Liemers Museum

De neoliberale overheid bestaande uit VVD en PvdA willen keiharde bezuinigingen doorvoeren. Bijna alle sectoren van de Nederlandse samenleving krijgen ermee te maken. De culturele sector wordt ook zwaar geraakt, duizenden musea's krijgen minder subsidies en moeten hierdoor de deuren sluiten. Volgens neoliberale logica moet een museum dat geen winst kan maken ook maar sluiten. Want in onze maatschappij draait alles om het maken van winsten: De markt is God, concurrentie is Koning. Vooral kleine musea's zijn het slachtoffer van de bezuinigingswaanzin. Een klein streek museum dat dreigt te sluiten is het Liemers Museum in Zevenaar!

In 1981 werd het Liemers Museum in Zevenaar geopend. Al sinds 1948 waren er stemmen opgegaan om een streek museum in de Liemers te openen. Maar pas vanaf de jaren 70 begon men echt werk te maken van dit idee. Ton Veltman, leraar biologie aan het Liemers College, kan gezien worden als oprichter aangezien hij in 1976 begon om investeerders te zoeken voor een museum in de Liemers! Uiteindelijk werd het museum een feit dankzij de inzet van zes initiatiefnemers. In 2009 verhuisde het Liemers Museum naar de Kerkstraat 16, een historisch pand midden in het centrum van Zevenaar!

Het museum heeft een grote collectie van de voormalige TURMAC fabriek. Deze produceerde onder verschillende namen van 1920 tot 2008 sigaretten in Zevenaar. Ook de fabriek GIMBORN produceerde haar inkt in de stad. Daarnaast bezit het museum antieke voorwerpen uit de Steentijd, Romeinse periode en de Middel Eeuwen. Een ander belangrijk onderdeel van de collectie is de religieuze geschiedenis van de Liemers. Het katholicisme was zeer sterk in dit gebied omdat hier de katholieken de dominante religie vormde. De geschiedenis van de Liemers wordt goed weer gegeven in het Liemers Museum.

Echter eind 2013 gaat het mis. De gemeente van Zevenaar heeft de subsidie voor het museum enorm verminderd. Hierdoor kan het Liemers Museum niet meer de kosten van het pand aan de Kerkstraat 16 betalen. Per jaar betaald het museum bijna 70.000 euro aan de gemeente Zevenaar voor het gebruik van het pand aan de Kerkstraat. Echter zonder voldoende subsidie is het niet mogelijk om het museum te laten voorbestaan in het huidige museumpand. Kapitalistische logica zegt dat het museum maar commercieel moet gaan denken, toch blijven de kosten hoger dan de inkomsten. Mensen uit de Liemers willen helemaal niet dat het museum sluit. Het Liemers Museum hoort bij de streek en mag niet sluiten vinden velen. Bij het Liemers Museum werken 104 mensen, daarvan worden slechts drie betaald waarvan één fulltime. De andere 101 medewerkers werkt allemaal op vrijwillige basis!

De neoliberale VVD, PvdA en CDA in Zevenaar hechten echter meer waarde aan de bezuinigingen. Alleen de SP, GroenLinks en Lokaal Belang Zevenaar blijven zich inzetten voor het behoudt van de culturele instellingen. Het is dus duidelijke welke politieke partijen de culturele sector willen offeren op het altaar van de bezuinigingswaanzin. Dat de PvdA hieraan meedoet is weer typisch voor de (a)sociaal democraten, links lullen tijdens verkiezingen, maar rechts regeren. Dit doet de Partij van de ''Asocialen'' al sinds Wim Kok een einde maakte aan het sociaal democratische gedachtegoed binnen de partij. Wie anno 2014 nog een sociaal hart heeft moet SP stemmen en niet PvdA. Want de voormalige arbeiderspartij is niet meer wat ze ooit was, de enigste echte sociaal democratische partij van Nederland is de SP, ook al zijn wij revolutionair socialisten daar niet echt blij mee!

Het Liemers Museum dreigt haar pand aan Kerkstraat rond juni/juli te sluiten. Het kleine streek museum met haar 104 medewerkers kan gewoon niet rondkomen zonder voldoende subsidies van de gemeente. Oplossingen zijn er, de gemeente zou gewoon minder huur kunnen vragen voor het pand aan de Kerkstraat 16. Want 70.000 euro per jaar is wel heel veel geld. Als het Liemers Museum vertrekt dan blijft het gebouw onbewoond achter. Wie gaat er dan inzitten? Niemand natuurlijk, want welk bedrijf/instelling kan nu 70.000 euro per jaar aan huur betalen? Dus zal dit monumentale pand leeg staan, want niet goed is. Het Liemers Museum maakt er nu nuttig gebruik van en houdt ook krakers buiten de deur. Als de gemeente nu eens 14.000 euro zou vragen per jaar, dan kan het museum blijven bestaan. Echter de gemeente wil vast houden aan die 70.000 euro en dus zal het Liemers Museum moeten vertrekken!

Revolutionair socialisten roepen daarom op om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Zevenaar niet te stemmen op de VVD, PvdA en CDA. Deze partijen willen kost wat kost vast houden aan bezuinigingslogica, voor hun is de culturele sector maar een ''linkse'' hobby. Wie niet marktgericht kan werken moet maar ten onder gaan. Daarom moet het anders in Nederland, het moet maar eens afgelopen zijn met de cultuur van; De Markt is God, Concurrentie is Koning!


Arbeiders in Zevenaar, 
stem op de SP
( Partijprogramma ) 


Het museumpand aan de Kerkstraat in Zevenaar
Hiervoor wil de gemeente per jaar 70.000 euro!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme