 

Revolutionair socialisten pleiten voor de volledige nationalisatie van alle banken, verzekeraars en financiële instellingen. Zorg moet gratis worden, wat alleen mogelijk is als de gemeenschap controle heeft over de economie. In een kapitalistische samenleving is zo iets als gratis zorg onmogelijk, omdat de overheid daar geen geld voor heeft. Logisch ook omdat het geld bij een kleine groep rijken ligt. Slechts 1300 Nederlanders hebben samen een eigen vermogen van 100 miljard euro. Deze top heeft zo veel geld dat ze alles kunnen kopen wat ze willen. Bedenk dat ondertussen 1,4 miljoen Nederlanders met minder dan 17.000 euro moeten rondkomen!Jeroen Dijsselbloem ( PvdA ) weet het zeker
de markt is God, concurrentie is Koning!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme