De Obama ''revolutie'' is voorbij

Het is gedaan met de macht van de Democratische Partij in VS. Nadat ze al de meerderheid in het Congres hadden verloren, zijn de Democraten nu ook de meerderheid in de Senaat kwijt. Dit houdt in dat de Republikeinse Partij min of meer het land bestuurd. Zij beheersen nu zowel het Congres als de Senaat, waardoor ze alle besluiten van de president kunnen tegenhouden. De Republikeinen zijn conservatief rechts en doen alles om de Democratische Partij tegen te werken. Nu ze de meerderheid hebben in de Senaat is Obama volledig vleugellam gelegd!

In het jaar 2008 brak er feest los rond de progressieve Amerikanen. Voor het eerst in de geschiedenis van het land werd een donkere man gekozen tot president. Barack Obama beloofde veranderingen. Hij zou het allemaal anders doen, dan de gehate George W Bush die het land door twee oorlogen leidde. Maar al snel werd duidelijk dat Obama helemaal niet met oplossingen kwam. Erger nog, hij voerde bijna hetzelfde rechtse beleid als Bush. Er volde massieve desillusie en veel stemmers keerde zich tegen de president of kwamen niet meer stemmen. De ultra-conservatieve Republikeinen wisten daar misbruik van te maken, vooral door Obama neer te zetten als een ''gevaarlijke socialist''!

De Republikeinse Partij heeft het slim aangepakt. Ze maken misbruik van het feit dat veel Amerikanen totaal niet door hebben hoe rechts en asociaal de Republikeinse Partij in feite is. Veel stemmers zijn boos omdat Obama niets veranderd heeft. Het kapitalistische systeem blijft onveranderd doorgaan met steun van beidde partijen ten kosten van de werkende klasse. In veel staten speelde de Republikeinen in op een simpele vraag; ''Bent u tevreden met de president? Nee, stem dan op ons, wij doen het anders''. Met deze lege belofte hebben Republikeinse kandidaten gewonnen. Natuurlijk gaat er niets positiefs veranderen, want de conservatieven willen niet het gewone volk helpen maar alleen zich zelf en de rijken, daar staat de Republikeinse Partij om bekend. Helaas realiseren zich te weinig Amerikanen hoe fout en verraderlijk deze partij is! 

Maar de Democratische Partij belooft ook al jaren dingen die ze niet waar gemaakt hebben. In 2008 brulde Democratische kandidaten dat Obama voor verandering stond. In 2012 wisten ze net nog van de Republikeinen te winnen omdat men de president een tweede kans wou geven. Maar Obama heeft het vertrouwen verloren, iets wat wij revolutionair socialisten al in 2008 konden voorspellen. Wij wisten dat Obama geen alternatief had op het neoliberale rechtse beleid van Bush, want de Democratische Partij is ook neoliberaal ingesteld. We zagen dat Obama in zijn eerste vier jaar, alleen maar pogingen deed om de Republikeinen tevreden te houden. Compromis na compromis wou hij maken om de Republikeinse Partij aan zijn kant te krijgen. Dit terwijl deze asociale rechtse partij juist bezig was met een racistische hetze tegen de president. 

Deze hetze had de vorm van de Tea Party, een beweging opgericht door rechtse rijke Amerikanen en Republikeinen om de Democraten neer te zetten als ''gevaarlijke socialisten''. Overal in het land werden posters opgehangen met Obama naast Lenin, Stalin en zelfs naast Hitler. Men ging de Democraten met communisten en nazi's vergelijken en de conservatieve propagandazender; Fox News deed daar nog een schepje bij door Tea Party vertegenwoordigers een podium te geven op televisie!

Door deze antisocialistische hetze en angst campagne werden vooral conservatieve Amerikanen bang gemaakt. Die zijn van nature al behoorlijk paranoia ( vooral als de Democraten aan de macht zijn ) en antisocialistisch. Opgevoed met rechtse opvattingen en leugens over het socialisme, waren het vooral deze conservatieve Amerikanen die vatbaar bleken voor de Tea Party propaganda. Revolutionair socialisten hebben altijd de Tea Party verworpen omdat die niet alleen pro-kapitalistisch was, maar ook behoorlijk racistisch. Tea Party leden vertrouwde Obama niet omdat zijn ouders niet inheems waren. Ook was er een deel van de Tea Party die dacht dat hij een geheime moslim was!

Achter de Tea Party stonden rijke Amerikanen en Republikeinen. Hun doel was het om met deze Tea Party, hun conservatieve achterban te mobiliseren tegen Obama en zelfs tegen gematigde Republikeinse politici. Echter na 2012 verloor de beweging aan kracht, zeker nadat het de Republikeinse Partij niet gelukt was om de presidentiële verkiezingen te winnen. Dat de conservatieven nu toch aan de macht gekomen zijn is niet dankzij de Tea Party, maar dankzij het verraad van Obama zelf. Hij heeft zijn kiezers verraden in 2008 en 2012. Hierdoor is hij nu machteloos en overgeleverd een een Congres en Senaat waarin de Republikeinse Partij de meerderheid heeft!

Stemmen op de Democratische Partij is een verspilde stem in de VS. Want de Democraten staan niet in dienst van de werkende klasse. Dit is een illusie die doorbroken moet worden. Arbeiders en vakbonden moeten inzien dat er geen verbeteringen komen door te pleiten voor een stem op de Democratische Partij. Stemmen op de Republikeinse Partij is alleen goed als je een rijke kapitalist bent of een blanke racist. De Republikeinen zijn de partij van de super rijken en blanke racistische Amerikanen ( red necks ). Vooral in het zuiden van de VS zijn veel blanken zeer anti-Obama en minachten hem omdat hij gekleurd is!

Socialistisch Alternatief in de VS pleit voor een stem op progressieve linkse krachten. Zoals Howie Hawkins van de Groene Partij en Jess Spear van Socialistisch Alternatief. Maar het is onwaarschijnlijk dat deze twee progressieve kandidaten gekozen worden. De media geeft alleen aandacht aan de Democratische Partij en Republikeinse Partij. Er wordt geen aandacht geschonken aan de Groene Partij of Socialistisch Alternatief in de Amerikaanse media. Dat is ook een rede waarom het twee partijen stelsel blijft bestaan. Amerikanen groeien op met slechts twee partijen in hun hoofd, de Democratische Partij en de Republikeinse Partij. Informatie over andere partijen komt gewoon niet op televisie. Het kost enorm veel geld om reclame te maken op tv. Geld die de twee grote partijen wel bezitten ( dankzij rijke donoren en het bedrijfsleven ) maar kleinere partijen niet. Alleen al 500 miljoen dollar per partij wordt verspild aan reclame op televisie, tijdens de presidentiële verkiezingen. De meeste Amerikanen ( met name de conservatieve en 50+ generatie ) halen hun informatie nog steeds van de tv en niet van internet!Stemmen op de Republikeinse Partij is stemmen op dezelfde slang
die zo veel conservatieve Amerikanen haten!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme