Socialistische Partij blijft stabiel op 15 zetels

De links reformistische; Socialistische Partij heeft bij de verkiezingen op 12 september 2012 ongeveer 15 zetels gewonnen. De SP won bij de verkiezingen van 2010 ook 15 zetels. Voor de gematigde socialisten van Emile Roemer leek het jaar 2012 een groot jaar te worden. De peilingen gaven een grote winst aan voor de SP. Maar vlak voor de verkiezingen draaide de peilingen tegen Emile Roemer. Het werd een twee strijd tussen de neoliberale VVD en de sociaal democratische PvdA. In deze strijd verloor de SP haar aanhang aangezien veel potentiële linkse stemmers overliepen naar de PvdA, uit vrees voor een VVD overwinning! 

Maar de uitslag maakt duidelijk dat de kapitalistische elite opgelucht adem kan halen. De rechtse VVD en de schijn-linkse PvdA lijken elkaar nodig te hebben voor een neoliberaal kabinet. Aangezien Wim Kok in 1994 er ook in slaagde om een kabinet te vormen met de VVD is het niet ondenkbaar dat Mark Rutte en Diedriek Samsom samen zullen regeren!


De vraag voor socialisten is nu, was een stem op de PvdA tactisch goed? Nee zegt United Socialist Productions - Revolutionair Socialistische Media. Want als er een VVD-PvdA kabinet komt, dan zullen veel neoliberale plannen toch uitgevoerd worden. De sociaal democraten wereldwijd hebben de laatste 23 jaar veel linkse principes geofferd voor regeringsdeelname. Diederik Samsom is een goed spreker, maar de leiding van de PvdA is duidelijk kapitalistisch en kiest voor het neoliberale Europa en voor het kapitaal, als dat geeist wordt!


Emile Roemer en zijn SP zouden moeten gaan nadenken over de koers van de partij. De laatste twee verkiezingen hebben geen winst opgeleverd. In 2010 verloor de partij 10 zetels, nu won de SP geen zetels en bleef op 15 zetels in de Tweede Kamer!


Volgens USP-RSM had Roemer veel stemmers terug kunnen winnen, door de PvdA keihard aan te vallen op hun schijn-linkse houding. De Partij van de Arbeid is in haar propaganda altijd een linkse partij. Maar het laatste echte centrumlinkse kabinet had Nederland onder Joop Den Uyl in de jaren 70. Daarna heeft de PvdA altijd de rode draad van de neoliberale partijen gevolgd!


Toch is er ook een voordeel te halen uit de verkiezingen van 12 september. De rechts nationalistische; Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders is verslagen. De ooit machtige PVV die 22 zetels had in de Tweede Kamer heeft er nu nog maar 13 over. Veel PVV kiezers zijn blijkbaar overgelopen naar de Partij van de Arbeid ( wie had dat gedacht! )


Er is ook een nieuwe partij bijgekomen. 50Plus won 3 zetels en komt daarmee voor het eerst in de Tweede Kamer. Deze partij zet zich in voor de ouderen in Nederland, die zwaar geraakt worden door de neoliberale bezuinigingen die Mark Rutte wil ( en zal ) doorvoeren. Het lijkt er op dat veel ouderen zich terecht zorgen maken om hun pensioenen en hun oude dag!


Voor de Socialistische Partij is het noodzakelijk om kritisch te kijken naar het optreden van de partij. Als de partij dat niet doet dan zal er weinig groei te verwachten zijn. De drang om in een kapitalistische regering met de PvdA te komen, heeft ervoor gezorgd dat de SP de sociaal democraten nauwelijks durfde aan te vallen. Door deze zwakke houding en de twee strijd tussen Rutte en Samsom, kon de PvdA veel stemmen winnen!


Het liberale; GroenLinks is afgemaakt. Van 10 zetels naar 4 zetels. Het is duidelijk dat de linkse kiezers niets zagen in de partij van Jolande Sap. Vermoedelijk zijn veel GroenLinks stemmers overgelopen naar de PvdA uit vrees voor een VVD overwinning!


Die ''Volkspartij'' voor ''Vrijheid'' en ''Democratie'' heeft een smerige antisocialistische campagne gevoerd, waarin Mark Rutte waarschuwde voor het linkse gevaar. Ook het bedrijfsleven waarschuwde voor de gevaren van links. Met hulp van de peilingen en het imago van Samsom is het hun gelukt om de SP buitenspel te zetten. Want met de PvdA is het makkelijker om harde bezuinigingen door te voeren dan met de SP. Het is de VVD gelukt om met peilingen en antisocialisme veel stemmers naar zich toe te trekken!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme