MH17 en de nieuwe Koude Oorlog

Vlucht MH17 was een lijndienst van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 werd neergeschoten boven Donetsk in Oost Oekraïne. Aan boord waren 283 mensen waarvan de meerderheid uit Nederlanders bestond. Het toestel was een Boeing 777-200ER die al jaren trouw dienst deed bij Malaysia Airlines. De crash van het vliegtuig zorgde voor een opwaai van de Koude Oorlog in de vorm van wie nu verantwoordelijk was. Waren het de Oekraïners of de Russische separatisten? Het onderzoek heeft uitgewezen dat een BUK raket voor de crash zorgde, maar wie deze raket heeft afgevuurd blijft onduidelijk. Rusland doet enorm veel moeite om de schuld bij Oekraïne te leggen en die doen precies hetzelfde bij de Russen!

De huidige oorlog in Oost Oekraïne is geen ongewone situatie. Sinds 1988 zijn meer van dit soort conflicten ontstaan in de voormalige Unie van Socialistische Sovjet Republieken, die in december 1991 ophield met bestaan. Etnisch nationalisme ligt aan de basis van de haat en afkeer. Dit nationalisme wordt gevoed door zowel Moskou als anticommunistische nationalisten, die eind jaren 80 een kans zagen om haat te zaaien tussen de Sovjet volkeren!

Na 70 jaar stalinistische overheersing in de vorm van het groot Russische chauvinisme, waren veel volkeren van de USSR in de ban van anticommunistische opvattingen. Etnische Russen werden geminacht, met name in de Baltische republieken; Estland, Letland en Litouwen. De Russen daar waren ook tegen de onafhankelijkheid van deze voormalige Sovjet republieken. In Armenië en Azerbeidzjan sloeg de haat al in 1988 toe. Rechtse nationalisten pleegde verschillende moorden, waardoor de twee volkeren elkaar te lijf gingen, vooral in Nagorno-Karabach ( toen nog deel van de Azerbeijaanse Socialistische Sovjet Republiek )!

In Georgië ( moederland van Stalin ) kwamen separatisten op in de provincies; Zuid-Ossetië en Abchazië. Die voelde zich bedreigt door het etnische nationalisme dat de anticommunistische Georgische regering uitstraalde. De burgeroorlog die daarop volgde zou tot 1993 duren. Ook in 2008 laaide het conflict op toen de rechtse president van Georgië, probeerde met geweld Zuid-Ossetië en Abchazië te veroveren. Rusland greep in en hield de Georgiërs tegen, terwijl de hele westerse wereld de kant van de rechtse Mikheil Saakashvili koos!

Diezelfde Mikheil Saakashvili vluchtte uit Georgië in 2013, na een politieoproep tot zijn arrestatie voor machtsmisbruik. Hij zit nu in Oekraïne waar hij gouverneur van Odesssa is geworden onder de anticommunistische president; Pedro Poroshenko. Saakashvili is een typische etnische nationalist. Charismatisch, anticommunistisch, zeer westers ingesteld en anti-Russisch. Een lieveling van conservatieven in het westen, maar een vijand van elke revolutionair socialist en liberaal democraat. Zeker omdat onder Saakashvili de vrijheid van meningsuiting enorm beperkt werd in Georgië. Ook zorgde zijn Georgisch nationalisme voor oorlog en ellende!

Het Kremlin is echter geen onschuldige ziel. Rusland voedt sinds 1999, het groot Russische chauvinisme. Waarbij nadruk wordt gelegd op de kracht van het stalinisme en het tsarisme. De Sovjet-Unie wordt als ''positieve Russische natie'' neergezet door de staatsmedia. Joseph Stalin krijgt ook weer positieve aandacht en men praat nauwelijks over de vreselijke misdaden van de stalinisten. Nee, de grote overwinning van 1945 wordt groot weergegeven en president Vladimir Poetin speelt op Sovjet nostalgie van vooral ouderen. Dat mixed hij dan met patriottisme voor moedertje Rusland, wat veel ouderen al geleerd hadden onder het stalinisme!

Vladimir Poetin wil Rusland weer imperialistisch sterk maken. Sterk in de zin dat zijn land weer een internationale supermacht wordt net als de USSR. Veel Russen denken net zo, ze laten zich helemaal misleiden door het Kremlin. Dit is vooral de schuld van het kapitalistische westen dat in de jaren 90 kritiekloos achter Boris Yeltsin stond. Toen die enorme armoede en achteruitgang veroorzaakte bleven westerse leiders hem aanmoedigen. De Russen kregen te merken wat kapitalisme inhield en vele voelde zich verraden door het westen. Waar velen nog heilig dachten dat het kapitalisme voor welvaart zou zorgen in 1991 kwamen heel bedrogen uit. De generatie die na 1990 geboren was, kende daarom ook alleen maar kapitalistische uitbuiting!

Met de komt van Vladimir Poetin veranderde dat. Poetin manipuleerde de Russen door hun een foutief gevoel van trotsheid te geven. Trotsheid die ze onder Boris Yeltsin verloren hadden. Maar echte sociale hervormingen zijn nooit gekomen. Ook al nam de staat weer controle over bepaalde sectoren van de economie, bleef in feite Rusland een zeer ongelijk land. Nog steeds is Moskou een dure stad en wie daar wil komen moet bijna al tot de bourgeoisie behoren of de conservatieve bureaucratie van het Kremlin!

Malaysia Airlines vlucht MH17 kwam terecht in een conflict tussen Russische separatisten en het Oekraïense Leger. Die burgeroorlog begon in 2014, toen Russisch sprekende burgers van Oost Oekraïne, in opstand kwamen tegen Kiev. De hoofdstad had namelijk president Yanukovich afgezet en daar waren de Russisch sprekende bevolking in het oosten niet blij mee. Daarnaast vreesde ze een ''fascistische'' overname, toen Kiev de Russische taal ging verbieden en Sovjet monumenten liet vernielen door fascistische knokploegen. In de regio's Donetsk en Lughask leven voornamelijk Russen. Zij voelen ze minder tot nauwelijks met Oekraïne verbonden. Terwijl west Oekraïne erg gericht is op het westen, kijken vele in het oosten liever naar Rusland! 

Moskou zag een kansje om hun imperium weer te versterken. De propagendakanalen van het Kremlin draaide overuren en het sloeg aan. Kiev werd een ''racistisch'' nest genoemd en Vladimir Poetin stelde zich op als beschermer van de Russische arbeider. In werkelijkheid is deze ex-KGB agent helemaal geen vriend van de werkende arbeider. Rusland is een staats-kapitalistisch land waarbij de overheid ervoor zorgt dat een kleine groep superrijken zeer welvarend wordt. Poetin vertrouwt op de oligarchie om aan de macht te blijven. De arbeiders moeten het doen met 400 euro netto per maand, terwijl miljarden aan dollars in de handen van types zoals Roman Abramovich, Alexander Abramov, Oleg Deripaska, Mikhail Fridman, Mikhail Prokhorov, Alisher Usmanov, German Khan, Viktor Vekselberg, Leonid Michelson, Vagit Alekperov en Pyotr Ave liggen. Allemaal maakte ze hun miljarden over de rug van de Russische arbeiders!

Poetin laat de oligarchen met rust en bewijst hiermee zijn ware aard. Maar in de propaganda die Russen in Oost Oekraïne zien, wordt Poetin als superman neergezet. Als de Russische vader die zijn volk beschermt tegen de ''fascistische'' Oekraïners. Nu is het wel zo dat veel etnische nationalisten in Oekraïne inderdaad fascistische sympathieën hebben. Het is zelfs in de wet vast gelegd dat kritiek of verwerping van rechts-nationalistische groeperingen tijdens de tweede wereld oorlog, strafbaar is. Je mag dus geen kritiek hebben op anticommunisten die met Hitler samenwerkte en jacht maakte op joden en leden van de communistische partij. Oekraïne heeft in 2015 besloten dat communistische partijen geen bestaansrecht hebben en dus niet mee mogen doen met verkiezingen. Dit versterkt de propaganda van Moskou en het beeld dat Oekraïne een ''fascistisch'' land is. 

In werkelijkheid zijn zowel Rusland als Oekraïne corrupte oligarchieën. De Oekraïense president; Pedro Poroshenko is een kapitalist en steenrijk geworden door een monopolie op de chocolade markt te hebben. Hij won de oneerlijke presidentiële verkiezingen in 2014 met een pro-westers programma. Natuurlijk zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika, heel positief over deze oligarch. Oekraïne krijgt al miljarden aan leningen en westerse wapens. Dat tegenstanders van Kiev door rechtse nationalisten en conservatieven geïntimideerd worden doet Europa en Amerika niets!

Op 17 juli 2014 slaat het noodlot toe als de inwoners van een klein dorpje net buiten Donetsk een enorme klap horen. Overal liggen wraakstukken en lichamen van passagiers. Vlucht MH17 is door een BUK raket neergehaald. Mannen, vrouwen en kinderen liggen dood tussen velden, huizen en weilanden. 283 mensen inclusief de bemanning zijn overleden. Separatisten nemen bezig van verschillende paspoorten en de Russische televisie filmt alles schaamteloos. Oekraïne wijst meteen naar Rusland, die ontkent echter dat zij er iets mee te maken hebben. In de 12 maanden die volgen verspreiden de Russen de ene theorie na de andere. So beweert Moskou dat een Oekraïens Su-25 vliegtuig verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. Er worden zelfs satelliet beelden getoond met een Su-25 en de Boeing 777. Al snel wordt duidelijk dat het om een vervalsing gaat, maar de Russische media bleef het verkopen alsof het de ''waarheid'' kon zijn!

Wie heeft die BUK afgeschoten op vlucht MH17? Vermoedelijk de separatisten die in bezit zijn van Russische wapens. Maar zolang Moskou keihard ontkent ook maar wapens te leveren aan de separatisten, zullen we er wel nooit achter komen. De kans is klein dat Oekraïne achter deze daad zit. Natuurlijk zullen de Russische televisie zenders en kranten doorgaan met het verspreiden van ''alternatieve'' theorieën, om de Russen duidelijk te maken dat Rusland er niets meer te maken heeft. Er zijn maar weinig kranten die bereid zijn om te erkennen dat het Kremlin iets verduisterd. Dit is riskant omdat er geen persvrijheid heerst en kritische journalisten te maken krijgen met intimidaties en dreigingen van Russische chauvinisten!

Dit houdt niet in dat Oekraïne heilig is. Kiev beweert namelijk glashard dat Moskou een plan had bedacht om MH17 neer te schieten. Dit toont aan dat ook de propagandamachine van de Oekraïners overuren draait, om vooral de Russen zo negatief mogelijk neer te zetten. Er is namelijk een ware media oorlog aan de gang tussen de twee groepen. Oorlog wordt namelijk niet alleen met kogels en wapens bevochten. Ook op het internet bevechten de etnische nationalisten elkaar. Rusland gebruikt daarbij symbolen van het tsarisme en stalinisme, terwijl Oekraïne heult met fascisten en het westen!

283 mensen stierven in de lucht boven Donetsk. Veel families blijven verdrietig achter. De dood van hun vaders, moeders, broers, zussen en geliefden is het resultaat van een etnische oorlog tussen twee volkeren, die zich liever laten leiden door haat dan door broederschap. Daarom zijn de idealen van het socialisme zo noodzakelijk. Etnische nationalisten willen oorlog, conflicten en haat tussen volkeren. Omdat zij vinden dat hun volk altijd gelijk heeft. Of nu Moskou of Kiev, beiden zijn deel van het probleem. De slachtoffers van MH17 nemen hun plaats in op het altaar van deze oorlog. 8283 mensen zijn gestorven sinds het conflict uitbrak!Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme