Studenten UvA strijden door

Nadat de politie het Bungehuis ontruimde dacht de directie van de Universiteit van Amsterdam, dat ze gewonnen hadden. Maar ze kwamen van een koude kermis thuis, want woedende studenten begonnen met een bezetting van het Maagdenhuis. Hun strijd is duidelijk, ze komen in verzet tegen de ondemocratische houding van de directie en de kapitalistische manier waarop deze de universiteit bestuurd. Daarnaast verdient de top van de UvA, tien keer het salaris van een schoonmaker. Dat is ongeveer 14.000 euro bruto per maand.

Niet alleen studenten komen in verzet, ook docenten doen het. Want dit is een algemene strijd van iedereen tegen de UvA directie. Hun acties worden daarom ook ondersteund door de schoonmakers die de laatste jaren hebben getoond wat klassenstrijd inhoudt. Het vak schoonmaken wordt vreselijk slecht betaald. De meeste schoonmakers verdienen minimumloon en hebben slechte arbeidsvoorwaarden. Allemaal omdat de schoonmaak markt zeer concurrerend is en veel bedrijfjes elkaar dood concurreren om de beste opdrachten. Hierdoor is de prijs natuurlijk laag wat goed is voor de bedrijven en slecht voor de schoonmakers zelf. Hun stakingen de laatste jaren tonen aan dat er verzet is tegen de manier waarop men omgaat met deze mensen!

De opstand van studenten is begonnen aan de faculteit Geesteswetenschappen waar kleine studies wegbezuinigd dreigen te worden. Dit omdat het bedrijfsleven eist dat alleen studies worden gegeven die het kapitalisme van dienst zijn. Natuurlijk deed de UvA directie wat het bedrijfsleven eiste. Zeker omdat veel directeurs van de universiteit, zelf diep in het bedrijfsleven zitten. De Internationale Socialisten schrijven;

''De universiteit is een bedrijf geworden. Voorzitter van het CvB Louise Gunning ‘verdient’ tien keer zoveel als een schoonmaker aan de UvA en is tegelijkertijd Commissaris van de Schiphol Group. De UvA speculeert met vastgoed in de Amsterdamse binnenstad en kondigde een dag na de ontruiming van het Bungehuis aan dat dit gebouw werd verkocht aan de elite-club Soho House. De werkdruk op docenten wordt steeds verder opgevoerd, terwijl studenten zo snel mogelijk door hun studie worden gejaagd!''

Natuurlijk wil de kapitalistische UvA directie niet wijken en houdt hardhandig vast aan haar eigen gelijk. Dus gaan de acties door wat natuurlijk geen goede reclame is voor de Universiteit van Amsterdam. Sommige studenten willen praten met Den Haag, maar daar ligt het alternatief niet. Politiek Den Haag staat aan de kant van de directie, dat toonde de PvdA burgemeester van Amsterdam, toen hij de opdracht gaf om het Bungehuis te ontruimen. De burgerlijke politiek steunt de top en niet de studenten en het personeel van de UvA. Het is dus een illusie om te geloven dat de politiek de kant van de bezetters gaat kiezen!

Strijd is daarom noodzakelijk, verzet tegen de neoliberale dogma's die sinds 1990 over ons heen geworpen worden. De markt is NIET god en concurrentie is NIET koning. Ongeacht wat de kapitalisten van VNO-NCW zeggen en brullen. Al jaren wordt er bezuinigd en verdwijnen steeds meer sociale zekerheden. Dit behoort tot een strategie van de heersende klasse om de arbeidersklasse zwakker te maken. Daarnaast spelen de vakbonden en politiek links ook een rol in de neergang van de klassenstrijd. Vooral politiek links heeft de arbeidersklasse geofferd op het altaar van het neoliberalisme. PvdA en GroenLinks zijn 100% pro-kapitalistisch en ook de SP accepteert de bestaande machtsstructuren!

Daarom moet het verzet van de studenten en docenten aan de Universiteit van Amsterdam gekoppeld worden aan de strijd voor een socialistisch alternatief. Helaas mist Nederland een partij die voor het socialisme opkomt. Burgerlijk links ( PvdA, GroenLinks en SP ) willen slechts een socialer kapitalisme en in het geval van de PvdA is dit slechts verkiezingspropaganda. Vakbonden strijden ook niet voor socialisme. Deels komt dit door het ontbreken van een klassenbewustzijn en de enorme leugenachtige propaganda die de kapitalistische media verspreid over het zogenaamde ''mislukte socialisme''!

De studenten en docenten die het Bungehuis en nu het Maagdenhuis bezetten tonen wat echt verzet inhoudt. Overal in het land zouden studenten, docenten, arbeiders en jongeren moeten strijden tegen het neoliberalisme. Overal waar marktwerking en hebzucht voor ellende zorgt, moet gestreden worden. Schoonmakers hebben het al laten zien, ook mensen die in de zorg werken zullen de neoliberale aanvallen voelen. Daarom is verzet zo belangrijk, omdat het aantoont dat wij niet nutteloos toekijken terwijl het kapitalisme ons in de armoede dwingt!Studenten bezetten het Maagdenhuis. 
De UvdA directie kan haar borst weer nat maken!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme