STOP DE RECLAMES VAN ZORGVERZEKERAARS!

Ergert u zich ook zo aan de televisiespotjes van zorgverzekeraars? Vindt u het ook zonde dat zij ieder jaar 500 miljoen euro aan reclame en klantenbinding uitgeven? Kom dan in actie! Want het is hoog tijd dat er een einde komt aan de verspilling van zorggeld.

Een Actie van de ''Sociaaldemocratische'' Partij* ( SP )

Er zijn in Nederland 9 zorgverzekeraars die in totaal onder zo’n 40 verschillende namen verzekeringen aanbieden. Er is dus een grote kans dat de reclames die u ziet van dezelfde zorgverzekeraar komen en ze daarmee dus met zichzelf concurreren. Met reclames en overstapcadeautjes proberen ze u te lokken, maar wat als dat geld nu eens besteed wordt aan goede zorg en een lagere premie?

Naast de uitgaven voor klantenbinding en reclame, maken de zorgverzekeraars winsten. In 2013 ging het om een bedrag van 1,4 miljard. Ook hebben ze 9 miljard aan reserves opgepot. Ze hebben dus veel geld op de plank en dat wordt ieder jaar meer. Toch stijgt de premie ook dit jaar weer.

Er is een alternatief: De Landelijke Zorgvoorziening. De zorgverzekeraars worden omgevormd tot één publieke organisatie die de basisverzekering in handen heeft. Daarmee verdwijnt de marktwerking uit de zorgverzekering. De premies kunnen zo omlaag, de kwaliteit van de zorg omhoog en de macht van de zorgverzekeraars wordt gebroken.

Door de zorgverzekering weer publiek te regelen brengen we de zorg terug waar het hoort: bij de mensen en de professionals. De professionele autonomie wordt hersteld omdat artsen en specialisten de zeggenschap terugkrijgen om te bepalen welke behandeling en medicatie wordt voorgeschreven. Zij worden niet meer via de contracten met zorgverzekeraars gedwongen om af te wijken van hun (medische) beroepseer.

Ook voor alle verzekerden is het goed nieuws: Niet de zorgverzekeraar zal kiezen waar je zorg krijgt, dat doe je zelf en het uitsluiten van verzekerden die hoge kosten met zich mee kunnen brengen, zoals chronisch zieken, oud-kankerpatiënten en ouderen, is afgelopen. De Landelijke Zorgvoorziening is er voor iedereen.

*Door het sociaal democratische gedachtegoed wordt de SP omschreven door RSM, als ''Sociaaldemocratische'' Partij en niet als Socialistische Partij!


Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme