250.000 euro voor 12 bestuurders van ziekenhuizen, totaal 3 miljoen

Twaalf voormalige directeuren van ziekenhuizen krijgen elk 250.000 euro cadeau. Dat noemen we een vertrekpremie. Terwijl 50.000 mensen in de zorg hun baan kwijt raken en in onzekerheid zitten, lopen twaalf elitaire bestuurders weg met ieder 250.000 euro op zak. Het is deze ongelijkheid die typisch voor het misdadige systeem dat kapitalisme heet. In ons systeem is het blijkbaar heel normaal dat twaalf elitaire mannen 3 miljoen euro overhandigd krijgen, terwijl in de zorg meer dan 50.000 op straat dreigen te staan! 

Emile Lohman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Lohman streek na zijn vertrek dertien maanden lang een vergoeding van 30.000 euro per maand op, zogenaamd voor 'advieswerk'. In totaal kreeg hij ruim 660.000 euro mee!


Op de plaatsen twee en drie staan ex-topmannen Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen, met bedragen tussen de 4 en 5 ton.

In de wet normering topinkomens, die sinds begin dit jaar van kracht is, staat dat de ontslagvergoeding voor bestuurders in de (semi) publieke sector maximaal 75.000 euro mag zijn. Als er echter bezoldigingsafspraken voor 1 januari 2013 zijn gemaakt, geldt dat maximum niet! 


Bron; de Telegraaf van 09-07-2013 


Dit is weer typisch iets voor het kapitalisme. Mensen die aan de top staan verdienen goud, terwijl het werkende volk voldoening moet nemen met een modaal tot minimumloontje. Juist bij ziekenhuizen is het een schande dat directeuren blijkbaar vinden dat ze het recht hebben op ieder 250.000 euro. Zoveel geld verdienen alleen de top specialisten of chirurgen en dan ook alleen na jaren van studies! 


Wij revolutionair socialisten zijn fel tegen de ''gouden handdruk''. Directeuren zouden niet meer geld horen te krijgen dan normale werknemers als ze ontslagen worden. Maar zo werkt de misdadige kapitalistische economie niet. De kapitalisten belonen hun lakeien die voor winst gezorgd hebben ten kosten van de mensen die daadwerkelijk het werk doen. Deze ''gouden handdruk'' staat nog los van het daadwerkelijke salaris wat deze elitaire directeuren ''verdiende''.   


De directie van ziekenhuizen moet democratisch gekozen worden door iedereen die in een ziekenhuis werkt. Ook moeten ziekenhuizen geen commerciële ondernemingen worden. De zorg is geen markt, helaas heeft het neoliberalisme er wel een markt van gemaakt. Schuldig hieraan is de politiek van kapitalistisch links tot neoliberaal rechts! 

Als de werkende klasse niet snel ontwaakt uit de dogma's van het kapitalisme, dan zullen de rijken en hun lakeien er steeds mee weg komen. Wat Nederland nodig heeft is een strijdvaardige arbeiderspartij. Een partij voor de werkende klasse. De Socialistische Partij van Emile Roemer speelt de rol van de oude PvdA en biedt geen socialistische alternatieven. Wie nog denkt dat GroenLinks en de PvdA voor een alternatieve maatschappij strijden, die heeft de laatste 23 jaar een winterslaap gehouden!

Alternatieven op het kapitalisme zijn er. De socialistische raden-democratie is dat alternatief. Een democratie op raden basis is democratischer dan de parlementaire monarchie die we nu kennen. De socialistische raden-republiek geeft de macht direct aan de werkende klasse. Hun vertegenwoordigers zullen geen 250.000 euro krijgen, maar een modaal inkomen. Ze zullen moeten leven op het inkomen van hun achterban. Ook zullen vertegenwoordigers in een raden democratie meteen afzetbaar zijn als ze de steun van hun electoraat verliezen! 

Op korte termijn moet de politiek een einde maken aan de bonuscultuur. De overheid moet boetes gaan uitdelen als bedrijven hun bestuurders asociale bedragen uitkeren. Maar het einddoel van revolutionair socialisten is niet een menselijker en socialer Nederland. Wij willen het Koninkrijk der Nederlanden afbreken en heropbouwen als socialistische arbeidersstaat. Natuurlijk zullen de rijken en de kapitalisten dit niet accepteren, daarom worden revolutionair socialisten ook gehaat en geminacht. De burgerlijke media beweert steeds dat socialisme niet kan werken, maar ondertussen mislukt het kapitalisme volledig!

De politici zeggen dat we allemaal moeten inleveren, inleveren bekend minder loon, meer belastingen, meer armoede en meer neoliberalisme. Prima voor de rijken, die kunnen best honderden euro's extra per maand betalen aan boodschappen, medische kosten en andere noodzakelijke uitgaven. Mark Rutte met zijn 10.000 euro per maand, kan dat best. Maar een modaal gezin met 2300 euro bruto in de maand heeft het flink lastiger! 


 YES, Ik krijg 250.000 euro denkt de ex-directie
De persoon op de achtergrond mag blij zijn als 
hij nog kan blijven werken in de zorg!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme