Dat andere 9/11 - 1973

Op dinsdag 11 september 2012 herdenkt de westerse wereld de aanslagen op de WTC torens in New York. Weinig mensen kennen het andere 11 september. 9/11 1973 Chili. Op die dag nam het contrarevolutionaire militair van Chili onder de leiding van Pinochet de macht over. De militairen waren felle tegenstanders van het progressieve bewind van president Salvador Allende. Deze linkse president was een doorn in het oog van het kapitalisme en het Amerikaanse zakenleven. Met steun van de CIA voerde Pinochet een rechtse staatsgreep uit. President Allende werd gedood en Chili bleef tot 1990 een rechtse dictatuur. 

Dictator Pinochet werd meteen gesteund door de westerse landen. Vooral de Amerikanen waren tevreden. Pinochet werd de allereerste neoliberale dictator. Hij privatiseerde de economie van Chili en gaf het bedrijfsleven erg veel vrijheid. De lonen werden laag gehouden ( zijn nog steeds laag hierdoor ) waardoor het internationale kapitaal, gouden zaken kon doen. De rechtse democraten noemen het tijdperk van Pinochet ook wel de gouden eeuw voor Chili. Puur economisch gezien klopte dat wel, maar daarvoor moesten enorm veel linkse mensen lijden en sterven!


Pas in 1990 moest de oude dictator afstand doen van de macht. Hij werd niet gestraft voor zijn misdadig bewind. Pinochet stierf in 2006 en kreeg een militaire begrafenis. De partij van de gedode Salvador Allende was ondertussen gedegenereerd in een rechtse sociaal democratische partij. De Socialistische Partij van Chili won in 2006 de presidentiële verkiezingen. Maar de eerste vrouwelijke president van Chili bleef het neoliberalisme van Pinochet trouw. Ook de huidige president in 2012 is rechts en doet alles wat het grote geld eist.


Maar de jeugd van Chili laat zich niet klein krijgen. Studenten demonstreren fel tegen de hoge kosten van het onderwijs. Veel studenten uit arme gezinnen kunnen nauwelijks de kosten voor een opleiding betalen. Want het neoliberale model van Pinochet is nooit vervangen in Chili. De vrije markt dictatuur is bijna absoluut en daardoor heerst het recht van de sterkste. Wie geen geld heeft om een opleiding te betalen moet het doen met slechte banen en staat zwak op de arbeidsmarkt. Er is een enorm groot verschil tussen arm en rijk in Chili!


9/11 in 1973 was het jaar van de contrarevolutie. Een waarschuwing aan alle socialisten en revolutionairen. De CIA en de kapitalisten zullen hun status met geweld verdedigen. De fout van Allende was dat hij het militair niet uitgeschakelde. Hij wist dat Pinochet een rechtse klootzak was, maar hij liet hem generaal blijven en dacht naïef genoeg dat Pinochet trouw was aan de democratie. Daarom moet het militair en de politie afgeschaft worden na een socialistische revolutie. Vooral in landen waar het kapitalisme de politie en het leger betaald is het noodzakelijk om zo snel mogelijk alle contrarevolutionaire agenten en soldaten te ontslaan uit de militaire dienst. Dat soort types mogen geen wapens in handen krijgen!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme