Asociaal leenstelsel, dankzij D66 en GroenLinks

Dat rechts een asociaal leenstelsel wil zien is begrijpbaar. Die willen dat onderwijs alleen toegankelijk is voor de elite, hun eigen kinderen van welvarende ouders. Het leenstelsel dat VVD en PvdA met steun van GroenLinks gaan invoeren, zal van studenten eisen dat ze gaan lenen voor hun studie. Een student zal hierdoor met een schuld van minimaal 21.000 euro zitten ( cijfers Centraal Planbureau ), de duurdere opleidingen kunnen zelfs oplopen tot 40.000 euro schuld. Dit bedrag moet een student na zijn opleiding afbetalen, eens kijken of dat mogelijk is in een tijd waarin geen baan zekerheid heerst. De basisbeurs verdwijnt en als studenten geen rijke ouders hebben moeten ze geld maar lenen. Lenen betekend dat je nog rente moet betalen. Dus op hun schuld komt ook nog eens een extra last in de vorm van rente!

Uit een onderzoek van 
het Ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn de gevolgen van dit ''sociaal'' leenstelsel een ramp voor het onderwijs. Van de huidige bachelorstudenten zou 31 procent geen master meer doen, van de huidige hbo-studenten die dit van plan is, ziet zelfs 50 procent hiervan af. Tien procent van de studenten zou niet eens aan een studie beginnen. Maar de wil van de neoliberale overheid is wet, dus studenten die PvdA en GroenLinks |( of rechts ) gestemd hebben, bereid je voor op een flinke studie schuld of GEEN OPLEIDING!

De VVD mentaliteit is hierin duidelijk. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt heel duidelijk tegen de NOS ''Ik vind het belangrijk dat we onderwijsgeld uitgeven aan onderwijs, de kwaliteit van onderwijs'' De overheid draagt volgens Zijlstra geen verantwoordelijkheid voor de toegankelijkheid van het onderwijs. GroenLinks en PvdA steunen dit, zij steunt dit asociaal leenstelsel voor studenten. Door in te stemmen met het akkoord gaan GroenLinks en ook D66 mee in deze logica. Studeren wordt daarmee vooral iets voor de rijken, met dank aan D66 en GroenLinks!

Revolutionair socialisten staan voor gratis onderwijs. Dit wordt betaald doordat de grootste bedrijven die onze economie domineren publiek bezit worden. De winsten van deze ondernemingen worden dan gebruikt voor sociale doeleinden zoals zorg en onderwijs. Nederland is een rijk land, maar loopt miljarden mis door lage belastingen voor het bedrijfsleven en gaten in het belastingstelsel waardoor bedrijven zeer weinig belasting betalen. Ook heeft de overheid dankzij PvdA steun, de inkomsten belastingen voor de super rijken verlaagt van 70% naar 61% in 1990 en naar 51% in 2001. De laagste belastingsschijf is in 2013 verhoogt door deze smerige asociale regering. Van 33% naar 37%, laat de mensen met een laag inkomen de crisis betalen zeggen VVD en PvdA!

Wij roepen studenten op om te protesteren tegen dit leenstelsel. Maar ook vooral om te vechten tegen het kapitalisme en de partijen die het steunen. PvdA en GroenLinks zijn geen linkse partijen, maar diep gevestigd in de neoliberale order. Want door de crisis en de onzekerheid op de arbeidsmarkt is er van baanzekerheid geen spraken. Een student met een schuld van minimaal 21.000 euro, zal veel moeite moeten doen om dit bedrag inclusief rente af te betalen. Ga je daarom nog studeren? Als je met zo'n schuld eindigt? 10% van alle huidige studenten begint al niet meer aan een nieuwe studie hierdoor!Opleiding klaar? Nu terugbetalen graag zegt de overheid!
Zonder baanzekerheid wordt dat pittig!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme